Boala de reflux gastroesofagian. Cum se poate trata

Ana Maria Predilă
12 Min Read

Boala de reflux gastroesofagian apare atunci când conținutul acid din stomac se întoarce în esofag, provocând iritații ale mucoasei ce căptușește la interior această porțiune a tubului digestiv. Simptomele acestei afecțiuni sunt ușor de recunoscut și este foarte important ca pacientul să meargă din timp la medic. Lăsată netratată, aceasta poate duce chiar și la apariția cancerului esofagian, un tip de cancer extrem de sever. Ce soluții de tratament există pentru boala de reflux gastroesofagian? Ce investigații sunt recomandate? Ce alegeri alimentare sunt recomandate? Aflăm de la prof.univ.dr Paul Mitruț, medic primar medicină internă și gastroenterologie, la Centrul Medical Renașterea.

Media10: Cât de frecvent întâlniți pacienți, în cabinetul dumneavoastră, cu boala de reflux gastroesofagian?

Dr. Paul Mitruț: Aproximativ 30% din prezentările pentru gastroenterologie sunt pentru simptome de reflux gastroesofagian. În pandemie numărul pacienților a crescut, pentru că mulți au luat kilograme în plus. Boala de reflux se asociază foarte mult cu creșterea în greutate, cu obezitatea, iar la ora actuală există o pandemie de obezitate în lume. Sunt peste un miliard de oameni cu obezitate, iar în paralel și boala de reflux gastroesofagian a crescut în incidență.

„Cel mai caracteristic simptom este durerea, care are caracter, în primul rând, de arsură”

Media10: Dacă ar fi să o definim pe înțelesul tuturor pacienților, ce este această boală?

Dr. Paul Mitruț: Boala de reflux gastroesofagian, definită simplu, nu simplist, înseamnă refluxul conținutului gastric în esofag, adică faptul că sucul gastric refluează înapoi în esofag, uneori și în cavitatea bucală. Este definiția clară a acestei boli care duce la niște simptome specifice. Cel mai caracteristic simptom este durerea, care are caracter, în primul rând, de arsură. Se mai numește pirozis, îi zicem noi, medicii. În zona noastră, pacienții, mai ales cei de la țară, îi zic „ojic”, arsură restrosternală. Mai sunt și alte simptome, de exemplu odinofagia, adică dificultatea de a înghiți, care poate să fie prezentă sau durerea retrosternală permanentă. Unii pacienți se plâng că au durere în permanență și seamănă, de multe ori, cu durerea coronariană. Ni se întâmplă să avem pacienți suspicionați de boală coronariană, dar care au boală de reflux. De asemenea, pe lângă aceste simptome dureroase, pacienții prezintă regurgitații, adică simt frecvent sucul gastric în cavitatea bucală sau pe esofag, regurgitează. De fapt, regurgitația este o vărsătură fără efort, cum fac copiii mici care regurgitează laptele. Bineînțeles că mai sunt și alte simptome ale bolii de reflux. Există o clasificare a ei, se numește clasificarea montreal, care o ierarhizează în forme tipice, dureroase, care se prezintă pentru aceste simptome tipice, dar există și simptome atipice. De exemplu, foarte frecvent înlâlnim pacienți cu manifestări de tip respirator. Ajung la pneumolog, iar ei îi trimit la noi pentru că apare tuse nejustificată, apar crize de astm, crize de dispnee, tulburări și manifestări de tip stomatologic, adică ajung la stomatologie pentru că au probleme dentare din cauza refluxului sucului gastric. Întâlnim frecvent și pacienți cu fenomene ORL, fac angine, faringite, răgușeli nejustificate. Medicul ORL vede eritemul, caută cauza și ne trimite. Noi facem endoscopie și vedem că este un reflux foarte abundent de suc gastric care dă aceste simptome. Din păcate, multe dintre ele nu sunt atât de benigne, adică deranjează foarte rău pacientul. Apar noaptea, în a doua jumătate a nopții, iar pacienții se sufocă, au arsuri foarte intense, se trezesc din somn, devin agitați, se sperie. Este, practic, o alterare a calității vieții această boală de reflux gastroesofagian.

Media10: De ce apare boala de reflux gastroesofagian, care sunt cauzele?

Dr. Paul Mitruț: Cauzele sunt, în primul rând, creșterea presiunii intraabdominale. Practic, la nivelul esofagului inferior există un sfincter, se numește sfincter esofagian inferior, care este la nivelul cardiei și acolo se produce o potenție, se strânge acel sfincter și sucul gastric nu refluează înapoi. În anumite situații, se produce relaxarea acelui sfincter din cauza creșterii presiunii intraabdominale. De exemplu, în caz de obezitate, mănâncăm prea mult. E un obicei la ora actuală de a mânca o singură masă pe zi. Nu mănâncă dimineața, la prânz, venim seara acasă și atunci mănâncăm pentru toată ziua. Pe lângă faptul că nu e bine din punct de vedere nutrițional, se produce și această dilatare mare a stomacului  care refluează. Stomacul dilatându-se, în timp, și acel orificiu se dilată, nu se mai închide și pacientul începe să reflueze din ce în ce mai mult și să aibă boală de reflux. În plus, sunt și anumite alimente care crează reflux de exemplu: condimentele în exces, sucurile acide, fast-food-ul, anumite alimente preparate prin prăjire, mai ales, cu condimente multe. Fast-food-ul, băuturile carbogazoase nu numai că duc la obezitate, dar accentuează și refluxul.

Media10: Întâlniți frecvent această afecțiune la tineri? Mă gândesc că ei sunt cei mai predispuși la acest stil de viață nesănătos.

Dr. Paul Mitruț: Și la tineri, dar și la adulți. De exemplu, există și oameni în activitate, foarte activi, care nu au timp să mănânce decât seara, nu au timp să țină un regim cât de cât. În pandemie a fost o perioadă acum de inactivitate sau au lucrat de acasă și au mâncat mai mult, au făcut mișcare mai puțin și au crescut în greutate. Ca atare, poate apărea și la acești oameni.

„Boala de reflux gastroesofagian favorizează cancerul esofagian”

Media10: Cât de important este să se prezinte din timp la medic și ce soluții de tratament există?

Dr. Paul Mitruț: Nu este o afecțiune benignă, uneori cei care prezintă simptome nocturne, pe care îi deranjează foarte sever, nu se odihnesc, trebuie să se prezinte neapărat la medic. După băuturi tari faci, de multe ori, reflux. Dacă se întâmplă o dată pe săptămână, să zicem, putem să o mai întârziem, dar dacă nu, ar trebui să se prezinte la medic. De ce? Pentru că acest reflux cronic duce, în timp, la apariția unor leziuni la nivelul esofagului interior, numită esofagită peptică. Esofagita peptică este reprezentată de leziuni inflamatorii la nivelul esofagului inferior din cauza contactului cu sucul gastric acid. Se vede la endoscopie. Dacă nu este tratată boala de reflux gastroesofagian și esofagia peptică, în timp, ea evoluează și duce la esofagită de grad înalt, care poate să fie de gradul D, de exemplu, pentru că există o clasificare a acesteia. Ce înseamnă gradul D? Înseamnă stenoză esofagiană, adică se produc niște ulcerații care se cicatrizează și care duc la dificultăți de înghițire încât se ajunge ca, uneori, să ai nevoie de dilatație esofagiană, dar nu se oprește aici totul. Pe lângă asta, în timp, poate să apară o metaplazie de mucoasă gastrică sau intestinală în esofag, care, după aceea, duce la displazie și la cancer esofagian. Boala de reflux gastroesofagian favorizează cancerul esofagian, mai ales netratată. Să știți că, la ora actuală, cancerul esofagian este cel mai agresiv dintre cancerele tubului digestiv. Este mai sever decât cancerul gastric și mai sever decât cancerul de colon. Din fericire, el nu este atât de des întâlnit, dar nu e din atât de rar. Se asociază cu consumul de băuturi mai tari, cu fumatul, dar și cu boala de reflux, mai ales. De aceea, și în Europa și în Statele Unite este o incidență mare a cancerului esofagian care duce, în momentul în care se declanșează, la invaliditate foarte severă, adică duce la probleme, pacienții nu se mai pot alimenta, plus că are o evoluție foarte rapidă și foarte agresivă.

Inhibitorii pompei de protoni. Când sunt recomandați

Media10: Ce soluții de tratament există pentru boala de reflux gastroesofagian?

Dr. Paul Mitruț: În primul rând, se recomandă măsuri igieno-dietetice, care sunt cele mai importante. Mai întâi, pacientul trebuie să scadă în greutate, să aibă mese regulate și nu bogate cantitativ. Este esențial să înceapă să mănânce cum trebuie dimineața, la prânz și seara, eventual o gustare, nu mai mult de un fel la masă, să nu mănânce seara târziu și să nu facă efort după masă. Să evite anumite alimente, mai ales cele de tip fast-food, condimente, băuturi carbogazoase. Există, de asemenea, terapii la ora actuală, precum inhibitorii pompei de protoni, antiacide, care se dau sub recomandare medicală. De multe ori, mulți sunt împotriva tratamentului îndelungat cu inhibitori de pompă de protoni, dar, din păcate, sunt pacienți care necesită ani de zile tratament. Mulți zic că nu ia inhibitori de pompă de protoni că le dau nu știu ce complicație, dar cancer în niciun caz. Dacă nu luăm, putem să dezvolăm un cancer esofagian, încât aici trebuie ca doctorul, împreună cu pacientul, să caute soluții și să se poată interveni. Există și situația când se intervine chirurgical. De exemplu, sunt hernii hiatale care se corectează chirurgical și este bine să se facă acest lucru cât mai devreme pentru că dacă cresc foarte mult dau și tulburări cardiace, iar operația este din ce în ce mai dificilă. Se discută cu pacientul și  rezolvăm problema cum este mai bine pentru pacient.

Media10: La Centrul Medical Renașterea puteți să le oferiți pacienților  și efectuare de endoscopie.

Dr. Paul Mitruț: Cu siguranță. Avem și chirurgi cu care putem colabora. Discutăm cu pacienții, după endoscopie vedem care este cauza bolii, explicăm fiecăruia care sunt riscurile și alegem cea mai bună soluție pentru fiecare pacient. Din păcate, vedem, de multe ori și hernii hiatale imense și dacă pacientul vine la o vârstă foarte înaintată și are risc operator, atunci trebuie să luăm măsurile cele mai bune pentru pacient, dar există soluții pentru toți. Este important, însă, să mergem din timp la medic și să nu lăsăm așa lucrurile, pentru că pot deveni foarte deranjante pentru pacient, sunt forme de astm, patologii ORL care sunt întreținute de boala de reflux.

Share This Article