În luna martie, punem în prim-plan femeile medic din România. Femei care nu obosesc niciodată să dăruiască, să creadă, să ofere, să sprijine, să salveze. Obțin succesul în fiecare zi prin muncă, perseverență și dorința de a se autodepăși. Poveștile lor ne învață ce înseamnă curajul, implicarea, empatia, comunicarea. Sunt mame, soții, iubite, fiice, prietene, colege. În fiecare zi, sunt cele care mângâie și ajută. Chiar și atunci când nu mai pot. Manifest pentru sănătate, pentru un stil de viață sănătos și responsabil. Campania „Femeie medic de poveste” este, totodată, o inițiativă ce își propune să mobilizeze femeile pentru a avea grijă de sănătatea lor și pentru a se concentra pe prevenție. Un manifest pentru iubire de sine, dezvoltare, armonie, echilibru, prețuire.
Astăzi, de 1 martie, o cunoaștem mai bine pe dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinolog, specialist diabet zaharat și boli de nutriție, de la Centrul Medical Prima Clinic.
Media10: Ce înseamnă să fii femeie în sistemul medical?
Dr. Iuliana Petrișor: Profesia de medic înseamnă dăruire de sine și jertfa pentru ceilalți. Bucuria este mai mare atunci când dăruiești decât atunci când primești. M-am gândit tot timpul cum îl pot ajuta pe aproapele meu. Am fost educată în acest fel și mă bazez pe aceste principii: că trebuie să fim buni cu cei din jurul nostru, cu cei care au nevoie de bunătatea noastră, de ajutorul nostru, trebuie să fim binevoitori. Binele pe care îl facem are putere mare și suntem datori să înmulțim binele. „Slujind omului, slujind Domnului” – din Biblie. Trebuie să înțelegem neputințele oamenilor. Cea mai puternică autoritate este cea a iubirii. Nu cu forță, nu cu presiune, ci cu iubire, cu răbdare, cu înțelegere față de ceilalți.
„Am simțit pur și simplu că endocrinologia este pe inima mea”
Media10: Sunteți medic endocrinolog, diabet zaharat și boli de nutriție. Cum v-ați ales acest drum, aceste specialități?
Dr. Iuliana Petrișor: Asta mi-am dorit dintotdeauna pentru că mi-am dat seama că aici pot să mă definesc și să mă perfecționez pe zi ce trece. În general, fiecare om este pregătit în funcție de prioritățile pe care și le stabilește. Am simțit pur și simplu că endocrinologia este pe inima mea. Diabet și nutriție am făcut-o ca a doua specialitate, domnul profesor Dumitrache, pentru care am tot respectul, este personalitatea care m-a marcat foarte mult în cariera mea de endocrinolog. Tot dânsul m-a sfătuit, așa cum a făcut și cu colegii mei, să fac a doua specialitate diabet și boli de nutriție. Când am născut primul copil eram deja medic endocrinolog. Diversificarea de la șase luni a copilului mi s-a părut extraordinar de grea: introducerea alimentelor, ce să-i dai copilului să nu aibă alergii. Atunci am citit foarte multe cărți despre nutriție, despre alimentația copilului și mi-a plăcut. Astfel, am ajuns să fac a doua specialitate diabet zaharat și boli de nutriție.
„Fiecare zi este o luptă, în fiecare zi cad și mă ridic”
Media10: Sunteți unul dintre cei mai apreciați medici din Craiova. Ce v-ați dorit cel mai mult atunci când ați ales să fiți medic și vreau să vă întreb dacă s-a realizat acest lucru în toți acești ani?
Dr. Iuliana Petrișor: Fiecare zi este o luptă, în fiecare zi cad și mă ridic. E important ca întotdeauna să te ridici. Pot să apară și gânduri de deznădejde și e normal, dar trebuie să le depășești. Cu ajutorul familiei, cu susținerea prietenilor, dar mai ales cu credința că Domnul nu te lasă la greu. Pe lângă asta, simt uniunea cu oamenii și cu Dumnezeu prin dăruirea de sine. Atunci când vin oamenii să-mi mulțumească pentru ajutorul dat, mi se umple inima de bucurie.
„Am deschis clinica cu doi medici și doi asistenți, iar acum suntem peste 40”
Media10: Aveți, astăzi, Centrul Medical Prima Clinic și o echipă de medici alături. Ce loc are aceasta în inima dumneavoastră?
Dr. Iuliana Petrișor: Soțul meu a venit cu ideea înființării unei clinici medicale și eu l-am susținut și l-am completat. Pot să spun că Prima Clinic este ca al patrulea copil. Este un proiect la care am contribuit cu totul, și trupește, și sufletește. Este un proiect pentru care ne-am sacrificat și eu și soțul meu, dar a meritat. Am deschis clinica cu doi medici și doi asistenți, iar acum suntem peste 40 de colaboratori, de angajați. Prima Clinic este o familie care a crescut de la an la an, am întâmpinat și bune, și rele. Au fost și discuții, contraziceri, zile mai tensionate, dar cu ajutorul lui Dumnezeu, prin relația pe care o construim zi de zi și prin comunicare am ajuns să fim peste 40 de medici.
„Tot timpul trebuie să ai o atitudine mulțumitoare și să fii lumină acolo unde ești”
Media10: Dincolo de profesie, sunteți ca o mare familie la Prima Clinic. Cât de importantă este pentru dumneavoastră comunicarea în relația cu colegii din subordine? Dar cu pacienții?
Dr. Iuliana Petrișor: Este foarte importantă și contează, în primul rând, iubirea de oameni. În al doilea rând, contează sinceritatea cu tine însăți și cu cei din jurul tău, pentru a avea un sistem de valori corect. În al treilea rând, contează respectul și recunoștința pentru binele pe care ți-l fac alții. Tot timpul trebuie să ai o atitudine mulțumitoare și să fii lumină acolo unde ești. Pentru a avea o carieră de succes, trebuie să fii pasionat, perseverent și să ai încredințarea că ceea ce faci te definește. Trebuie să muncești ca și cum nu ar trebui să vină altcineva după tine să completeze, să adauge, să corecteze. Tot timpul să ai o muncă organizată, perseverentă, dar și cu multă pasiune, să te dăruiești celorlalți.
„Îmi încep și îmi închei ziua cu gânduri frumoase”
Media10: Cum arată o zi din viața dumneavoastră?
Dr. Iuliana Petrișor: O zi din viața mea este uneori ca o rutină, iar alteori cu foarte multe surprize. Am o familie acasă, soț, părinți, mama soțului, copii și o altă familie la clinică, cu angajați, colaboratori și pacienți. Fac eforturi zilnic și permanent sunt atentă să păstrez echilibrul din viața mea atât din punct de vedere profesional, cât și din punct de vedere personal. Toți mă ajută pentru că suntem o echipă și simt bucuria comuniunii cu ceilalți din jurul meu, bucuria familiei care se implică în educația copiilor. Fiecare înțelege că este o rotiță în acest sistem, că trebuie să-și facă partea lui de datorie ca să funcționăm împreună. În asta constă, de fapt, termenul de familie.
În ceea ce privește o zi din viața mea, în fiecare dimineață pregătesc copiii pentru școală. Încerc să fac gimnastică măcar de două-trei ori pe săptămână o jumătate de oră – o oră. După asta, mă pregătesc pentru serviciu, timp în care încerc să comunic și cu fiul cel mare, care este la liceu și începe orele după-amiază. La serviciu sunt pur și simplu conectată la pacienți. Încerc să dau tot ce am mai bun, să fiu și cu pacienții și cu angajații, să fiu atentă la tot ceea se se întâmplă. Părinții mei și ai soțului ne ajută foarte mult cu copiii, pentru că au și ei diverse activități: meditații, desen. Seara ne întrunim acasă și povestim fiecare ce a făcut în ziua respectivă. Încerc să-mi fac timp pentru mine, atât dimineața, cât și seara, pentru o introspecție, o rugăciune. De asemenea, îmi încep și îmi închei ziua cu gânduri frumoase.
„De mică am vrut să mă fac medic”
Media10: V-ați gândit vreodată că, poate, ați fi putut alege să faceți altceva sau asta era ceea ce v-ați dorit dintotdeauna?
Dr. Iuliana Petrișor: Niciodată! Asta a fost dorința mea dintotdeauna. De mică am vrut să mă fac medic. Au fost două momente care m-au marcat. Primul a fost atunci când un om de pe stradă a leșinat în fața blocului unde stăteam. Eu eram mică, în clasele gimnaziale. S-au strâns toți vecinii, au chemat ambulanța și auzeam păreri peste păreri: că trebuie să stea exact cum a căzut, ba că trebuie să îl îndrepți, să îl ridici, ba să îl lași jos, să îi întorci capul într-o parte. Erau fel de fel de păreri și eu eram foarte speriată. M-a marcat foarte mult pentru că mă gândeam cât de important este să știi ce trebuie să faci, să știi să acorzi primul ajutor pentru că poți să faci bine, dar poți să faci și rău. Un principiu important în medicină este acela de a nu face mai mult rău decât bine.
Al doilea moment a fost în clasa a XI-a, când pe fratele meu l-a mușcat un câine. Am mers cu el la urgență pentru că avea piciorul destul de rău mușcat. Am avut o experiență uimitoare atunci pentru că a trebuit să fu tare pentru el. Atunci m-am decis să fiu medic. Mi-a plăcut și matematica, mă gândeam să mă fac profesoară de matematică, dar în medicină m-am regăsit și am simțit că pot să ajut mai mult și să dăruiesc mai mult.
„Dacă îți faci rânduială în minte, îți faci rânduială și în viață”
Media10: Au existat și momente grele în cariera dumneavoastră? Cum le-ați depășit?
Dr. Iuliana Petrișor: Au fost și momente grele, bineînțeles, printre care decizia de a mă întoarce din București acasă la Craiova, de a pleca din sistemul de sănătate de stat la privat, decizia de a începe alături de soțul meu propria afacere (policlinica) și chiar și decizia de a avea trei copii. Cu ajutorul Domnului, cu ajutorul familiei, cu ajutorul prietenilor, le-am susținut pe toate. Dacă îți faci rânduială în minte, îți faci rânduială și în viață. Important este să îți faci ordine în minte, să ai gânduri bune, frumoase, luminoase și atunci le duci pe toate.
„Cei mai dragi pacienți îmi sunt copiii”
Media10: Ce pacienți ați avut și care v-au rămas în suflet?
Dr. Iuliana Petrișor: Toți pacienții îmi sunt dragi. De multe ori, problemele lor sunt sentimentale, sufletești și vin la noi să ne ceară ajutorul în acest sens. Trebuie să-i asculți cu mare atenție, cu mare îngăduință, cu bunătate și să încerci să îi ajuți pe cât poți. Bineînțeles că trebuie să-i ajuți și în actul medical, să faci analize, ecografie, să pui un diagnostic, dar e important să fii alături de ei și spiritual. Cei mai dragi pacienți îmi sunt copiii pentru că sunt foarte atenți, absorb informația ca un burete, ascultă tot ceea ce le spun și cu ei am cele mai bune rezultate.
Cum poate avea o femei grijă de sănătatea ei
Media10: Care sunt principalele trei lucruri pe care femeile le pot face pentru a avea grijă de sănătatea lor?
Dr. Iuliana Petrișor: Din punct de vedere spiritual, feminitatea se poate menține prin cultivarea iubirii de oameni și prin cultivarea dăruirii. Cu cât o femeie se dăruiește mai mult, cu atât este mai feminină. Cu cât o femeie este mai cuprinzătoare, mai profundă, cu atât este și mai puternică, mai feminină. Din punct de vedere medical, trebuie să mâncăm sănătos ca să trăim frumos. Să încercăm, pe cât posibil, ca ceea ce spunem să și facem. Să ne hidratăm, adică să bem cel puțin doi litri de apă; să nu consumăm sucuri dulci, acidulate, colorate; să mâncăm fructe și legume; cereale integrale. E important să mâncăm cât mai sănătos, cât mai variat, cât mai colorat, cât mai multe oligoelemente și vitamine, să dormim cel puțin șase-șapte ore, să facem mișcare cel puțin o jumătate de oră – o oră pe zi. Toate acestea duc la o viață sănătoasă.