Frica este principalul inamic al studenților și apare, de obicei, atunci când nu stăpânesc materia respectivă, nu le place profesorul care predă sau pur și simplu nu știu ce trebuie să facă pentru că au lipsit de la cursuri. În oricare dintre situații, examenele sunt obligatorii și niciun student nu poate să le evite pentru că acestea reprezintă un pas obligatoriu și esențial în facultate: verificarea cunoștințelor.
Să înveți într-o săptămână la toate disciplinele nu este alegerea potrivită. Ca să fii eficient, trebuie să te organizezi din timp și să nu lași totul pe ultima sută de metrii. Acest lucru nu va face decât să te suprasolicite din toate punctele de vedere. Ca să asimilezi informațiile, corpul trebuie să fie odihnit și mintea limpede.
„Educația este cea mai puternică armă, astfel că învățarea trebuie să se producă dincolo de toate celelalte lucruri. Studenții trebuie să caute plăcere în materialul pe care îl au de studiat. Dacă nu reușesc să facă acest lucru, atunci să încerce, mai întâi, să-și facă o planificare a materiei. După aceea, trebuie să aloce un anumit timp pentru a o repeta, adică să treacă cel puțin o dată prin ea. Recomand să înceapă cu ce este mai greu și să lase partea ușoară la final. De asemenea, în timpul învățării e important ca studenții să ia pauze de recreere în care pot, de exemplu, să facă o plimbare în natură”, spune Gabriela Ancuța, psiholog clinician principal, psihoterapeut de cuplu și familie la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie.
Motivația vine atunci când știm unde vrem să ajungem
Timpul de învățare este foarte important. Patru ore pe zi, cu pauze, pot fi mai mult decât suficiente pentru a te asigura că informațiile studiate au fost asimilate. Dimineața sau seara, fiecare își poate organiza timpul după bunul plac: „În principiu, specialiștii spun că nu poți să înveți mai mult de patru ore pe zi, care, bineînțeles, trebuie să fie cu pauze. Unii învață mai bine noaptea, alții dimineața”, afirmă Gabriela Ancuța, psiholog și psihoterapeut.
Atunci când te gândești cu oroare la examene și nu știi cum să faci să te apuci de învățat, amintește-ți motivul pentru care ai ales acea specializare și care este scopul tău: „Este foarte important ca studenții să fie motivați și să nu uite de scopul principal: pentru ce fac asta? De ce îmi doresc asta? Cu ce mă va ajuta? Ei trebuie să înțeleagă că sesiunea de examene este una dintre etapele traseului lor profesional, este unul dintre pașii pe care trebuie să-i facă pentru a ajunge fiecare acolo unde își dorește, unde și-a propus”, adaugă psihologul și psihoterapeutul Gabriela Ancuța.
Trebuie să elimini distragerile!
Atunci când înveți, orice lucru din jur devine o distragere: o notificare de pe social media, un mesaj sau un apel. Telefonul este principalul vinovat atunci când vorbim de pierderea concentrării, de aceea specialiștii recomandă ca atunci când învățăm să îl închidem sau să îl ducem în altă cameră pentru a ne asigura că nu ne va distrage atenția.
„Cea mai ispititoare distragere și care trebuie eliminată atunci când învățăm este online-ul, telefonul, în special. Trebuie să îl dăm pe silențios sau chiar să îl ducem în altă cameră. E important să nu întrerupem procesul de învățare pentru că reconectarea cu materialul repectiv durează. Orice întrerupere presupune un efort psihic mult mai mare pentru a reveni, pentru a te remobiliza și a reintra în starea aceea de învățare”, explică Gabriela Ancuța.
Mai mult, pentru a da randament, mediul de învățare are și el un rol important. Unii studenți au nevoie de liniște pentru a se concentra, pe când alții reușesc să învețe în orice circumstanță: „Mediul de învățare este foarte important: trebuie să fie aerisit, să fie liniște. Unii studenți se pot concentra bine în orice cadru, chiar și când au colegi în cameră”, adaugă psihologul și psihoterapeutul Gabriela Ancuța.
Fă-ți un program de studiu!
Planificarea este o metodă foarte eficientă de organizare în ceea ce privește timpul de studiu și materia de învățat. Cu cât încerci să îți formezi un program după bunul plac și să te ții de el, cu atât îți va fi mai ușor să te organizezi și să fii, astfel, mai eficient. Chiar dacă uneori nu iese totul cum îți dorești, asta nu înseamnă că trebuie să renunți.
„Fiecare sesiune de examene trebuie să fie văzută ca o cărămidă în procesul de formare profesională și, de altfel, de maturizare. Pentru a fi eficienți, planificarea este foarte importantă și trebuie să încerci, pe cât posibil, să îți formezi un program și să te ții de el. Este important să îți păstrezi motivația, să ai o stare bună, să fii optimist și să nu te descurajezi. Dacă nu ai reușit să bifezi tot ce aveai de făcut pe ziua respectivă, nu înseamnă că trebuie să te gândești că poate nu ești suficient de bun sau că nu o să reușești niciodată. Negativismul nu ajută. Fiecare trebuie să-și mențină, cât poate de mult, o stare psihică bună, de entuziasm. Nu te focusa pe eșecuri, ci reia lucrurile de unde ai rămas”, spune Gabriela Ancuța, psiholog clinician principal, psihoterapeut de cuplu și familie la Spitalul Clinic de Neuropihiatrie.
Când nu-ți găsești motivația, ascultă un podcast interesant sau urmărește parcursul mentorilor tăi profesionali. De asemenea, familia are și ea un rol important în viața studenților. De multe ori, încurajarea și sprijinul celor dragi este esențială pentru a se concentra și a avea rezultate bune.
„Poți să te motivezi singur sau poți apela la alte variante care să te ajute în acest sens. Un podcast sau un mentor din profesia ta sunt de ajuns pentru a te încarca cu energie și a-ți reaminti care este scopul tău. E bine să ai în jur persoane pozitive, care să te ajute să îți menții tonusul psihic în perioada sesiunii. De asemenea, familia trebuie să fie înțelegătoare, să îi încurajeze și să îi asigure că sunt mândri de ei”, conchide Gabriela Ancuța, psiholog și psihoterapeut.