În sezonul rece, sistemul imunitar poate avea de suferit. Copiii sunt cei care se confruntă cel mai des cu episoade de răceală sau gripă. Un sistem imunitar slab permite virusurilor să atace organismul și, astfel, să se îmbolnăvească. Cum ne protejăm copilul împotriva virusurilor? De ce este important să ne asigurăm că are o imunitate puternică? Cum întărim sistemul imunitar al copilului? Sunt întrebări pe care, la un moment dat, fiecare părinte și le pune.
Mai întâi, trebuie să știm că imunitatea poate să fie înnăscută, cu care ne naștem și care ne oferă protecție pe tot parcursul vieții, sau dobândită, care se câștigă atunci când sistemul imunitar întâlnește invadatori și învață să lupte cu ei. Imunitatea dobândită mai este numită și imunitate specifică deoarece are capacitatea de a învăța să lupte cu un atigen, putând apoi să îl recunoscă, să „își amintească” de el.
Sistem imunitar puternic = sistem imunitar activ
Ne dăm seama, ca părinți, că imunitatea este foarte importantă și ne străduim să îi ferim cât se poate de mult de virusuri și bacterii, să ne asigurăm că nu se îmbolnăvesc și că sunt sănătoși. Totuși, oricât am încerca acest lucru, copiii răcesc și sistemul imunitar trebuie să învețe singur să facă față virusurilor din mediul exterior, dar ce înseamnă, de fapt, un sistem imunitar puternic?
„Sistem imunitar puternic înseamnă un sistem imunitar activ. Când copilul se îmbolnăvește, este important ca sistemul imunitar să intre în acțiune și să-l ajute să se însănătoșească repede. Concret, acest lucru îl vedem dacă face o formă ușoară a bolii, dacă evoluția este bună și nu apar complicații. Este binecunoscut faptul că rezistența sistemului imunitar se dobândește în timp, iar pe măsură ce copilul crește, va face din ce în ce mai puține episoade de răceală”, afirmă dr. Desdemona Stepan, medic primar pediatru și specialist gastroenterologie pediatrică la Centrul Medical Prima Clinic.
Putem lua vitaminele și mineralele din fructe și legume
Copiii trebuie să aibă o dietă echilibrată, iar asta înseamnă un consum zilnic de fructe și legume, din care pot lua, în mod natural, vitaminele și mineralele necesare organismului.
„Alimentația trebuie să includă alimente proaspete, naturale, cât mai puțin procesate. Pentru o imunitate puternică este esențială vitamina C. Fructele și legumele sunt principalele surse naturale de vitamina C. Alte vitamine importante pentru imunitate sunt vitamina A, D, E, care pot fi luate din carne, pește, ulei de măsline, nuci, semințe. Din categoria mineralelor avem: zincul, seleniul, calciul, magneziul, care joacă un rol activ în funcționarea sistemului imunitar”, spune dr. Desdemona Stepan, medic primar pediatru și specialist gastroenterologie pediatrică.
Cum ne protejăm copiii?
Mulți părinți tind să își protejeze excesiv copiii de bacterii, iar acest lucru poate avea, uneori, un efect invers. Ca un copil să își dezvolte un sistem imunitar puternic, trebuie lăsat să exploreze, să ia contact cu mediul exterior, să intre în colectivitate. Cei mici se vor îmbolnăvi destul de des, lucru care îi va speria pe mulți părinți, dar este un proces normal prin care copilul învață să își formeze imunitatea.
„Sistemul imunitar al copiilor, spre deosebire de cel al adulților, este în plin proces de maturizare. Nu putem avea un copil care nu se îmbolnăvește deloc. Este imposibil să îl ferim de toate virusurile și bacteriile. Sistemul imunitar al copilului învață cum să funcționeze, este mereu în acțiune, își face datoria și „crește” odată cu el, adică învață să lupte cu agenții patogeni care vin în contact cu organismul. Pentru a-și construi o imunitate rezistentă, copiii trebuie lăsați să exploreze mediul înconjurător fără să fie protejați excesiv”, declară dr. Desdemona Stepan, medic primar pediatru.
Recomandări pentru menținerea unei imunități puternice
Regulile de bază sunt cele care, de cele mai multe ori, ne mențin copiii sănătoși. Respectarea unui regim de viață sănătos care să includă: alimentație echilibrată, hidratare corespunzătoare, activitate fizică regulată, dar și odihnă sunt esențiale pentru a le asigura copiilor o imunitate de fier.
„Un sistem imunitar puternic se bazează pe un stil de viață sănătos, adică o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume și cereale integrale; consumul de lichide pentru a se evita deshidratarea; evitarea contactului cu persoanele bolnave; activitate fizică regulată; încurajarea copiilor de a se juca în aer liber, de a face plimbări; respectarea calendarului de vaccinări. De asemenea, e important să îi învățam pe copii să respecte regulile generale de igienă: spălatul pe mâini, folosirea batistei, să ducă mâina la gură atunci când tușesc sau strănută. În plus, un somn odihnitor este esențial deoarece, în timpul somnului, organismul se recuperează și sistemul imunitar devine mai puternic”, sugerează dr. Desdemona Stepan, medic primar pediatru.