La Spitalul Clinic Municipal Filantropia din Craiova se găsește singura Clinică de Hematologie din Oltenia. Sute de pacienți se tratează lunar aici. În ultimii ani, condițiile din clinică au fost îmbunătățite datorită investițiilor făcute de Primăria Craiova. Cum pot ajunge pacienții aici? De ce dotare cu aparatură medicală dispune clinica? Cum lucrează echipa medicală în activitatea de zi cu zi? Aflăm de la dr.Ionela Rotaru, medic primar hematolog șefa clinicii de Hematologie din Craiova.
Media10: Câți pacienți tratați în Clinica de Hematologie, având în vedere că este singura clinică de acest fel din Oltenia?
Dr. Ionela Rotaru: Suntem centru regional și deservim, pe lângă județul Dolj și județele limitrofe. Ni se adresează din ce în ce mai mulți pacienți chiar dacă există medici hematologi desfășoară activitate și în Slatina și în Vâlcea. Noi, fiind centrul regional, suntem cei care coordonăm această activitate în Oltenia, preluăm pacienții, îi diagnosticăm, stabilim un plan terapeutic, după care ei pot fi preluați în teritoriu. Avem o activitate extrem de intensă, o desfășurăm pe mai multe planuri. În primul rând, este vorba de pacienții care necesită spitalizare continuă. Asta înseamnă că pacientul vine, se internează câte zile este nevoie după care, la externare, i se face un plan terapeutic, i se eliberează rețetă gratuită și urmează să revină în clinică pentru reevaluare. În al doilea rând, avem activitate cu spitalizarea de zi, care presupune o muncă enormă. Pacientul se adresează clinicii, fiind îndrumat de medicul de familie sau de unul dintre specialiștii care suspicionează o afecțiune hematologică. Pacientul este examinat, investigat, rezultatele îi sunt înmânate în aceeași zi și părăsește spitalul fie cu un plan terapeutic, fie cu indicații de tratament, fie cu infirmarea diagnosticului cu care a fost trimis. A treia posibilitate este tratamentul chimioterapic pe spitalizare de zi, unde pacientul cu o boală hematologică deja diagnosticată vine, se internează, așteaptă trei-patru-cinci ore în clinică până când primește rezultatul analizelor îi este administrat tratamentul și apoi părăsește spitalul.
„Sunt săptămâni în care ne vin și două-trei cazuri noi de leucemie acută”
Media10: A crescut numărul pacienților cu afecțiuni hematologice în ultimii ani? Cum resimțiți dumneavoastră în activitatea zilnică?
Dr. Ionela Rotaru: Foarte mult a crescut. Avem o medie de spitalizări continue de 160 de pacienți pe lună în primele opt luni ale anului, în jur de 200 de spitalizări de zi și 50 de spitalizări pentru chimioterapie. Este foarte mult pentru că pacienții cu boli hematologice sunt pacienții, în general, cu boli neoplazice hematologice. Noi derulăm aici Programul de Oncologie care se adresează pacienților cu neoplazii hematologice: leucemii, limfoame, boală Hodgkin, mielom multiplu, dar derulăm și programe pentru pacienții care nu au afecțiuni hematologice cum sunt: Programul Național de Tratament al Hemofiliei și Talasemiei și Programul de purpură trombocitopenică idiopatică. Toate sunt programe finanțate de Casa de Asigurări de Sănătate, ceea ce înseamnă că pacienții nu trebuie să plătească nimic. Incidența bolilor hematologice este clar în creștere în ultimii ani. Atunci când am început eu hematologia, în 1995, vedeam un caz de leucemie acută pe an. La ora actuală, sunt săptămâni în care ne vin și două-trei cazuri noi. Aceste boli hematologice neoplazice au, în general, un substrat genetic sau molecular. Cred că există o serie de factori cumulativi, factori de mediu, alimentari care după 20-30 de ani de la această libertate pe care am căpătat-o, încep să își arate „colții”. Sunt și factori externi care acolo unde găsesc o breșă imediat produc această mutație, organismul se dezechilibrează și apare boala neoplazică.
„Avem disponibilitatea de a trata orice fel de patologie hematologică”
Media10: Care sunt cele mai întâlnite afecțiuni hematologice și ce soluții avem pentru pacienți aici, în Clinica de Hematologie din Craiova?
Dr. Ionela Rotaru: Cel mai frecvent întâlnim pacienți cu limfoame maligne, dar avem foarte mulți pacienți în evidență și cu mielom multiplu, cu leucemie acută. Dintre aceștia, aș zice că cei care pun cele mai mari probleme, ca și îngrijire, sunt pacienții cu leucemie acută pentru că sunt extrem de fragili, necesită spitalizări de lungă durată. Ceea ce contează mult este că avem condiții de internare foarte bune, însă ne dorim să facem mai multe pentru pacienții cu leucemii acute. Ei sunt extrem de fragili și extrem de expuși infecțiilor severe, care pot duce chiar la deces și trebuie izolați în camere sterile. Avem în proiect amenajarea a două saloane sterile strict pentru acești pacienți și care să constituie baza pentru derularea Programului de Transplant de Celule Stem în Craiova, pentru că suntem un centru care are încă neacoperită această necesitate. Acum, pacienții noștri cu indicație pentru transplant de celule stem sunt îndrumați către București, majoritatea către Spitalul Universitar de Urgență București, dar și către Institutul Clinic Fundeni București. De menționat este că la noi sunt disponibile absolut toate terapiile care sunt în orice centru din țară pentru că se achiziționează fie prin spital, fie prin rețete gratuite pe circuit deschis prin Programul de Oncologie și atunci avem disponibilitatea de a trata orice fel de patologie hematologică și medicamentele necesare, de asemenea.
Media10: Numărul pacienților a crescut, toți pacienții din regiune vin aici. Ce capacitate aveți, ce saloane și de ce echipă medicală dispuneți?
Dr. Ionela Rotaru: Avem 55 de paturi de spitalizare continuă, dar din martie 2020 a intervenit pandemia de COVID-19 și a trebuit să ne reorganizăm, în sensul că etajul doi al clădirii funcționează ca etaj izolator. Astfel, din locurile disponibile la etajul doi, noi nu le putem utiliza pe toate pentru că trebuie internați pacienții suspecți, distanțați până aflăm rezultatul testului COVID și asta înseamnă că funcționăm, de fapt, cu un număr de 37 de paturi de internare continuă. Pentru spitalizare de zi avem patru paturi și asta înseamnă maxim 16 pacienți pe zi, dar dacă revenim la cifrele pe care vi le-am spus prima dată o să vedeți că funcționăm la capacitate maximă. Avem șase medici, dintre care doi medici specialiști tineri, dar avem mai puțin personal mediu. Nu m-aș plânge neapărat de treaba asta pentru că suntem în creștere și aici, adică avem trei posturi noi, aprobate, care au și fost ocupate prin concurs și ne descurcăm mult mai bine acum. De asemenea, mai avem două posturi libere pe care le vom scoate în momentul în care va trece această perioadă în care nu se pot ține concursuri. Sunt, în general, fete tinere care lucrează aici, empatice.
Este imposibil să nu existe nemulțumiri și din partea pacienților și din partea personalului, dar ne străduim să fie din ce în ce mai bine pentru că acești pacienți sunt delicați. Unii dintre ei fac aderență la personalul medical pentru că vin lună de lună aici. Se simt în siguranță când sunt în spital și ajung să ne povestească problemele lor personale, noi îndeplinim și funcția de psiholog, deși avem și psiholog la spital pe care îl solicităm atunci când avem nevoie. Încercăm să îi înțelegem, să avem răbdare, îi rugăm și pe ei să aibă răbdare pentru că atunci când într-o zi ai 16-20 de internări, durează până recoltezi de la fiecare pacient, până vine tratamentul, până se administrează, dar oamenii stând aici și văzând cum se desfășoară activitatea înțeleg își dau seama că este o muncă foarte mare pentru echipa medicală. Încercăm să prioritizăm ceea ce este urgent, să fim cât mai bine organizați. Avem un sistem de programare pentru internările continue, pentru că trebuie să ai pat disponibil în momentul în care ai chemat bolnavul. Încercăm să prioritizăm în sensul că pacientul cu boală gravă, cu complicații ale bolii trebuie să aibă prioritate față de un pacient stabil. Încercăm să ne organizăm, astfel încât să mulțumim pe toată lumea. Sunt convinsă că este loc de mai bine și ne străduim să fie mai bine.
„Recent, am primit un ecograf pentru investigațiile imagistice și avem un program de ecografie, de două ori pe săptămână, care se desfășoară aici”
Media10: Pentru pacienții care revin în această clinică pentru tratament, care au de dus o boală foarte grea, contează mult și condițiile în care sunt primiți. Ce condiții au pacienții care vin aici și cât de importante sunt acestea?
Dr. Ionela Rotaru: Sunt foarte importante condițiile hoteliere pentru că acești pacienți stau o săptămână -10 zile în spital, două săptămâni acasă și iarăși revin, deci ajung să stea jumătate din timp în spital și jumătate acasă. Saloanele sunt de maxim patru paturi, dar avem și saloane de trei paturi și un salon izolator de două paturi. Toate au baie proprie, toate paturile sunt dotate cu console și cu oxigen, deci oxigenoterapia este disponibilă, avem monitoare de funcții vitale pe fiecare etaj. Recent, am primit un ecograf pentru investigațiile imagistice și avem un program de ecografie, de două ori pe săptămână, care se desfășoară aici, în această locație, lucru extrem de important pentru că altfel, spitalul fiind pavilionar, ar fi trebuit ca pacientul să fie deplasat cu salvarea într-o altă locație unde să îl vadă ecografic medicul de acolo și asta înseamnă și timp pierdut și risc pentru pacient.
Media10: Medicina evoluează și calitatea actului medical depinde și de aparatele performante. De ce dotări cu aparatură dispuneți în general?
Dr. Ionela Rotaru: În specialitatea noastră sunt foarte importante investigațiile imagistice. Este în pregătire un centru de imagistică la nivelul spitalului, în sensul că RMN-ul funcționează deja, dar așteptăm instalarea computer tomografului propriu ceea ce, cu siguranță, ne va ușura munca. Absolut toți pacienții trebuie să beneficieze de această investigație în stadializarea bolii și în evaluarea răspunsului la tratament. Pe de altă parte, la spital există sau urmează a fi pusă în funcțiune o linie de PCR, ceea ce este un real ajutor pentru noi, mai ales că bolile hematologice, cele maligne au un substrat molecular și detecția mutațiilor este extrem de importantă. O facem și acum, dar cu siguranță altfel se vor derula lucrurile când se vor realiza aceste investigații la nivelul spitalului și vom intra mai repede în posesia rezultatelor. Lucrurile s-au schimbat foarte mult în bine în această unitate medicală și vă spun asta din perspectiva unei persoane care lucrează de când s-a înființat clinica, din 1997 sunt aici.
Media10: Spuneați mai devreme că sunteți centrul regional pentru tratamentul talasemiei și hemofiliei. Ce înseamnă acest lucru?
Dr. Ionela Rotaru: Înseamnă că avem o evidență cu toți pacienții talasemici și hemofilici care sunt în zonă. Pacienții talasemici primesc substituție cu masă eritrocitară la nevoie și tratament chelator de fier, tot pe programul de talasemie gratuit, iar cei cu hemofilie sunt pacienți care sunt pe tratament cu factor de coagulare, factorul care ne lipsește, unii atunci când au nevoie, când se întâmplă un accident, iar alții profilactic.
Donați sânge! Sângele salvează vieți!
Media10: Într-o secție de hematologie este nevoie de mult sânge. Cum vă descurcați și ce le-ați spune celor care pot să doneze sânge și încă nu au făcut-o?
Dr. Ionela Rotaru: Ați atins cel mai sensibil punct pentru că toate aceste tratamente pe care vi le-am spus și, în principal, cel al leucemiilor acute, sunt tratamente la care anemia este prezentă și suportul cu masă eritrocitară, masă trombocitară, plasmă, sunt vitale pentru acești pacienți. Dacă vă spuneam că pacientul cu leucemie acută este foarte expus infecției și principala cauză de deces este infecția, succesul tratamentului este dependent de ritmul în care primește tratament suportiv, pentru că fără acesta pacientul nu traversează și nu tolerează terapia care să îi asigure vindecarea. Leucemia acută este o boală care se vindecă și atunci faptul că avem necesități mari cred că este de la sine înțeles. În ultima perioadă, nu știu de ce, dar donările de sânge au scăzut extraordinar de mult. Suntem cu secția blocată, practic, la ora actuală, pentru că pacienții primesc puțin sânge și rar. Problema într-o afecțiune hematologică în care măduva ce produce globulele nu funcționează, nu se rezolvă atât de repede ca la un pacient care pierde sânge. Am oprit pierderea, îi administrăm substiuție, un flacon-două, s-a recuperat și am terminat, pe când pacienții cărora nu le funcționează măduva vin lună de lună și noi trebuie să îi susținem cu suport hematologic, transfuzional. Le trebuie cinci-șase-șapte flacoane pe care, dacă le administrează consecutiv, este în regulă, dar dacă administrează un flacon azi, unul peste trei zile, unul săptămâna viitoare, e ca și cum nu ar pune, deci se prelungește perioada de spitalizare și rezultatele nu sunt aceleași. Cred că donarea trebuie să fie încurajată. Tinerii, în special, trebuie să meargă să doneze. Oamenii nu conștientizează cât de important este decât atunci când au pe cineva din familie. Și noi apelăm la donatori. Uneori rezolvăm, alteori nu. Sunt și grupe foarte rare. Sunt pacienți care au ABIV – Rh negativ, o combinație foarte rară, iar pe lângă asta avem nevoie și de alte preparate de sânge: masa trombocitară, plasmă. E foarte important și putem face un apel către persoanele care se încadrează în criteriile de donare, pe care le găsiți oriunde pe net, pentru că este foarte bine să meargă să doneze.
„Empatia față de pacienți și aparținători trebuie să vină începând de la registratorul medical și terminând cu ultimul angajat al secției”
Media10: Medicul, într-o astfel de clinică, de multe ori ajunge să aibă și rol de psiholog. Cât de importantă este comunicarea cu pacienții, empatia și faptul ca medicul să își dezvolte aceste abilități?
Dr. Ionela Rotaru: Aș zice că întreg personalul medical trebuie să aibă aceste abilități. Sigur că medicului îi revine sarcina de a-i comunica diagnosticul pacientului și impactul major este în momentul în care află de ce boală suferă. Multe dintre aceste boli apar în plină sănătate și la persoane care nu au avut niciun fel de afecțiuni în antecedente și atunci este șocul aflării diagnosticului și teama de necunoscut și totodată întrebarea: „De ce mi se întâmplă mie?”. Sigur că e foarte greu de răspuns la această întrebare. Timpul în care stăm de vorbă cu pacienții niciodată nu ne ajunge, dar este foarte important să le explicăm ce se întâmplă cu ei, pentru că un pacient care înțelege și cooperează este un pacient mult mai ușor de tratat, boala evoluează altfel. E foarte important impactul psihologic și aici avem, de curând, suportul unui specialist psiholog angajat al spitalului, lucru extraordinar de bun. Empatia față de pacienți și aparținători trebuie să vină începând de la registratorul medical și terminând cu ultimul angajat al secției. Asistenta petrece mult timp cu pacientul, trebuie să îi explice cu răbdare, cu grijă tratamentul, să îl încurajeze, să îi răspundă la absolut orice întrebare și, în acest sens, am organizat un curs de comunicare al asistenților cu pacientul, care a fost foarte bine primit și am de gând să mai continui pe linia asta.