Ai probleme cu constipația? Nu știi de ce se întâmplă acest lucru? Când trebuie să mergi la medic și ce tratament să iei? Dr. Cristina Balosache, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Prima Clinic ne ajută cu informații utile. Aflăm care sunt afecțiunile ce se pot ascunde în spatele constipației, ce metode de tratament există, dar și care este alimentația indicată pentru a preveni constipația.
Media10: Ce reprezintă constipația la adulți?
Dr. Cristina Balosache: Constipația este una dintre cele mai frecvente acuze intestinale. Ea reprezintă un sindrom caracterizat prin tulburări subiective și obiective. Acestea apar ca urmare a încetinirii tranzitului intestinal și/sau a dificultăților de defecație. Se manifestă prin senzația de evacuare incompletă, necesitatea efectuării unui efort semnificativ pentru realizarea defecației, durere abdominală în timpul scaunului, un număr redus de scaune (sub trei/săptămână) și eliminarea de materii fecale cu conținut scăzut de apă și consistență crescută. O persoană sănătoasă ar trebui să aibă un scaun/zi, bine format, de consistență plastică, eliminat fără efort sau durere, fără sânge sau mucozități, care să determine o senzație de evacuare completă.
De ce constipația apare frecvent la gravide
Media10: Care sunt principalii factori de risc ce duc la apariția constipației?
Dr. Cristina Baloscahe: Constipația poate fi primară (funcțională) sau secundară altor afecțiuni. Cea mai frecventă formă de constipație este cea primară. Pacienții au istoric vechi de constipație, iar aceasta este favorizată de anumiți factori: vârsta înaintată, sexul feminin, sedentarismul, hidratarea necorespunzătoare, factorii psihologici (anxietate, depresie), dietă săracă în fibre alimentare, status socio-economic scăzut, ignorarea nevoii de a merge la toaletă, consumul de medicamente care determină încetinirea tranzitului intestinal (antidepresivele triciclice, suplimentele de fier, bismutul, unele antiacide), factorii genetici (antecedente familiale de constipație).
Media10: Femeile însărcinate se confruntă mai des cu această problemă. De ce?
Dr. Cristina Balosache: Femeile însărcinate se confruntă mai des cu încetinirea tranzitului intestinal din cauza modificărilor hormonale care apar pe parcursul sarcinii. Acestea sunt normale, dar au efect asupra întregului organism. În perioada sarcinii, are loc o creștere a secreției hormonului numit progesteron, care relaxează mușchii netezi de la nivelul tubului digestiv. Asta înseamnă că are loc o scădere a contractilității intestinului. Materiile fecale vor stagna mai mult timp în colon, se vor deshidrata și, astfel, vor deveni mai greu de evacuat.
Un alt factor implicat în apariția constipației la gravide ar fi și creșterea în dimensiuni a uterului. El creează presiune la nivelul intestinului (rectului), rezultând încetinirea tranzitului intestinal. Reducerea activității fizice, în special în ultimul trimestru de sarcină, dar și administrarea suplimentelor pe bază de fier, pot determina constipația la femeile însărcinate. În plus, în timpul sarcinii este importantă hidratarea pentru că ajută la menținerea unui scaun moale și ușor de evacuat.
„Principalele afecțiuni care se pot ascunde în spatele constipației sunt: hemoroizi, fisuri anale”
Media10: Ce afecțiuni se pot ascunde în spatele constipației?
Dr. Cristina Balosache: Constipatia nu este doar rezultatul unei regim igieno-dietetic dezechilibrat, a activității fizice reduse sau a unor situații particulare, cum este sarcina sau administrarea unor medicamente. Ea apare și ca urmare a unor afecțiuni care necesită investigații de specialitate. Principalele afectiuni care se pot ascunde în spatele constipației sunt cele anorectale și colonice: hemoroizi, fisuri anale, proctite, diverticulite, sindromul intestinului iritabil, cancerul colorectal, stricturi inflamatorii, megacolonul. De asemenea, pot și afecțiuni endocrinologice și metabolice, cum ar fi: hipotiroidismul; diabetul zaharat; hipercalcemia; hipopotasemia; afecțiunile neuromusculare: boala Parkinson, scleroza multiplă, boli cerebrovasculare; leziuni ale măduvei spinării; colagenoze; miopatii; amiloidoza.
Media10: Când ar trebui să mergem la medic?
Dr. Cristina Balosache: Orice pacient care prezintă încetinirea tranzitului intestinal asociat sau nu cu dificultăți de defecație ar trebui să solicite un consult de specialitate. În cazul în care se decelează așa zisele „semne de alarmă” precum: modificarea bruscă a tranzitului intestinal la un pacient de peste 50 de ani, scădere ponderală, prezența sângelui în scaun, anemie feriprivă (scăderea valorilor hemoglobinei, indicilor eritrocitari, sideremiei/feritinei), durere abdominală severă, istoric familial de cancer colonic și modificarea calibrului scaunului, pacienții trebuie să meargă la medicul internist/gastroenterolog în vederea efectuării investigațiilor de specialitate.
Ce investigații sunt recomandate
Media10: Ce teste, investigații sunt necesare în acest caz?
Dr. Cristina Balosache: În primul rând, anamneza și examenul clinic obiectiv sunt foarte importante în precizarea diagnosticului. Prin discuția cu pacientul și prin examenul clinic obiectiv se urmărește identificarea sau excluderea unor cauze de constipție secundară. Examenul abdomenului poate identifica mase tumorale abdominale sau contractura dureroasă a colonului.
În al doilea rând, în vederea identificării cauzei constipației, se pot efectua și o serie de explorări de laborator, de la cele uzuale până la investigații specifice: hemoleucograma completă, sideremie, glicemie, calcemie, ionogramă serică, electroforeza proteinelor serice, porfirine urinare, nivelul cortizolului seric, dozarea hormonilor tiroidieni, markeri inflamatori (proteina C reactivă, VSH, fibrinogen), testarea calprotectinei fecale, un marker non-invaziv, care evaluează inflamația intestinală, hemoragii oculte în scaun, un test screening deosebit de important. Este indicat să se efectueze și o ecografie abdomino-pelvină, care este non-invazivă, repetabilă și ușor de efectuat. Tușeul rectal poate să deceleze prezența sau absența materiilor fecale la nivelul rectului, existența unui prolaps rectal sau a hemoroizilor.
„Evaluarea endoscopică este cea mai specifică investigație la momentul actual”
Deși pacienții nu agreează întotdeauna recomandarea pentru evaluarea endoscopică, aceasta este cea mai specifică investigație la momentul actual, mai ales pentru pacienții cu constipație cronică severă care nu răspund favorabil la medicația administrată. Rectosigmoidoscopia și/sau colonoscopia se efectuează în special dacă anamneza și examenul clinic obiectiv ne orientează către o afecțiune organică. În timpul procedurii, se pot preleva biopsii pentru examenul histopatologic. Astăzi, irigografia are un rol limitat, dar poate identifica megacolonul și megarectul. În plus, se poate face CT sau RMN în cazul în care se suspectează prezența unei tumori la nivel intestinal.
„Laxativele și purgativele reprezintă o soluție temporară a problemei”
Media10: Care sunt cele mai eficiente soluții de tratament?
Dr. Cristina Balosache: Tratamentul este particular pentru fiecare caz în parte și se stabilește în funcție de rezultatul investigațiilor. Atunci când regimul igieno-dietetic este ineficient, urmatoarea soluție de tratament o reprezintă terapia medicamentoasă, bine-cunoscutele laxative și purgative. Ele se găsesc în farmacii sub diferite forme de prezentare: siropuri, comprimate/capsule, granule, pulberi, în funcție de preferințele pacienților. Acestea conțin fibre vegetale nedigerabile, care acționează prin creșterea conținutului colonic și stimularea peristaltismului intestinal. Este important de precizat că aceste medicamente nu se administrează de rutină în formele ușoare de constipație.
Laxativele și purgativele reprezintă o soluție temporară a problemei și se administrează pe perioade scurte de timp pentru a nu crea dependență. Administrate în exces, pot provoca dezechilibre hidroelectrolitice. Eficiente sunt și prokineticele, care scurtează timpul de tranzit intestinal; antispasticele și anticolinergicele, utile în forma dureroasă, spastică. Se recomandă și administrarea probioticelor, modulatori ai florei intestinale. Acestea ajută la asimiliarea substanțelor nutritive, la reglarea tranzitului intestinal și limitează simptomatologia constipației. La pacienții anxioși, depresivi, putem recomanda și doze mici de tranchilizante, antidepresive sau anxiolitice. Tratamentul chirurgical este rezervat cazurilor de constipație secundară prin obstrucție.
„Cerealele și pâinea integrală sunt surse excelente de fibre insolubile, măresc volumul scaunului și accelerează tranzitul”
Media10: Ce tip de alimentație este recomandată pentru a evita constipația?
Dr. Cristina Balosache: Alimentația are un rol foarte important în prevenirea constipației. Se recomandă evitarea prânzurilor abundente și a consumului prea rapid de alimente. În plus, e important să avem un orar regulat al alimentației. Consumul ponderat și regulat de fibre îmbunătațește peristaltismul intestinului, mai ales atunci când ne și hidratăm corect. Se recomandă consumul a 20-35 de grame de fibre vegetale și minimum opt pahare de apă zilnic.
Printre alimentele bogate în fibre se numară: cerealele și pâinea integrală, care sunt surse excelente de fibre insolubile, măresc volumul scaunului și accelerează tranzitul; pâinea de secară; fulgii de ovăz; uleiul de măsline; legumele și leguminoasele: fasole, cartof dulce, sfeclă roșie, mazăre, năut, salată verde, linte, broccoli, spanac; fructe proaspete: mere, caise, piersici, pere, prune, cireșe, zmeură, kiwi, struguri; fructe uscate: prune uscate, stafide, smochine, curmale, musli cu fructe; lactate de tip: lapte bătut, iaurt, chefir, smântână; anumite dulciuri: mierea, care este un puternic laxativ, sucuri de fructe.
Aportul crescut de fibre poate conduce la meteorismul abdominal (balonare). De aceea, recomandarea este ca introducerea fibrelor în alimentație să se facă treptat, în funcție de toleranța fiecărui pacient. Există multe alimente pe care le pot consuma pacienții cu constipație, bineînțeles, dacă nu sunt alte contraindicații sau afecțiuni asociate.
Alimente care favorizează constipația
Media10: Care sunt alimentele ce duc cel mai frecvent la constipație?
Dr. Cristina Balosache: Persoanele predispuse la constipație sunt sfătuite să reducă consumul produselor sărace în fibre: brânza, ouăle, carnea, alimentele procesate. De asemenea, anumite legume și fructe intensifică constipația: orezul, morcovii, bananele, afinele, merele coapte. Cerealele și derivatele acestora (pâinea albă și alimentele pe bază de faină albă), precum și preparatele lactate maturate (brânza de vaci, telemeaua slabă, cașcavalul) pot favoriza apariția constipației.
Media10: Sunt anumite suplimente alimentare sau tratamente naturiste care ne pot ajuta să scăpăm de problemă?
Dr. Cristina Balosache: Pe piață există numeroase suplimente alimentare, pe bază de fibre solubile, care ameliorează constipația. Supozitoarele cu glicerină sunt folosite la scară largă astăzi de către pacienți, însă nu este indicat să se utilizeze în exces.
Măsuri pentru prevenirea constipației
Media10: Ce putem face ca să prevenim constipația?
Dr. Cristina Balosache: De cele mai multe ori, constipația se asociază cu obiceiurile alimentare nesănătoase, sedentarismul și hidratarea necorespunzătoare. După corectarea acestor factori, în cele mai multe cazuri, tranzitul intestinal se normalizează. În cazul în care vorbim despre constipația secundară, trebuie tratată inițial afecțiunea cauzală. Adoptarea unui stil de viață sănătos, prin practicarea unor exerciții fizice regulate, care influențează peristaltismul intestinal, ingestia unor cantități importante de lichide (apă și sucuri naturale de fructe), un regim igieno-dietetic echilibrat, evitarea utilizării excesive de laxative fără prescripție medicală, încercarea de a avea scaun zilnic, cu respectarea unui anumit orar, sunt câteva dintre principiile utile în prevenirea constipației.
La ce complicații poate duce constipația
Media10: La ce complicații poate să ducă constipația în timp dacă nu luăm măsuri?
Dr. Cristina Balosache: Putem vorbi despre complicații colonice și complicații extracolonice care, în general, nu pun în pericol viața pacienților. Printre complicațiile colonice se numară: hemoroizii, cea mai frecventă complicație; fisurile anale și prolapsul rectal, ce apar în special la persoanele care forțează excesiv la defecație; diverticuloza colonică, care apare la pacienții cu constipație cronică.
De asemenea, avem și sindromul Ogilvie, ce constă în oprirea tranzitului intestinal pentru materii fecale și gaze. Acesta survine pe fondul unei constipații vechi, apare la vârstnicii imobilizați la pat și este favorizat de administrarea anumitor medicamente. Inițial, se încearcă un tratament conservator, iar dacă nu se obțin rezultate, se impune intervenție chirurgicală. Complicațiile extracolonice sunt eventrațiile și hernia inghinală. Acestea se datorează creșterii presiunii intraabdominale în momentul defecației. Hernia hiatală și boala de reflux gastroesofagian se agravează la pacienții cu constipație cronică.