(Video)Prof.univ.dr. Paul Mitruț a tratat peste 1.000 de pacienți cu hepatită C, cu cea mai nouă terapie la nivel mondial

Ana Maria Predilă
14 Min Read

 

                                                                                                     

Pacienții cu hepatită C pot să beneficieze din nou de terapia fără interferon, o terapie cu șanse mari și cu rezultate mari pentru acest tip de afecțiune. Prof.univ.dr. Paul Mitruț, medic primar medicină internă și gastroenterolog la Centrul Medical Renașterea a tratat, în ultimii ani, peste 1.000 de pacienți cu hepatita C cu ajutorul acestei terapii costisitoare, care este decontată de stat.

În România mor anual aproape 3.000 de oameni din cauza cirozei provocate de hepatită. Suntem pe primul loc în Europa când vine vorba de numărul pacienților care suferă de această boală. fibroză trei (F3). Hepatitele virale sunt o problemă de sănătate publică la noi în țară, dar și în lume. Marea problemă este dată de faptul că pacienții sunt diagnosticați foarte târziu. Hepatita virală poate fi determinată de cel puţin șase virusuri, respectiv A, B, C, D, E, virusul hepatitic F fiind în curs de cercetare. În țara noastră, cele mai frecvente sunt îmbolnăvirile cu virus B şi C. Deoarece nu prezintă simptome, mulți pacienți ajung la medic abia atunci când sunt în stadii avansate ale evoluției bolii. De aceea, un set de analize complet, efectuat o dată pe an, este vital.

Au fost introduse două noi molecule cu eficiență aproape de 100%

Media10: Ați reluat Programul de Terapie Antivirală pentru Hepatita C. Ce trebuie știe oamenii?

Dr. Paul Mitruț: Este o oportunitate excepțională de a ne adresa tuturor pacienților, dar și celor care nu au făcut încă o verificare pentru a se testa de virusul hepatitei C. A fost o perioadă de câteva luni când programul de tratament a fost oprit, de aproximativ două luni s-a reluat. Suntem foarte mulțumiți pentru că s-au introdus două noi molecule foarte eficiente, printre cele mai bune din lume la ora actuală, maviret și ecluza, care sunt pangenotipice și care au o eficiență aproape de 100% în tratarea hepatitei C. Ministerul Sănătății a făcut eforturi deosebite pentru a derula acest program în continuare, mai ales că noi suntem raliați la programul OMS (Organizației Mondiale a Sănătății), care își propune ca până în 2030 să reușim să controlăm infecția cu virus hepatic C. În primul rând, populația trebuie să se testez, ca apoi să poată benefica de terapia antivirală care este extreme de costisitoare și  aproape imposibil de suportat din resursele  proprii ale pacientului. Este important ca oamnii să ni se adreseze, să se testeze și, dacă sunt pozitivi, să beneficieze de acest tratament care se derulează sub indicația medicilor gastroenterologi și infecționisti. Practic, și virusul B și virusul C sunt la fel de agresive precum COVID-19, de exemplu, numai că la acestea evoluția este mai lentă și din această cauză nu se crează panica pe care a creat-o pandemia. Dacă vorbim din punct de vedere al consecințelor, acestea sunt aproape la fel. Mortalitatea prin infecții cu virus B, cu virus C în lume este foarte mare și o depășește pe cea dată de pandemia de COVID-19. De aceea, eu adresez această chemare tuturor, să se testeze, iar dacă sunt pozitivi să vină să se trateze.

„Dacă sunt pozitivi, pacienții pot să vină direct și imediat îi includem în program’’

Media10: Cum pot pacienții să ajungă să se testeze și apoi, dacă este cazul, să beneficieze de această terapie pentru hepatita C?

Dr. Paul Mitruț: Dacă sunt pozitivi și sunt trimiși către Centrul Medical Renașterea de colegii medici de familie, medici specialiști, îi includem în program, li se fac testările pentru viremie și fibromax, care sunt cele mai scumpe, și dacă acestea sunt pozitive, se mai face un calup de analize, tot aici la noi. Se recomandă și o ecografie, iar maximum 10 zile, pacientului i se prescrie prima rețetă și, în funcție de terapia care i se recomandă, durata tratamentului poate fi de două sau de trei luni. Dacă, de exemplu, au ciroză, se mai recomandă și o endoscopie digestivă pentru a evalua hipertensiunea portală și a observa dacă sunt varice sau nu.

„Cu biletul de trimitere se poate face internare de zi pe afectare hepatică, la Centrul Medical Renașterea pentru investigații complete’’

Media10: Ce categorie de pacienți pot să beneficieze de acest tratament, cei cu stadiu avansat de hepatită C, sau nu mai vorbim de restricții?

Dr. Paul Mitruț: Nu mai avem niciun fel de restricții, chiar dacă este vorba de grad de fibroză 0, adică ficatul este neafectat, dar virusul este activ, pacienții pot beneficia de această nouă terapie. De fapt, acum se recomandă chiar să venim în întâmpinarea pacientului, se fac chiar depistări active. De exemplu, Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova a făcut depistarea activă, iar noi facem analizele. Pacienții pot să vină cu trimitere și prin internare de zi pot să facă, inclusiv, virusurile și restul de analize, iar dacă este nevoie îi includem după aceea în program. Cu biletul de trimitere se poate face internare de zi pe afectare hepatică.

Media10: De ce apare hepatita C?

Dr. Paul Mitruț: E o istorie lungă cu hepatita C. În Romania virusul se testează regulat din 1993. Sunt aproape 30 de ani. Atunci a apărut din cauza multor cazuri de transmitere pe cale medicală: stomatologie, injecții, faptul că atunci nu se foloseau instrumente de unică folosință. Acum însă, principalele cauze sunt: transmiterea pe cale sexuală, uneori transfuzii de sânge sau contactul cu persoane infectate, anumite manevre stomatologice, dar din ce în ce mai puține pentru că stomatologii sunt sensibilizați și folosesc instrumentar de unică folosință. Și tatuajele, piercingurile sunt o sursă de infectare cu virus B sau virus C. De asemenea, folosirea seringilor la cei care folosesc droguri sau anumite tratamente intravenoase. Există și în primul rând, transmiterea parenterală, adică prin sânge, prin secreții.

„Este recomandat să facem o dată pe an analize și să include și testele pentru virusurile hepatice”

Media10: Ce rezultate ați obținut cu cei peste 1.000 de pacienți pe care i-ați introdus în terapie în ultimii ani?

Dr. Paul Mitruț: Rezultatele sunt incredibile. În terapiile noi, care s-au produs din 2015, la început numai pentru ciroze și după aceea pentru toate categoriile de hepatite cronice cu viruși C, rata de negativare a virusului a fost 99%. Am avut patru pacienți care nu au răspuns, dar pe care am reușit, după aceea, folosind un alt antiviral, să-i negativăm. Pentru cei care nu răspund există a doua categorie de terapii care pot controla infecția. Practic, acum infecția cu virus C este controlabilă 100% și cu toleranță foarte bună a tratamentului, adică efectele adverse sunt foarte reduse.

Media10: Sunt anumite simptome care ar trebui să ne atragă atenția și să ne trimită la medic?

Dr. Paul Mitruț: Sunt și nu sunt. Cred că mai mult de jumătate dintre pacienții pe care i-am tratat nu aveau simptome, ceea ce ne arată că ar trebui să ne testăm virusurile hepatice și fără să primim semnale. Este recomandat să face  o dată pe an analize și să include și testele pentru virusurile hepatice. Îmi amintesc că am avut un coleg de liceu care, realmente, avea ciroza F3-F4 și nu avea niciun simptom. Sunt și situații în care sunt simptome: oboseala nejustificată, tulburări de apetit, greață, senzație de disconfort la anumite alimente, uneori și alte modificări: pot să apară manifestări dermatologice, erupții nejustificate, stări de subfebrilitate. Cele mai frecvente sunt manifestările digestive și astenia sau oboseala, care pot să ne atragă atenția asupra afectării ficatului și ar trebui, atunci, să testăm virusul. La ora actuală, se tratează inclusiv virusurile care sunt active, dar care nu au afectat ficatul pentru că trebuie împiedicat să acționeze asupra sa și, ca atare, trebuie făcut tratament din timp.

„Există terapii eficiente și pentru hepatita B destul, însă problema este că ele se iau ani de zile”

Media10: Hepatita C se poate întâlni și la copii?

Dr. Paul Mitruț: Din fericire, nu sunt cazuri multe. Virusul B, care este mai întâlnit la copii, se poate transmite și din familie sau din alte zone: anumite tratamente, anumite modalități prin care virusul vine în contact cu copilul.

Media10: Care este diferența între hepatita B și hepatita C?

Dr. Paul Mitruț: Virusul B este un virus ADN, virus pe care, dacă nu l-ai îndepărtat în perioada acută a bolii, de obicei, nu vă mai putea fi îndepărtat pentru că rămâne în celula hepatică și necesită supraveghere și monitorizare toată viață și, eventual, tratament toată viață. Sunt foarte mulți pacienți care sunt purtători de virus, care au virusul B inactiv, însă în orice moment al vieții lor pot să prezinte activarea acestui virus. Ei trebuie să vină o dată la șase luni, cel mult la un an, la control pentru a surprinde momentul în care există acest risc de reactivare a bolii. Cam 10% dintre cei care au virus B fac și boala, dar toți trebuie să vină, măcar o dată pe an, să îi monitorizăm. Dacă boala este activă și virusul este activ, există terapii și în hepatita B destul de eficiente, însă problema este că ele se iau ani de zile. Am pacienți și de 10 – 15 ani pe terapii antivirale pentru hepatita B, care răspund foarte bine la tratament, nu evoluează boala, dar  ei urmează tratamentul în fiecare zi deoarece, în momentul în care opresc tratamentul, există riscul de recădere a bolii. Și hepatita în C, mai ales formele cu fibroză avansată, adică cu F2, F3. F4, după inactivarea virusului, pacientul trebuie să vină în continuare la control pentru a surprinde complicații. Pot să mai apară anumite complicații, una din ele fiind apariția carcinomului hepatocelular, care poate să apară și pe infecția cu virus B, și pe C. Chiar dacă sunt tratate, poate să existe acest risc mai mare decât la populația generală și de aceea eu le spun pacienților să vină, să facă o ecografie, să facă niște analize pentru că în felul acesta putem surprinde precoce apariția unei leziuni hepatice. Am pacienți de ani de zile care au răspuns la tratament, vin periodic la controale și merg bine, alții nu au mai venit la controale periodice, au crezut că s-au vindecat și au revenit după trei-patru ani cu cancer hepatic avansat și, din păcate, cu resurse terapeutice mici.

Pacienți din toată Oltenia se tratează la Centrul Medical Renașterea, pentru hepatită C sau B

Media10: Vi se adresează pacienți din toată Oltenia. Cum este să le fiți alături în lupta cu aceste virusuri și să învingeți?

Dr. Paul Mitruț: Vin pacienți din Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea, toți medicii gastroenterologi din Oltenia, ca și medici infecționiști, cei cu experiență în domeniu, le sunt alături. Se fac campanii de depistare, suntem alături de medicii de familie pentru a depista pacienții și a-i trimite să fie tratați încât să știe că nu sunt singuri, că le suntem alături și ne dorim, la fel de mult ca și ei, să se vindece. Nu cred este mai mare plăcere și bucurie decât aceea pe care o am când văd pacienți care au fost cu ciroză și i-am tratat, iar boala a stagnat și sunt bine după cinci ani, după șase-șapte ani. Este o evoluție incredibil de bună a acestei noi terapii și merită să încerce să se trateze deoarece e păcat pentru că există resurse și, practic, infecția cu hepatita C poate fi controlată.

 

 

                                                                                                

Share This Article