Dr. Michael Schenker este medicul oncolog din Craiova la care vin să se trateze oameni din toată țara. A făcut din perseverență cel mai bun prieten și a reușit să își îndeplinească visul: acela de a ajuta și oferi șansa la viață cât mai multor pacienți bolnavi de cancer, prin inovație, cercetare, mii de ore de studiu, determinare.
Dr. Michael Schenker a creat primul spital privat de oncologie din Oltenia, un spital care deși este privat oferă pacienților servicii medicale gratuite. Centrul Medical Sfântul Nectarie are integrat și un centru de radioterapie, cu două acceleratoare liniare performante.
Medicul oncolog luptă pentru pacienții oncologici din Oltenia și din țară de pe mai multe fronturi și încearcă să aducă binele în fiecare loc unde pacienții sunt tratați, este și șeful Clinicii de Oncologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova și președintele Comisiei de Oncologie de la Ministerul Sănătății. De Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului vă invităm să urmăriți un interviu cu medicul care a făcut o misiune din a lupta împotriva cancerului și care câștigă în fiecare zi câte o bătălie cu această boală.
Ana-Maria Predilă: Domnule doctor, ați reușit să faceți în Craiova primul privat de oncologie care funcționează aproape ca un spital de stat, pentru că toți pacienții beneficiază de servicii medicale gratuite, în condiții foarte bune. Spitalul are integrat și un centru de radioterapie. Care este povestea din spatele acestui proiect care salvează vieți?
Dr. Michael Schenker: Este este o poveste lungă, care are în spate cel puțin 8 ani de muncă, o echipă, pentru că singur nu aș fi reușit niciodată să fac acest pas, acest spital, această investiție. Mi-am dorit să avem parte de o infrastructură medicală care să fie aproape măcar, dacă nu chiar la fel ca cea din țările mai dezvoltate ale Uniunii Europene, o instituție medicală în care atât pacienții, cât și echipa medicală să aibă parte de siguranță, confort, unde medicii să aibă aparatură completă și modernă, iar pacienții să beneficieze de cele mai bune tratamente și investigații. Am construit pas cu pas. Principiul după care trebuie să te călăuzești este „să faci să fie bine”. După aceea, vin absolut toate celelalte: vizibilitatea profesională, performanța științifică, partea de cercetare, adresabilitatea. Dacă te orientezi către a face bine, atunci ai toate șansele să reușești.
„Posibilitatea de a le oferi pacienților acces la terapii inovatoare a crescut adresabilitatea națională către spitalul nostru”
Ana-Maria Predilă: Sunteți un om/medic de 10 nu numai prin titlurile, diplomele, funcțiile pe care le ocupați, ci prin faptul că toate acele titluri și diplome se traduc într-o soluție care aduce bine pentru comunitate, pentru pacienți din întreaga regiune Oltenia, pentru pacienți din toată țara care vin să se trateze în spitalul construit de dvs. în Craiova. Cum ați reușit?
Dr.Michael Schenker: Contează această aplecare către de cercetare clinică, pe care instituțiile similare din Uniunea Europeană și din America de Nord, o fac în mod curent. Spre exemplu, în Statele Unite procentul de pacienți care sunt tratați cu astfel de soluții reprezintă un criteriu foarte important de performanță și este de dorit ca acesta să fie de aproape de 30 %, pentru un spital mare. Noi, astăzi, suntem la un procent de 15-18 %. Sperăm să creștem, pentru că este important, și la acest lucru vor contribui și modificările legislative recente care s-au întâmplat în România. Din fericire, vom avea o deschidere mai mare către aceste trialuri clinice internaționale, pentru că s-a simplificat foarte mult procesul de aprobare la nivelul Agenției Naționale a Medicamentului, nu se mai întârzie. Acum nu se mai stă după o aprobare, chiar și peste un an. Lucrurile sunt rezolvate în maximum două luni. A fost și o situație particulară în oncologia din România. Cele două Institute de Oncologie care existau în momentul în care am deschis noi centrul și cel de-al treilea de la Iași, care a apărut ulterior, nu au avut așa o performanță. Noi am încercat să umplem acest gol și să le oferim pacienților aceste posibilități de terapii inovatoare, care, repet, sunt peste tot în lume și care chiar reprezintă, poate să reprezinte de foarte multe ori diferența între viață și moarte și atunci. Posibilitatea de a le oferi pacienților acces la terapii inovatoare a crescut adresabilitatea națională către spitalul nostru. Vin pacienți de Gura Humorului și până la Arad și de la Baia Mare până la Constanța. Majoritate sunt din zona noastră din regiunea noastră din Oltenia. Dar așa cum ați spus și dumneavoastră, vin din toate colțurile țării.
Servicii decontate de CAS. Pacienții beneficiază de tratament gratuit
Ana Predilă: Ceea ce este extraordinar este faptul că pot beneficia gratuit de aceste servicii medicale la un spital privat, ceea ce rar se întâmplă. Cum se poate?
Dr.Michael Schenker: Este un sistem pe care îl consider eu personal. Fondurile pe care le avem de la Casa de Asigurări de Sănătate sunt suficiente, dacă le administreze așa cum trebuie. De când am deschis acest spital, avem o echipă de management mărită, avem ajutorul unui manager foarte bun în ceea ce face, doctorul Bogdan Fănuță. Întăresc, însă, ideea că ceea ce primim de la Casa de Asigurări poate fi absolut suficient, pentru a putea administra și pentru a putea merge mai departe cu un astfel de spital. Important este să administrezi așa cum trebuie acei bani, iar plusul care vine din partea de contracte de cercetare să-l folosești pentru dezvoltare, pentru a îmbunătăți și înmulți serviciile medicale, pe care le oferi pacienților și, bineînțeles, pentru a încerca să mărești infrastructura.
Centru de Radioterapie, două acceleratoare liniare de top
Ana-Maria Predilă: De ce pot beneficia în acest moment bolnavii de cancer la dumneavoastră în spital?
Dr. Michael Schenker: Pe specialitatea oncologie medicală, vorbim de: consultații în ambulatoriu, partea de tratament specific prin internare de zi. Va urma partea de internare continuă, care va funcționa cu o linie de gardă cu medic, care va fi prezent non-stop acolo, un serviciu de urgență, o unitate de transfuzii de sânge. Vom putea relua această activitate (n.r. transfuzii de sânge), pe care am avut o întrerupt-o din 2015, din cauza unor modificări legislative, care nu ne-au mai permis la fostul sediu să mai face transfuzii de sânge și produse de sânge. Aici este nun lucru pe care îmi doresc foarte mult să reușim să-l schimbăm la nivel de țară, noi ca instituție privată, chiar dacă avem partea aceasta gratuită de servicii către pacienți, trebuie să plătim către Centrul Regional de Transfuzii acele produse de sânge, lucru care nu se întâmplă la o instituție publică și va trebui să încercăm să schimbăm treaba asta. Oricum, pentru pacienți, aceste transfuzii vor fi gratuite. Ele sunt un instrument absolut necesar pacienților noștri, foarte frecvent se întâmplă să aibă nevoie de aceste transfuzii. Bineînțeles, partea de diagnostic vom încerca s-o îmbunătățim foarte mult pentru, în primul rând, pentru cancerul bronhopulmonar și pentru cancerul glandei mamare. Încercăm să oferim niște servicii care în momentul de față nu sunt disponibile în Craiova și sunt destul de rare și la nivel de țară, pentru cancer pulmonar, spre exemplu, așa numitele tehnici EBUS și EUS, care sunt necesare la pacienții la care bronhoscopia nu este suficientă, pentru diagnosticul cancerului bronhopulmonar. La pacientele cu cancer de sân, prin colaborarea cu doamna doctor Georgiana Toma, o să încercăm să montăm acele elemente de ghidaj pentru formațiunile din sân care, răspunzând foarte bine, au tendința să dispară în urma tratamentului preoperator, și atunci chirurgul nu mai știe unde a fost tumora inițial, iar aceste ghidaje au acest scop să ușureze munca chirurgului, să nu fie nevoie să taie mai mult decât trebuie. De asemenea, partea de diagnostic imagistic în cancerul glandei mamare și în cancerului bronhopulmonar și nu numai pentru aceste două cancere, ci pentru toate toată patologia oncologică, va fi îmbunătățită. Iar pe partea de radioterapie, în momentul de față funcționează două acceleratoare liniare, identice, ceea ce este un lucru extraordinar de important. Cel de al doilea accelerator l-am inaugurat în 2022, în luna mai. Cele două aparate fiind identice, având același soft, dacă unul se defectează, toți pacienții pot fi mutați pe cel funcțional, timp de 48 de ore, pentru că în maximum 48 de ore problema este remediată. Acest lucru ne ajută să nu întrerupem ședințele de radioterapie deloc, ceea ce este extrem de important.
Diagnosticul de cancer în 2023. Ce șanse de supraviețuire există?
Ana Predilă: Cum ar trebui să privim diagnosticul de cancer în 2023?
Dr.Michael Schenker: Lucrurile s-au schimbat radical în ceea ce privește tratamentele pe care le folosim astăzi, pentru stadiile avansate de boală și pentru cele mai puțin avansate. Au fost înregistrate progrese semnificative, sunt clase noi de medicamente care au apărut în ultimii 10 ani, în ultimii 5 ani, iar progresele din acest punct de vedere sunt efectiv galopante. Practic, aproape în fiecare lună apare câte ceva nou, bun, eficient într-un anumit subtip de boală oncologică. Așa încât se întâmplă că astăzi, așa cum vă spuneam și data trecută, când am stat de vorbă, se întâmplă să avem undeva. Cred că s-au strâns aproape 200 de pacienți cu diagnostice diferite, cei mai mulți cu cancer pulmonar, pentru că e unul dintre cancerele cele mai, dar sunt și pacienți cu melanom malign, cu cancer renal, cu cancer gastric cancer din sfera ORL, care au deja câțiva ani buni de când au fost diagnosticați peste 5, 6, 7 chiar 8 și care sunt bine, în condițiile în care la diagnostic au fost depsitați cu boală metastatică, iar prognosticul inițial ar fi fost unul nefavorabil. Însă, acești pacienți au dorit din tot dinadinsul să ne contrazică și mă bucur din tot sufletul, pentru că sunt o speranță pentru pacienții care ni se adresează și care trebuie să știe că au o șansă, că se va întâmpla sau nu să reușim, asta ține de fiecare om în parte, de felul în care boala răspunde la tratament, însă existența unei șanse este ceva ce până acum câțiva ani nu am avut. Sunt convins că lucrurile vor evolua în sens pozitiv, sunt convins că peste câteva luni, 2,3,4 luni vom avea în folosință medicamente, pe care astăzi încă nu le folosim sau poate chiar nu știm despre ele și sunt convins că rezultatele vor fi la fel de spectaculoase, ca și cele pe care le-am obținut în ultimii în acești ultimii ani.
La Centrul Medical Sf. Nectarie pacienții beneficiază de ajutorul unui psiholog
Ana-Maria Predilă: Rezultatele cu pacienții apar pentru că dincolo de tratamente, soluțiile cele mai noi din punct de vedere oncologic întâlnesc la dumneavoastră în centru și acea căldură, empatie și acel suport psihologic, de care au foarte mare nevoie și care îi ajută să ducă această luptă grea. În echipă, aveți șansa să o aveți alături și pe soția dumneavoastră, Ramona Schenker care este psiholog și care duce această luptă extrem de grea și mobilizatoare cu pacienții și cu familiile acestora. Cât de mult contează?
Dr.Michael Schenke: Așa este. Ramona Schenker este soția mea și psiholog clinician, are chiar o supra specializare în psiho-oncologie, o ramură aparte a psihologiei clinice destinată pacienților diagnosticați cu cancer. Se vede într-adevăr, suportul din această direcție. Pacienții care beneficiază de diverse intervenții din partea psihologică au o altfel de reacție și o altfel de interacțiune cu boala și cu noi. Activitatea psihologică vine și umple golurile pe care noi nu suntem în stare să le umplem în discuțiile cu pacienții și în interrelaționarea cu familiile. Suportul psihologic este un mare plus și mă bucură foarte mult faptul că în actualul plan național de combatere a cancerului, serviciile de psiho-oncologie au un rol aparte și va fi stimulată introducerea acestor servicii în centrele oncologice din țară, ceea ce e foarte important.
De ce a ales oncologia
Ana-Maria Predilă: În momentele grele este bine să ne aducem aminte ce ne-a motivat să alegem drumul pe care suntem. Ce v-a determinat să alegeți medicina și mai ales oncologia?
Dr.Michael Schenker: Am ales medicina în primii ani de liceu. Am avut șansa să trăiesc într-un spital într-un spital dintr-un oraș mic undeva în sudul județului Vâlcea. Amândoi părinții fiind medici și având așa o viață mai mult în spital decât acasă și eu am crescut practic tot în spital. Mă bucur foarte mult că am am făcut această alegere. Apoi încă din anul III de facultate, când am făcut semiologie medicală, mi-am dorit să fac oncologie sau hematologie, pentru că mi-am dat seama de atunci că în această parte, cercetarea merge mână în mână cu activitatea de medic de zi cu zi. Am avut parte și de un dascăl extraordinar la momentul respectiv, regretatul profesor Marius Georgescu de la care am învățat să iubim medicina și felul în care o practicăm. Mai târziu, am avut șansa și posibilitatea să chiar să pun în practică această împletire de cercetare cu activitate profesională alături de profesorul Florinel Bădulescu, la Clinica de Oncologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova și în Universitatea de Medicină și Farmacie.
Alege să fac bine și totul se va întoarce la tine
Ana-Maria Predilă: Care sunt principiile și valorile după care vă ghidați viața și cariera și de unde le-ați învățat? Poate în acel orășel mic din Vâlcea, poate de la părinții dumneavoastră la familia dumneavoastră?
Dr. Michael Schenker: Da, cele mai multe de acolo. L-am văzut pe tatăl meu ani la rând, discutând cu oamenii de la țară și ascultându-le problemele, poate nu numai pe cele medicale, îl vedeam pe tatăl meu cu mare răbdare, să-i asculte și să să vorbească cu fiecare în parte, să nu se grăbească, să fie cât se poate de implicat în discuțiile pe care le avea cu oamenii respectivi. De asemenea, am văzut-o și pe mama mea, care mult timp a fost a condus acel spital. Am învățat multe principii de viață de la părinții mei, iar primul este: să faci cât de mult bine, este și o veche zicala a poporului nostru: „bine faci bine găsești”.
Planul național de combatere a cancerului. Muncă de echipă
Ana-Maria Predilă: Sunteți și președinte al Comisiei de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății. Încercați să faceți foarte multe lucruri, aveți alături de dumneavoastră pacienții, Federația Bolnavilor de Cancer din România. V-ați unit cumva forțele și astfel luptați să aduceți mai mult bine pentru bolnavii de cancer din România. Cât de important este ca medicii și pacienții să fie uniți pentru un sistem medical mai bun?
Dr. Michael Schenker: Așa este, avem o avem o colaborare foarte bună cu Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, condusă de Cezar Irimia. Avem o relație foarte bună cu colegii din celelalte centre, colegii care sunt și în această Comisie la Ministerul Sănătății, colegul de la Timișoara, profesorul Șerban Negru, profesoara Laura Mazilu de la Constanța, Dana Stănculeanu, care este Președinta Societății noastre profesionale, Societatea Națională de Oncologie Medicală din România. Suntem un grup care, într-adevăr, alături de alți factori decizionali din țară am încercat să să schimbăm multe lucruri în oncologie și nu numai. Planul național de combatere a cancerului este un un prim rezultat al acestei echipe, coordonarea este a profesorului Achimaș Cadariu, de la Institutul Oncologic Cluj Napoca, cu care de asemenea am o colaborare. Pe toți cei despre care v-am spus, ne anima un singur lucru, și anume dorința de a putea să lucrăm mai bine pentru pacienții noștri, în așa fel încât să aibă parte de lucruri mai bune. Cred că, de fapt, acesta este principiul și esența lucrurilor, toate celelalte detalii, toate celelalte aspecte derivă din acest principiu și trebuie doar să vezi cât de multe poți să faci și, bineînțeles, să știi ceea ce vrei să faci, ce îți dorești să implementezi: digitalizarea în oncologie în spitalele oncologice din România, să existe un registru național de cancer, să existe un traseu cât mai eficient pentru fiecare pacient, să existe un dosar electronic care să fie la îndemâna tuturor colegilor care, să nu mai pierdem timp cu căutarea prin hârtii, programele de screening vaccinarea anti-HPV.
Ce înseamnă să faci cercetare medicală în România
Ana-Maria Predilă: Cum este să faceți cercetare medicală în România? Cât de greu este acest drum?
Michael Schenker: Este greu pentru că și acest lucru presupune, în primul rând, formarea unei echipe. Este prima etapă, cea mai importantă, cea mai grea și cred că mulți din țară s-au oprit aici, pentru că funcționăm din spitale publice le-a fost foarte greu să aibă alături oameni în plus față de structura organizatorică de bază, de structura organizatorică de rețeaua, La Sfântul Nectarie există 16 sau 17 oameni care fac numai partea de cercetare clinică, nu au treabă cu partea de activitate de rutină, sunt foarte multe activități birocratice, sunt foarte multe hârtii de completat, sunt foarte multe date electronice de completat, așa încât ai nevoie de o echipă mare. Am avut șansa și ocazia să lucrez cu niște oameni extraordinari și în activitatea de zi cu zi și pe partea de cercetare clinică. Este foarte interesantă această activitate, îți trezește sentimente înălțătoare, pentru că simți că faci ceva cu adevărat important, și obținând și rezultate foarte bune de supraviețuire, eforturile sunt încununate cu succes.
Care este cel mai întâlnit tip de cancer în România și cum îl prevenim
Ana-Maria Predilă: Care este cel mai întâlnit tip de cancer în România în acest moment și care sunt principalele trei lucruri pe care noi am putea să le facem, astfel încât să prevenim sau să le depistăm la timp?
Dr. Michael Schenker: Poate o să vă surprindă însă cel mai frecvent tip de cancer din România în momentul de față este cancerul colorectal, fără să fie o împărțire pe sexe și luând toată toate cazurile la comun, după care cancer bronhopulmonar, după care cancer al glandei mamare și cancer al prostatei. Din fericire, pentru cancerul colorectal există astăzi un program de screening foarte eficient, cel puțin în regiunea noastră, în Oltenia cu suportul colegilor de la gastroenterologie lucrurile merg foarte bine și cu suportul medicilor de familie. Doctorul Gindrovel Dumitra este foarte implicat în partea aceasta de screening, cu colegii de la medicină de familie. De asemenea, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, dr. Dan Gheonea, este foarte implicat în acest program de screening, în regiunea noastră și la nivel național pentru cancer colorectal. Rezultatele sunt bune, deja un număr semnificativ de oameni a trecut prin aceste etape de screening, sunt câteva cazuri depistate foarte bine la început de drum. Pentru prevenția cancerului colorectal este foarte utilă schimbarea stilului de viață, în sensul adoptării unei diete sănătoase, a unei activități fizice zi de zi, dacă se poate. Cu alte cuvinte, o viață sănătoasă. Cancerul colorectal este un cancer care definește societățile înalt industrializate și în dezvoltare sau dezvoltate deja, definește societățile care beneficiază de o hrană procesată, de hrană cât mai arătoasă, dar, din păcate mai puțin sănătoasă. Cred că dacă ne orientăm să combatem aceste lucruri și să repet, să avem o dietă sănătoasă, cu multe fibre, cu o hidratare corespunzătoare și o activitate fizica zi de zi, atunci avem toate șansele să prevenim apariția acestui tip de cancer.
De ce să rămâi în România și cum să nu renunți niciodată
Ana P: Ce faceți să vă relaxați, să vă umpleți din nou de energie. Ce hobby-uri aveți?
Dr. Michael Schenker: Primul hobby se numește echipa de fotbal Universitatea Craiova, pe care o susțin și la care încerc să nu pierd nici un meci, să merg să-i văd, ori de câte ori se poate. Din păcate, pentru alte lucruri nu prea mai am timp, așa cum mi-aș dori. Dar activitatea pe care o desfășor în a doua parte a zilei, la Spitalul Sfântul Nectarie mă bucură foarte mult și mă încarcă ea chiar cu energie zi de zi.
Ana-Maria Predilă: De ce ați ales să rămâneți în România? Vă întreb pentru toți tinerii care vă urmăresc și care poate își doresc să facă performanță în România. Sunt foarte buni, așa cum sunteți dumneavoastră și echipa dumneavoastră, dar simt că se luptă cu morile de vânt și că e mai bine să plece.
Dr. Michael Schenker: De foarte multe ori, ești pus în situația aceasta să te gândești că ți-ar fi mai ușor afară. Eu zic că nu, oricum dacă reușești să faci performanță în România mai mulți oameni vor beneficia de această performanță, decât ar fi undeva în afara țării, unde oricum suntem priviți ca străini, indiferent cât de buni am fi. Țara noastră nu poate să renască și nu poate să se dezvolte decât dacă mulți dintre noi vom alege să facem ceea ce trebuie să facem, adică să rămânem aici și să să încercăm să mișcăm lucrurile.
Rolul educației în drumul spre succes
Ana P: De ce este importantă educația?
Dr.Michael Schenker: Educația este foarte importantă, pentru că noi înșine vom ajunge să avem nevoie de suportul profesioniștilor de mâine, noi înșine vom fi la pensie, nu vom mai avea acces la ceea ce facem astăzi și poate vom avea nevoie de tratament de specialitate, poate chiar în domeniul oncologic. Îți dorești să fii tratat de oameni foarte buni și oameni foarte bine pregătiți. De asemenea, eu știu că în activitatea mea profesională dacă cei care sunt lângă mine, colegii, nu ar fi foarte buni, mi-ar fi mie mult mai greu și aș avea mult mai multe de făcut. Calitatea unei echipe și performanța oamenilor pe care ei îi formez sunt condițiile esențiale ale reușitei. Îmi doresc foarte mult să fiu depășit de către cei care care sunt astăzi cu mine, să reușească să facă ei mai multe decât am reușit eu.
Ana-Maria Predilă: Ce înseamnă succesul pentru dumneavoastră?
Dr.Michael Schenker: Succesul pentru mine înseamnă să am un număr din ce în ce mai mare de oameni vindecați, de pacienți tratați, să oferim cât mai multe servicii medicale de calitate oamenilor.
.