În luna martie, punem în prim-plan femeile medic din România. Femei care nu obosesc niciodată să dăruiască, să creadă, să ofere, să sprijine, să salveze. Obțin succesul în fiecare zi prin muncă, perseverență și dorința de a se autodepăși. Poveștile lor ne învață ce înseamnă curajul, implicarea, empatia, comunicarea. Sunt mame, soții, iubite, fiice, prietene, colege. În fiecare zi, sunt cele care mângâie și ajută, chiar și atunci când nu mai pot. Manifest pentru sănătate, pentru un stil de viață sănătos și responsabil. Campania „Femeia medic de poveste” este, totodată, o inițiativă ce își propune să mobilizeze femeile pentru a avea grijă de sănătatea lor și pentru a se concentra pe prevenție. Un manifest pentru iubire de sine, dezvoltate, armonie, echilibru, prețuire.
În fiecare zi cunoaștem un alt medic, o altă poveste. Astăzi, pe 10 martie, vorbim cu dr. Claudia Gherman, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și, totodată, cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”. Dedicată, curajoasă și sigură pe propriile forțe, reușește să facă performanță și să gestioneze, împreună cu echipa sa, unul dintre cele mai mari spitale din țară.
„Îmi doream să fiu chirurg”
Media10: În luna martie, celebrăm femeile medic de succes din țară. Cine este Claudia Gherman, dincolo de profesie?
Claudia Gherman: Înainte de a fi manager, am fost medic și este un lucru pe care l-am visat și mi l-am dorit dintotdeauna. Cu ani buni înainte de a începe Facultatea de Medicină, îmi doream să fiu chirurg. În paralel cu acest vis, care a durat foarte mulți ani până să-l pot pune în practică, am avut șansa să devin și cadru didactic al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.
Astfel, în clipa de față, sunt profesor în departamentul de chirurgie pe catedra de abilități practice de 32 de ani. Pe lângă asta, sunt și mamă. Am doi copii, unul dintre ei este medic rezident, iar celălalt lucrează în domeniul IT. Am încercat să mă dezvolt în diverse domenii și cred că, dacă reușești să îmbini mai multe planuri, poți să te definești ca o ființă împlinită. Din fericire, am avut șansa să pot realiza din toate câte puțin.
„Încerc să fac bine și asta face diferența”
Media10: Ce înseamnă să fiți managerul unuia dintre cele mai mari spitale din România?
Claudia Gherman: Să fii managerul unuia dintre cele mai mari spitale din țară este, pe lângă o mare responsabilitate, și o mare provocare. Acest lucru vine la pachet cu dificultăți pe care, dacă le depășești, apar și satisfacțiile. La ora actuală, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca are un număr de 1542 de paturi. Consider că nu fac cu nimic mai mult decât ceea ce ar trebui, dar încerc să fac bine și asta face diferența. Trebuie să îmbini și să aduci în armonie atât activitatea medicală, cât și partea administrativă, economică, resurse umane.
Toate acestea sunt absolut necesare derulării activității pentru că au în centru pacientul. Prin urmare, grija față de ei este permanentă. Faptul că am fost medic înainte de a deveni managerul spitalului îl consider ca fiind un mare avantaj și o experiență pe care acum o folosesc. În plus, timp de doi ani, am fost director medical, ceea ce a însemnat un alt antrenament și o pregătire în plus pentru funcția actuală pe care o ocup.
Și medic, și cadru didactic
Media10: Cum a fost perioada în care dumneavoastră ați fost medic în spital? Cât timp ați fost medic chirurg?
Claudia Gherman: Am avut șansa să fiu angajată și să pot să-mi desfășor activitatea în această instituție de îndată ce am finalizat studiile. Am absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca cu media generală 10. Practic, îmi desfășor activitatea neîntrerupt în acest spital din 1990, deci sunt medic în acest spital de peste 33 de ani. A fost o perioadă plină și foarte frumoasă din viața mea. Am fost medic, iar în paralel și cadru didactic. Am început ca fiind medic stagiar, apoi rezident, specialist, primar și medic șef de secție la Clinica Chirurgie II.
Ca și cadru didactic, am intrat în universitate la catedra de chirurgie prin concurs, inițial ca și preparator. După aceea am ajuns să fiu asistent universitar, șef de lucrări, conferențiar, profesor și șef de disciplină, cum sunt la ora actuală. Acestea au mers în paralel cu planurile din viața personală, care a însemnat un drum de muncă și de angajament mai mare din partea mea.
„Am avut dintotdeauna și am în continuare o relație foarte bună și deschisă cu studenții mei”
Media10: Pe lângă faptul că sunteți la conducerea spitalului, aveți timp să fiți și cadru didactic. Ce disciplină predați și cum vă percep studenții de la UMF Cluj?
Claudia Gherman: Activitatea didactică mi-o desfășor zilnic cu studenții din anii III și VI de medicină generală, secțiile română, franceză, engleză. În paralel, predau la secția de asistență medicală anumite cursuri opționale. Am avut dintotdeauna și am în continuare o relație foarte bună și deschisă cu studenții mei. Debutul meu ca și cadru didactic a fost de la vârsta de 25 de ani, ceea ce m-a ajutat foarte mult în munca cu studenții. La acel moment, predam chirurgia studenților de anul III, deci aveau cu trei sau patru ani mai puțin decât mine. I-am considerat ca niște parteneri și ei au simțit acest lucru.
În clipa de față, am niște tineri foarte entuziaști și inteligenți, dar care au atât de multe surse de informare încât trebuie să fii foarte bine pregătit atunci când te prezinți în fața lor. Atunci când îți pun întrebări, vrei să le onorezi cu niște răspunsuri pe măsura unui cadru didactic. Acest lucru mă menține în formă, învăț mereu, de aceea și relațiile cu ei sunt foarte bune. În plus, pentru că am fost mamă de student, iar acum de rezident, le înțeleg nevoile, nemulțumirile. Își doresc mai mult de la sistemul de învățământ superior, mai mult la capitolul activitate și atractivitate. Chiar dacă noi ne știm foarte bine materia, ei vor să o prezentăm într-o altă formă. Deci este o relație constructivă.
Pacientul trebuie să aibă încredere în medicul său
Media10: Ce relație aveți cu medicii spitalului, dar și cu pacienții care vin acolo? Cât de importantă este empatizarea și relaționarea cu aceștia pentru a da randament?
Claudia Gherman: Nu ar trebui să ne aleagem o meserie în domeniul medical dacă nu iubim oamenii, dacă nu empatizăm cu ei, nu le înțelegem suferințele și nu avem doza aceea de compasiune pe care pacienții o așteaptă. Din start, relația medic – pacient trebuie să fie deschisă. Nu neapărat să ne împrietenim la prima vedere, ci să le oferim acel grad de încredere pe care pacientul să-l resimtă și care să ducă la încheierea cu succes a actului medical. Din experiența mea, am constat că satisfacțiile nu încetează să apară. Îmi place să fiu foarte bine înțeleasă de pacient, să fiu apropiată de el. Astfel, am simțit recunoștința în privirea și în vocabularul lor.
Mai mult decât atât, am constatat că se vindecă mai ușor și mai bine un pacient care se simte confortabil și are încredere în medicul său. De curând, am auzit la radio un studiu care spunea că rata de vindecare este mai mare la pacienții care au fost tratați de medici femei. Tind să cred că este adevărat, cel puțin din ceea ce am văzut în atâția ani de experiență.
„Am pășit ca fiind prima femeie chirurg în contextul universitar și de spital”
Media10: Femeile sunt, astăzi, la conducere în orice domeniu și reușesc să realizeze ceea ce își propun. Ce înseamnă să fii femeie în sistemul medical?
Claudia Gherman: Din fericire, mi-ați pus această întrebare astăzi, când deja sunt femeie chirurg în sistemul medical de peste 30 de ani. La rezidențiat, de exemplu, mai mult de jumătate din absolvenții care aleg specialități chirurgicale sunt femei. Ca și percepție din partea societății, anturajul nostru este obișnuit în prezența feminină, în specialitățile care, pe vremuri, erau considerate cu ușile închise pentru femei. Lucrurile s-au schimbat acum, deci nu mai este o problemă atât de mare, la ora actuală, să fii tratat de o femeie chirurg.
În momentul în care am dat examenul, am pășit ca fiind prima femeie chirurg în contextul universitar și de spital. Mai fusese înaintea mea o doamnă conferențiar în chirurgie, dar se pensionase înainte de a intra eu în universitate. Probabil că au existat și am simțit anumite rezistențe, dar nu la modul exagerat, să mă tem vreodată de ceva. Prin modul pozitiv de abordare, prin răbdare, perseverența de a dovedi în fiecare clipă că îți îndeplinești atribuțiile, că înveți și ai rezultate, ajungi, în cele din urmă, să convingi un colectiv. Dacă o femeie vrea să convingă, din păcate, ea trebuie să fie mai rezistentă, mai competentă, mai bine pregătită, mai bine organizată. Pe lângă faptul că oferim mai mult la serviciu, trebuie să ne descurcăm singure și acasă, cu atribuțiile familiale. Acest lucru ne modelează și ne formează pe noi, ca femei.
„Știam că încep ziua la 08:00, dar nu știam niciodată la ce oră o voi încheia”
Media10: Când începe și când se termină ziua dumneavoastră?
Claudia Gherman: Ziua mea începe pe la 06:00-06:30 dimineața. Pe vremea când eram chirurg, trebuia să fiu la 07:30, cel târziu, în clinică. Făceam o mică evaluare a pacienților înainte de a intra la ședința de raport de la 08:00. Pentru că aveam și jobul de mămică, înainte de 07:30 trebuia să duc copiii la școală. Ziua de muncă era compusă atunci din activitatea medicală chirurgicală și activitatea cu studenții. La momentul actual, este activitatea administrativă și de birou. La mine, toate acestea nu au avut oră de terminare niciodată. Știam că încep ziua la 08:00, dar nu știam niciodată la ce oră o voi încheia.
Acest program este intercalat de orele de activitate cu studenții. Nu sunt zilnice și de obicei am două sau patru ore de curs. După aceea, mă întorc acasă și închei procedurile gospodărești: cină, gătit, spălat, pregătit pentru a doua zi. Încerc să dorm între patru și șase ore pe noapte, iar vacanțele mele sunt foarte scurte. De două ori pe lună, îmi aloc suficient timp ca seara să merg la spectacole. Este un lucru absolut necesar în viața mea. Mă relaxează să merg la teatru, la operă, la filarmonică.
Perseverența, răbdarea și diplomația ne ajută să depășim situațiile dificile
Media10: Ca în orice domeniu, probabil că au existat și situații dificil de gestionat, care v-au pus în dificultate. Cum le-ați depășit?
Claudia Gherman: Cu siguranță că în viața fiecăruia dintre noi există și momente grele. Cum spune și proverbul: „Cu cât urci mai sus, vântul suflă mai tare.” În mod firesc, pe măsură ce aspirațiile mele au fost mai înalte sau ascensiunea mea profesională a înaintat cu pași vioi, am avut și dificultăți. Le-am depășit cu o mare doză de diplomație. Trebuie să îți aperi cauza, trebuie să știi când ai dreptate, să fii partizană și adeptă a adevărului, dar contează și maniera în care îți aperi cerințele, doleanțele, drepturile.
Nu trebuie să fii o persoană permanent negativistă, nemulțumită. Ai primit o palmă, dar asta nu înseamnă că trebuie să întinzi neapărat și celalălalt obraz. În schimb, dacă ai căzut de șapte ori, trebuie să te ridici de opt. Fără perseverență, răbdare, diplomație și oarecare strategie de supraviețuire în orice situație, nu cred că aș fi putut să depășesc dificultățile pe care continui să le am și acum.
„Trebuie să avem încredere maximă în noi că putem să reușim”
Media10: Care sunt principalele trei lucruri pe care femeile le pot face pentru a avea grijă de sănătatea lor?
Claudia Gherman: În primul rând, fiecare dintre noi trebuie să știm exact ce dorim de la viață. Nu trebuie să avem cu toții aspirații identice, nu trebuie să devenim toți medici, dar ceea ce noi ne dorim și simțim că putem face trebuie bine punctat. În al doilea rând, dacă știm ce ne dorim, trebuie să avem încredere maximă în noi că putem să reușim, să nu ne bazăm pe nimeni. Sigur, ne vor susține oamenii dragi, familia, dar nu va veni nimeni să facă treaba în locul nostru. În al treilea rând, este perseverența. Fără muncă nu putem ajunge, în final, la performanțe. Dacă nu ne clarificăm obiectivele, dacă nu avem pașii clari, nu avem cum să realizăm ceva.