„Musculițele” în ochi.  De ce apar și ce trebuie să faci?  

Mulți pacienți se prezintă în cabinetul medicului oftalmolog și spun că au „musculițe” în ochi. Este, de fapt, o explicație științifică în spate. Cum se numește afecțiunea și ce trebuie să facem în momentul în care avem astfel de simptome? Aflăm de la dr. Iulia Borcan, medic specialist oftalmolog la Centrul Medical Prima Clinic.

Ceea ce unii percep ca fiind „musculițe” în ochi, în realitate sunt, de fapt, miodezopsii sau flocoane. Pacientul vede niște punctulețe sau alte forme pe care le asociază cu niște insecte. Mai exact, acestea sunt fibre sau depuneri de colagen sub formă de colagen care apar pe ochiul ocular.

 „Această percepție a oamenilor ca <<musculițe>> sunt, de fapt, o degenerescență vitreană cunoscută și sub denumirea medicală de miodezopsii sau flocoane. Acestea sunt niște punctulețe, fire sau alte forme percepute de om ca fluctuând în interiorul ochiului asemenea unor insecte deranjante. În realitate, ele sunt fibre sau depuneri de colagen care se formează în interiorul corpului vitros. Acest corp vitros este ca o gelatină care ocupă globul ocular”, explică dr. Iulia Borcan, medic specialist oftalmolog la Centrul Medical Prima Clinic.

Vedere neclară + flash-uri luminoase = mergem la oftalmolog

Consultație GRATUITĂ OFTALMOLOGIE, în baza biletului de trimitere la Centrul Medical Prima Clinic din Craiova. TEL: 0351-915 / 0351-184.825
Consultație GRATUITĂ OFTALMOLOGIE, în baza biletului de trimitere la Centrul Medical Prima Clinic din Craiova. TEL: 0351-915 / 0351-184.825

Pe lângă senzația de a avea ceva în ochi, pacienții pot să experimenteze vedere neclară și flash-uri luminoase. Este important să facem un consult la medicul oftalmolog dacă simptomele sunt persistente și ne împiedică desfășurarea activității de zi cu zi.

„Principalul simptom este perceperea acestor obiecte de diferite forme și dimensiuni care, practic, se plimbă în interiorul ochiului. Aceste <<musculițe zburătoare>> dau o vedere neclară și pot să apară chiar flash-uri luminoase. Dacă au o intensitate crescută și apar brusc, atunci este indicată prezentarea la un consult oftalmologic”, indică dr. Iulia Borcan.

Miodezopsiile apar, de regulă, după 50 de ani

 

Cauza apariției acestor „musculițe” este dată de îmbătrânirea ochiului. De obicei, pacienții peste 50 de ani se confruntă cu această afecțiune. Din cauza deshidratării, dar și a mișcării ochiului, corpul vitros are de suferit în timp.

„Degenerescența apare ca urmare a îmbătrânirii ochiului, de aceea incidența este mult mai crescută după vârsta de 50 de ani. De-a lungul timpului, corpul vitros suferă o degenerare graduală în special din cauza deshidratării. În plus, din cauza mișcărilor ochiului, aceste fibre se mișcă și dau, astfel, un con de umbră pe retină”, spune medicul oftalmolog.

„Musculițele” în ochi trebuie să ne orienteze, în primul rând, către un consult. Medicul specialist va examina retina și corpul vitros. Dacă acestea nu afectează vederea, se recomandă ca pacientul să încerce să se obișnuiască cu ele. În schimb, dacă pacientul observă că musculițele se înmulțesc sau dacă vederea este neclară, atunci trebuie să se prezinte de urgență la medicul oftalmolog pentru un consult.

„În momentul în care pacientul vede aceste musculițe, este indicat să se prezinte la un consult oftalmologic de rutină. Medicul va examina retina și corpul vitros prin dilatarea pupilei. Dacă în urma consultului se constată că aceste musculițe nu au importanță clinică, se recomandă pacientului să nu se îngrijoreze și să încerce să se obișnuiască cu ele. Dacă acestea se înmulțesc, se recomandă revenirea la un consult oftalmologic. Dacă pacientul acuză de la început un număr mare de musculițe sau dacă acestea apar pe parcurs asociate cu o zonă de ceață în aria câmpului vizual, se recomandă un consult oftalmologic de urgență pentru că se pot ascunde alte afecțiuni”, recomandă dr. Iulia Borcan, medic specialist oftalmolog la Centrul Medical Prima Clinic.

Cum tratăm această afecțiune?

Din păcate, această afecțiune nu se poate vindeca, dar o putem ține sub control dacă respectăm recomandările medicului oftalmolog: să bem mai multă apă, să purtăm ochelarii de corecție, să evităm mișcarea bruscă a ochilor, să nu ne expunem la soare fără ochelari de protecție, să avem o alimentație sănătoasă și să luăm suplimente nutritive.

„Musculițele se pot ameliora, însă nu dispar complet. În timp, pacientul se acomodează și o să facă parte din viața lui de zi cu zi. Dacă nu se asociază cu alte afecțiuni retiniene, se recomandă creșterea aportului zilnic de apă, portul ochelarilor de corecție atunci când este cazul (în special la miopi), evitarea mișcărilor bruște de ochi (cel puțin la început). De asemenea, se recomandă evitarea expunerii prelungite la soare fără ochelari de protecție. Razele ultraviolete accelerează degradarea fibrelor de colagen din interiorul corpului vitros. Trebuie să avem o dietă sănătoasă, bazată pe fructe și legume. Se pot administra suplimente nutritive care să asigure organismului substanțele necesare pentru a putea combate accelerarea degradării corpului vitros”, conchide dr. Iulia Borcan, medic specialist oftalmolog la Prima Clinic.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Universitatea din Craiova organizează Târgul de carieră în IT – Jobs4IT 2023

Next Post

Bayer Pharmaceuticals accelerează inovarea în serviciul pacienților

Related Posts
Verified by MonsterInsights