Cum poți scăpa de transpirația excesivă? Injecțiile cu toxină botulinică

Hiperhidroza sau transpirația excesivă, în termini populari, este o afecțiune reprezentată de răspunsul exagerat al glandelor sudoripare, fapt ce duce la generarea unei cantități mai mari de secreții. Transpirația este normală pentru sănătatea oamenilor, întrucât menține temperatura optimă a corpului, însă atunci când se produce în exces, chiar și fără efort fizic, reprezintă o problemă medicală și este recomandat să cerem sprijinul medicului specialist. De multe ori, pacienții se simt jenați de acest aspect care le poate afecta desfășurarea normală a activităților de zi cu zi.

De ce apare hiperhidroza?

Ea apare ca urmare a unei patologii genetice, pentru că: „sunt persoane predispuse la această problemă”, însă poate fi întâlnită pe lista de simptome a unor alte afecțiuni precum: accidentul vascular cerebral, cancer, menopauză, boli pulmonare sau cardiace. Trebuie menționat, însă, că cele mai multe cazuri sunt: „persoane emotive și aceste transpirații pot fi provocate de momentele stresante sau de perioadele călduroase ale anului”, ne spune dr. Răzvan Mercuț, doctor în știinte medicale, medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, șef de lucrări UMF Craiova.

Tratarea trasnpirației excesive cu injectarea de toxină botulinică

Injectarea cu toxină botulinică este o metodă foarte căutată de pacienții care suferă de transpirație excesivă, astfel că medicii chirurgic plasticieni recomandă cu încredere această procedură: „Este un tratament care poate să blocheze acțiunea glandelor sudoripare și, astfel, acestea nu mai produc transpirația excesivă în perioada tratamentului”. Efectul intervenției poate fi văzut foarte repede, însă, în ceea ce privește durata, pacienții trebuie să revină pentru o nouă injectare: „Este un tratament care durează în jur de trei-șase luni, după care va trebui repetat. Efectul se instalează la câteva zile după ce are loc procedura” explică dr. Răzvan Mercuț, medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă.

Cine poate face această procedură?

Injectarea cu toxină botulinică poate fi făcută de către orice persoană care nu prezintă probleme de sănătate, contraindicații având: femeile însărcinate sau care alăptează, persoanele cu boli neurologice severe, iar, pe termen scurt, în cazul administrării unor medicamente. În această situație trebuie întreruptă administrarea lor cu două-trei zile înainte de procedură, urmând a se relua tratamentul medicamentos în ziua imediat următoare după injectare.

Înainte de a face intervenția, pacienții trebuie să evite consumul de alcool și de citrice cu câteva zile înainte de procedură, nu trebuie luate medicamente de tipul aspirină sau ibuprofen pentru că pot crește riscul de sângerare și de vânătăi. De asemenea, efortul fizic intens sau orice altă activitate care poate provoca transpirație nu sunt recomandate în ziua respectivă.

În ce constă procedura?

Injectarea de toxină botulinică se poate efectua în zonele predispuse, cum ar fi în palme și axile.

„Această procedură este puțin mai dureroasa, mai neplăcută. De exemplu, înțepăturile la nivelul palmelor sunt destul de dureroase, este o zonă foarte sensibilă, dar pacienții se întorc pentru că văd rezultatele tratamentului. Pentru atenuarea durerii se apelează la anestezia cu cremă, care mai atenuează puțin durerea. Nu putem face o anestezie injectabilă pentru că ar presupune tot înțepături și ar fi destul de neplăcut” susține dr. Răzvan Mercuț.

Când revin pacienții pentru o nouă injectare?

Procedura este una eficientă, însă de scurtă durată, fapt pentru care, dacă doresc să mențină efectul constant, trebuie să se prezinte din nou la medic. Cert este că, odată ce faci procedura, te bucuri de rezultate, scapi de jenă și de disconfort, îți dorești să menții acest lucru permanent, de aceea: „Pacienții vin în perioada în care transpiră: primăvara, începutul verii, perioade în care se așteptă să aibă aceste probleme. Mulți dintre ei se întorc în fiecare an să efectueze tratamentul fie în zona axilei, fie în palme”, conchide dr. Răzvan Mercuț, medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Prof.univ. dr Stelian Mogoanță este noul director medical al SCJU Craiova

Next Post

Statistică îngrijorătoare în ruralul românesc: Peste 70% dintre persoanele testate sunt obeze sau supraponderale

Related Posts
Verified by MonsterInsights