Rozaceea este o afecțiune care apare, în special, la nivelul feței: bărbie, obraji, nas, frunte și care se manifestă prin roșeață, vase de sânge dilatate care provoacă linii roșii pe piele, vezicule purulente, leziuni superficiale și noduli inflamatori. Rozaceea poate fi de mai multe tipuri, cu diferite forme de manifestare și simptome specifice. Ce trebuie să știm despre această afecțiunie? Ce soluții de tratament există? Ce presupune rutina de îngrijire pentru pacienții cu rozacee? Ne spune dr. Alexandra Chirea, medic specialist dermatolog la Centrul Medical Prima Clinic.
Rozaceea este o afecţiune cronică, cu evoluţie ciclică, având perioade cu leziuni intense şi perioade de acalmie, fără leziuni sau cu leziuni minime. Cauza rozaceei nu este încă cunoscută, de aceea nu există un tratament care să o trateze complet.
„Debutează la vârsta de 30-50 de ani și este mai frecventă la femei. Etiopatogenia bolii este controversată, cauzele pot fi multiple: disfuncțiile vascularizației cutanate, factorul genetic, tulburările digestive (gastrita), implicarea Demodex foliculorum, factorul imunologic sau disfuncțiile endocrine (menopauza)” spune dr. Alexandra Chirea, medic specialist dermatolog la Centrul Medical Prima Clinic.
Rozaceea afectează calitatea vieții pacientului pentru că poate declanșa apariția depresiei, fobiei sociale, jenei și stresului. Există patru stadii de boală, fiecare având simptome diferite, individualizate și persistente, iar unii pacienți pot prezenta unul sau mai multe dintre acestea.
„Boala are patru stadii: stadiul 1 eritem persistent cu telangiectazii (cuperoza); stadiul 2 cu eritem, telangiectazii și papulo-pustule; stadiul 3 cu hierplazia glandelor sebacee de la nivelul nasului, nasul este hipertrofiat roșu cu neregularități, porii sunt dilatați și apare fibroza și rinofima; stadiul 4 cu afectare oculară (rozaceea oculară) cu prurit, senzație de arsură, fotofobie. Poate apărea conjuctivita, blefarita, keratita sau chalazion”, dr. Alexandra Chirea, medic specialist dermatolog la Centrul Medical Prima Clinic.
„De obicei, se ameliorează, nu se vindecă definitiv nici cu ajutorul tratamentelor laser”
Simptomatologia dată de rozacee poate fi declanșată de anumiți factori de risc precum căldura, dușurile fierbinți, stresul, consumul de alcool, emoțiile, condimentele sau alimentele fierbinți. De aceea, este foarte important să evităm expunerea la factorii care pot agrava simptomele și să discutăm cu medicul dermatolog pentru a fi administrat un tratament corect.
„Trebuie să ne prezentăm la medicul dermatolog încă de la primele semne de boală, și anume când apare eritemul tranzitoriu pentru ca boala să nu se agraveze. Cu ajutorul tratamentului, rozaceea se poate ameliora sau poate stangna. În ceea ce privește tratamentul, acesta este topic (cu creme și loțiuni speciale), produse pentru curățare blânde destinate pielii sensibile cu tendință la înroșire și sistemic, pe bază de comprimate cu antibiotic. Rozaceea este o boală cronică, cu evoluție îndelungată și, de obicei, se ameliorează, nu se vindecă definitiv nici cu ajutorul tratamentelor laser”, susține dr. Alexandra Chirea, medic specialist dermatolog la Centrul Medical Prima Clinic.
Tratamentul laser este este cea mai eficientă și sigură metodă de tratament pentru rozacee. Laserele vasculare tratează toate manifestările acestei afecțiuni: eritemul, leziunile papulo-pustuloase și telangiectaziile (vasele dilatate).
„Terapia laser este indicată atunci când pacientul nu mai raspunde la tratamentul clasic topic sau sistemic, când boala a avansat sau atunci când pacientul este complexat de efectele vizibile ale bolii. Numărul ședințelor de laser depinde de stadiul bolii și de răspunsul la tratament al pacientului și poate varia între patru și șase ședințe”, explică dr. Alexandra Chirea, medic specialist dermatolog la Centrul Medical Prima Clinic.
Ce produse trebuie să folosim?
Rutina de îngrijire este foarte importantă atunci când ne confruntăm cu această afecțiune, astfel că trebuie să avem grijă ce creme aplicăm pe față, să fie cât mai curate în ceea ce privește lista de ingrediente, să nu conțină parfum sau alcool, substanțe care pot agrava leziunile de la nivelul pielii.
„Toate produsele pacienților cu rozacee trebuie să fie farmaceutice, pentru piele sensibilă și pentru tenul cu tendință la înroșire. Pacienții trebuie să folosească un gel de curățare blând, o cremă specifică rozaceei și să evite factorii agravanți ai bolii. În plus, nu trebuie să uităm de folosirea unei creme cu factor de protecție 30 sau 50+ înainte de expunerea la soare.” ne recomandă dr. Alexandra Chirea, medic specialist dermatolog la Centrul Medical Prima Clinic.