„Pyjama afternoon tea” la Liceul „Voltaire”. Activități recreative pentru elevi și părinți

Elevii împreună cu părinții și cadrele didactice au participat vineri, 27 ianuarie, la o activitate cu un concept nou și modern, „Pyjama afternoon tea”. Prin jocuri de societate, împărtășirea sentimentelor și a poveștilor, cei mici și cei mari au petrecut timp de calitate la Liceul „Voltaire”.

La inițiativa Consiliului școlar al elevilor alături de directoarea Liceului „Voltaire”, Dorina Loredana Popi, copiii și-au luat pijamalele, o cană cu ceai și s-au distrat împreună cu părinții și cadrele didactice la „Pyjama afternoon tea”. Este vorba despre o activitate special creată pentru elevi, ce are ca scop îmbunătățirea abilităților de comunicare și dezvoltarea armonioasă a acestora.

„Misiunea Liceului <<Voltaire>> este aceea de a crea un spațiu al comunicării deschis, tolerant, un climat stimulativ, constructiv, unde fiecare elev să învețe să se dezvolte armonios. Pentru a participa activ la clădirea viitorului acestora și a comunității școlare de care aparțin, am creat o activitate inedită pentru copii. Astfel, la inițiativa Consiliului școlar al elevilor, în data de 27 ianuarie 2023 a avut loc <<Pyjama afternoon tea>>”, declară Dorina Loredana Popi, directoarea liceului.

Elevi în pijamale, ceai și jocuri de societate

În societatea de astăzi, conexiunile interumane se pierd foarte ușor. Prin intermediul acestei activități, s-a dorit crearea unei apropieri fizice și mentale între copii, părinți și cadrele didactice. „Pyjama afernoon tea” a adus zâmbete pe chipurile celor mici, care s-au bucurat de noua activitate și de faptul că au putut să se îmbrace în pijamale, să se simtă ca acasă. În plus, părinții au fost și ei încântați de inițiativa școlii care le-a oferit, de fapt, oportunitatea de a petrece timp de calitate cu copiii lor.

„Prin intermediul unei întâlniri, copiii, părinții și profesorii s-au reunit într-un cadru informal. De-a lungul timpului, societatea a trecut prin schimbări ce au dus la o defalcare a mobilității familiale și geografice. Generațiile s-au separat, în special persoanele mai tinere de cele mai în vârstă. Stereotipurile negative și lipsa de contact între aceste grupuri au condus sau pot duce la o deteriorare a coeziunii sociale în comunitățile noastre. Aceste bariere au fost depășite astăzi prin intermediul jocurilor de societate, șah, cărți, gameboards, twister, chiar și <<de-a v-ați ascunselea>>, pentru că bucuria nu are vârstă. În crearea atmosferei speciale au contribuit nu numai bunătățile oferite cu drag de părinți și profesori, cât mai ales sentimentul de aparteneță la o <<familie>>, de gândul că o prietenie puternică legată deasupra tablei de șah îți va oferi oricând un sprijin emotional”, adaugă Dorina Loredana Popi, directoarea Liceului „Voltaire”.

O educație de calitate presupune crearea unui mediu ideal de învățare. Astfel, elevii se pot apropia de profesori prin intermediul unor activități distractive, recreative, care să le amintească că sistemul de învățământ și metodele de predare se adaptează constant la generațiile actuale. Profesorul are rolul de a se implica constant și de a da tot ce are mai bun în mediul școlar. Un proces eficient de învățare aduce nu numai un bagaj de informații elevului, dar îl ajută să își formeze personalitatea și să își dezvolte abilitățile.

„Orice demers de predare trebuie să pornească de la identificarea nevoilor individuale ale elevilor. Fără un diagnostic real al nevoilor, stilurilor şi strategiilor de învăţare ale elevilor, profesorul va fi decât un transmiţător legitim de cunoştinţe sigure şi fără echivoc. Nu va fi un profesionist reflexiv, care să vină permanent în întâmpinarea nevoilor individuale ale elevilor. Profesorul are rolul de a facilita implicarea acestora în contexte de învăţare care să le dezvolte abilităţi şi să le furnizeze un climat adaptat la personalitatea fiecăruia”, spune prof. Dorina Loredana Popi, directoarea Liceului „Voltaire” din Craiova.

Și adulții trebuie să se destindă

Adulții au reușit să treacă dincolo de barierele care îi separă în viața reală și să se transpună în lumea vie a copilăriei, unde s-au lăsat „distrași” timp de câteva ore și au împărtășit povești, au urmărit producții în limba franceză, au băut ceai și s-au jucat.

„Învățarea intergenerațională, ca parteneriat de învățare bazat pe reciprocitate și simultaneitate, care implică oameni de vârste diferite, s-a manifestat de-a lungul întregii seri. Generații diferite au ales să-și împărtășească poveștile de viață sau să vizioneze producția <<Les profs>>, o peliculă în limba franceză, ce a contribuit la lărgirea orizontului cultural”, explică prof. Dorina Loredana Popi.

O astfel de activitate a fost binevenită pentru cei mici, dar și pentru cei mari, care au petrecut câteva ore bune la „Pyjama afternoon tea”. Educația este, astăzi, un prilej de a crea legături, dar și de a-i ajuta pe cei mici să se dezvolte armonios prin intermediul unor activități recreative.

„La sfârșit de săptămână, chiar dacă clopoțelul a sunat terminarea orelor, elevii împreună cu părinții și profesorii au rămas la școală pentru câteva ore, unde au savurat un <<Pyjama afternoon tea>>, plecând de la premisa că: <<Educația este singura care supraviețuiește atunci când ceea ce a fost învățat a fost uitat!>>”, conchide directoarea liceului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Spitalul Filantropia Craiova, premiat la nivel național

Next Post

Elevii de la Școala „Terraveda”, rezultate maxime la examenele Cambridge. Cum se face pregătirea

Related Posts
Verified by MonsterInsights