Veseli. În uniformă. Dorinici să învețe lucruri noi. Așa au început elevii școlii gimnaziale Terraveda din Craiova prima zi de școală. Festivitatea de început de an școlar a fost încărcată de emoții. Cei mari s-au bucurat să își revadă colegii și diriginții, pe când cei mai mici au pășit sfioși în clase, în prima lor zi de școală. Pe băncuțe i-au așteptat manualele, rechizitele, dar și mici surprize din partea cadrelor didactice. Emoționați au fost și părinții, unii cu lacrimi în ochi, dar cu speranța că micuții lor vor începe un drum ce le va aduce rezultate și împlinire. La intrarea în școală, elevii au fost întâmpinați de învățători și de profesori cu îmbrățișări și multe, multe încurajări.
Școala gimnazială Terraveda din Craiova este locul unde copiii sunt crescuți să fie fericiți. Prima zi de școală a fost o adevărată sărbătoare, atât pentru elevi, cât și pentru profesori și părinți. Clasele colorate, pline de materiale educative care mai de mare mai atractive, jocurile educative și îmbrățișările călduroase ale învățătorilor și profesorilor i-au făcut pe copii să își dorească să revină cu drag. Terraveda este școala care, în fiecare an la evaluarea națională, se află în top-ul județean, dar este și locul unde copiii sunt susținuți să descopere ce le place, să își dezvolte talentele, pasiunile, să iubească lectura, limbile străine și viața. Pe lângă orele clasice, elevii au parte de cursuri de educație emoțională, susținere psihologică, inteligență practică și, de multe ori, de studio prin joacă. Rezultatele acestui tip de educație se reflectă în reușitele celor care, după școala gimnazială, ajung să studieze la licee de top din țară și străinătate.
Părinții care aleg să își aducă primul copil la școala privată Terraveda revin, de obicei, și cu următorii copii tot aici. Este și cazul unei mămici pline de emoții, dar bucuroasă că a pășit cu cel de-al doilea copil al său în clasa pregătitoare de la școala Terraveda.
„Sunt mamă a doi copii: cea mică este în clasa pregătitoare și cea mare este în clasa a IV-a. Totul este minunat aici, suntem mulțumiți și, în același timp, plini de emoție pentru că așteptam cu nerăbdare noul an școlar. Copiii au fost întâmpinați foarte frumos: pe bănci au avut rechizitele și au primit baloane, dulciuri”, spune mămica.
Părinții elevilor mai mari se bucură deja de rezultatele educației oferite de cadrele didactice de la școala Terraveda și spun că au toată recunoștința și respectul pentru profesorii unității de învățământ care nu se limitează în a le oferi copiilor doar informații din material de bază, ci îi pregătesc pentru viață, pentru societate.
„Noi îl avem deja aici pe băiatul mare care este acum în clasa a V-a, iar cel mic este în clasa pregătitoare. Am fost foarte mulțumiți până acum și pentru acest lucru îi mulțumim doamnei directoare pentru toată implicarea. Noi, fiind cu unul dintre copii la clasa pregătitoare, am mai venit și în vacanța de vară să o cunoaștem pe doamna, iar cel mic a fost foarte încântat. Cel mare deja știa cum stă treaba aici: au mers în clasă, au primit manualele, au discutat puțin cu doamna dirigintă și de mâine programul este normal. Din punctul nostru de vedere, totul este foarte bine organizat și le urăm succes tuturor”, spune o altă mămică.
Conducerea școlii Terraveda pune mare accent pe dezvoltarea și susținerea emoțională a copiilor, încă de la primul impact cu școala. Elevii din clasa pregătitoare au fost cei mai curioși și emoționați în prima lor zi de școală. Pentru a-i ajuta să se acomodeze mai ușor, conducerea unității de învățământ a organizat o întâlnire între ei și învățători înainte de începerea școlii. Astfel, au avut ocazia de a cunoaște înainte învățătorii și colegii, iar impactul din prima zi nu a fost unul foarte mare, ci mai degrabă unul al revederii.
„La clasa pregătitoare, tot timpul, în ultima săptămână din iunie, avem o întălnire cu copiii care urmează să înceapă școala la noi. Timp de două ore vin în școală, stau în clasă fără părinți, se joacă, se cunosc. Prin această metodă eliminăm acele emoții și impactul din prima zi în care nu știu unde să se ducă, nu știu cine este învățătoarea, nu știu care sunt colegii. Astăzi, chiar ei au spus că s-au regăsit, pentru că emoțiile primei întâlniri au trecut atunci”, spune prof. Alina Cristuinea, directoarea Școlii Gimnaziale Terraveda.
Gânduri pentru Capsula Timpului
Festivitatea de deschidere a noului an școlar a cuprins activități organizate atât pentru elevi, cât și pentru părinți. Activitățile inedite i-au surpins pe copii încă din prima zi de școală. Cea mai atractivă a fost CAPSULA TIMPULUI. Atât copiii, cât și părinții au fost rugați să își scrie pe un bilețel gândurile despre ce cred că va urma în noul an școlar. Toate vor fi încapsulate și vor rămâne acolo până la finalul anului, când le vor citi și vor descoperi dacă așteptările lor au fost îndeplinite.
„Primul lucru pe care l-am făcut a fost să îi direcționăm pe părinți și copii. Copiii au fost duși în sala de mese, după care au urcat în clase împreună cu învățătorii. Părinții, în tot acest timp, au stat pe terenul de sport și au scris un mesaj pentru Capsula timpului. Toate clasele și-au scris gândurile cu privire la ceea ce urmează și le-au pus în capsulă. Aceasta va fi îngropată mâine și la final de an școlar o vom deschide. Părinții le-au scris pe teren afară, iar copiii în clasă cu doamna învățătoare. După acest moment, am condus părinții în clase pentru 10 minute, unde au pus și ei bilețelele în capsulă”, povestește prof. Alina Cristuinea, directoarea Școlii Gimnaziale Terraveda din Craiova.
De mâine chiar începem școala. Elevii pregătesc deja prima activitate de responsabilitate
Pentru a simți că de mâine începe școala oficial, copiii au primit o sarcină de lucru pentru acasă. Astfel, cadrele didactice le testează copiilor atât responsabilitatea, cât și evoluția.
„Învățătorii le-au prezentat manualele, auxiliarele și tot ceea ce au avut pe băncuță. În plus, copiii au primit un fel de sarcină pentru ziua de mâine: o pungă de hârtie în care trebuie să aducă de acasă patru obiecte, care să fie potrivite dimensiunii pungii primite și care vor fi prezentate mâine. Această activitate are un dublu impact: odată să vedem dacă își amintesc că au o responsabilitate și respectă ceea noi le-am zis, iar al doilea aspect este acela de a-i vedea cum au evoluat, de a vedea de ce au ales acele lucruri, să îi cunoaștem și să se cunoască și ei”, explică directoarea școlii.
Cum se vor desfășura orele și activitățile
Începând de mâine, 6 septembrie, Școala Terraveda va funcționa la programul normal, adoptat încă din pandemie, care este, potrivit constatărilor, și cel mai eficient pentru prevenirea aglomerării și interacțiunii între clase.
„Programul va fi normal, tot în patru ture, nu vin toți odată. Chiar dacă nu mai este pandemie, am stabilit să rămânem la fel tot din motive de trafic, de aglomerare și, până la urmă, prevenția este cea care ne apară. La 07:45 încep clasele gimnaziale, la 08:00 încep clasele a III-a și a IV-a, la 08:30 clasele I și a II-a și la 09:00 clasele pregătitoare” declară directoarea școlii.
Cum poate ajunge un elev să studieze aici
În acest an, Școala Terraveda are 16 clase, comparativ cu anul trecut când au fost numai 15. În cazul în care sunt elevi care pe parcursul anului școlar vor să ceară transfer către școala Terraveda, ei pot să vină să petreacă trei-patru zile aici și, dacă le place și se acomodeză, încep procedura de transfer.
„Noi avem 16 clase în total, adică în jur de 250 de elevi. O clasă de învățământ primar are maximum 18 copii, iar la gimnaziu 20. Dacă, într-adevăr, copii își doresc lucrul acesta, se ia decizia transferurilor. Comparativ cu anul trecut, avem o clasă în plus. Anul trecut am avut la clasa a VI-a doar o singură serie, acum avem două serii de clasa a VI-a, două serii de clasa a V-a”, conchide prof. Alina Cristuinea, directoarea școlii.