Dr. Radu Diaconu, pediatru. Trei reguli pe care părinții să le respecte pentru a asigura o creștere cât mai armonioasă a copilului

Pentru fiecare copil care devine pacient din cauza unei probleme de sănătate, foarte important este ca locul în care ajunge și întâlnește medicul să fie colorat, totdeauna aranjat, iar acolo să fie primit nu de către un domn sau doamnă doctor, ci de un prieten mai mare, o spune medicul pediatru din Craiova, Radu Diaconu.

În prezent, Clinica de Pediatrie din cadrul Spitalului Filantropia Craiova a revenit la o activitate aproape de normal, după ce, în timpul pandemiei, unitatea spitalicească, fiind suport Covid, a fost închisă pentru alte categorii de pacienți.

În toată această perioadă, a fost finalizată și reabilitarea Clinicii de Pediatrie. Aici, părinții pot veni în baza trimiterii de la medicul de familie.

Ambulatoriul are posibilitatea de a primi pacienți cu trimitere de la medicul de familie. Există posibilitatea să vedem pacienți și în regim de urgență, dar varianta ideală este ca ambulatoriul să primească pacienți care deja au fost sfătuiți și îndrumați. De asemenea, avem pacienții noștri cronici, pe care îi vedem în spital, după care îi chemăm la controale periodice în ambulatoriu. Acum totul este reabilitat, colorat. Copiii se joacă și li se deviază atenția de la ideea de a merge la doctor, un aspect destul de stresant pentru ei. Având culoare, având acest aspect viu colorat în cabinet, totul este extraordinar. Munca aceasta cu cei mici este specială, pentru care trebuie să ai o mică aplecare. Noi facem o facultate de adulți. Un student intră destul de puțin în contact cu lumea pediatrică. După ce termini facultatea și ai ales pediatria, ca specialitate, în acei ani realizezi ce înseamnă lumea copiilor. Odată ce pătrunzi în această lume și dacă îți place, nu îți mai vine să faci medicină de adulți. Este o zonă specială pe care dacă ajungi să o iubești, îți dorești să o faci toată viața”, a explicat medicul Radu Diaconu.

Legătura pe care un pediatru o are cu micuții nu se poate învăța, ci și-o creează fiind „un prieten mai mare al lor”.

Aceste lucruri nu se pot învăța. Trebuie să ai norocul să fii așa, să iubești copiii. Te poți educa într-un anume grad, însă este un grad limitat. Cel mai important este să cobori în lumea lor, să te comporți ca și cum ai fi un prieten mai mare al lor, nu un doctor înțepat, pentru că atunci pierzi imediat copilul. Special în pediatrie este și faptul că noi lucrăm în tripod. Este pediatrul, copilul și părintele. Este foarte important să câștigi și încrederea părintelui. Mi se întâmplă, ca atunci când intră în cabinet la mine, să mă uit la mamă sau la tată. Dacă fața dumnealor este luminoasă, este clar, copilul a mers bine. Noi, în pediatrie, suntem acest grup de trei”, a mai spus medicul.

În privința părinților, aceștia trebuie să fie mai răbdători în relația cu medicul.

E greu de dat un sfat. Am trecut printr-o perioadă de pandemie. Gradul de anxietate este ridicat. Toată lumea este speriată, vorbind în termeni obișnuiți. Mai mult, avem și un război, avem refugiați. Cred că cea mai bună variantă ar fi ca părinții să aibă și dumnealor un pic de răbdare cu noi. Câteodată, nu poți să răspunzi imediat și uneori, cel puțin aici, fiind un singur medic de gardă, este dificil să realizăm un lucru „imediat”. Atunci, cea mai bună variantă este ca părinții să se prezinte în zonele noastre de triaj, care sunt amenajate și la intrare în spital, și să ia legătura cu personalul medical care îi va îndruma către medicul respectiv. Răbdarea este importantă”, a completat Diaconu.

După perioada de pandemie, când spitalul a fost suport Covid, lucrurile par să se așeze aici. Sunt primite toate categoriile de pacienți, existând și o zonă unde ajung suspiciunile sau confirmările Covid.

Am fost spital suport Covid și nu am mai putut vedea pacienții cronici. Aparatele din cabinet sunt făcute pentru monitorizarea pacienților cu boli respiratorii, în special astm bronșic. Aceste aparate nu au putut fi folosite o perioadă pentru că aici intrau doar suspecți și pozitivi Covid. Acum, deși nu a dispărut Covidul, spitalul a încept să lucreze în regim aproape normal. Există o mică parte a spitalului unde noi izolăm pacienții cu suspiciune Covid, sau chiar cu boală deja dovedită, însă restul spitalului a început să funcționeze normal. Sfatul meu este să ne reîntoarcem la situația dinainte pentru că treptat medicii din policlinică sunt disponibili în regimul de tip non Covid”, a mai spus medicul.

Pentru o reușită în ceea ce privește creșterea unui copil, spune dr. Radu Diaconu, sunt foarte importante atât aspectele emoționale, cât și cele fizice.

Astfel, o bună comunicare cu copilul, implicarea acestuia în activități fizice și mâncarea, toate acestea își spun cuvântul în timp.

Cea mai importantă regulă este să încerce să mențină legătura cu copilul. Avem probleme aici. Sunt oameni de succes, interesați foarte mult de carieră, încât sacrifică…copilul. Principalul lucru este să încerce să mențină legătura cu copilul. În al doilea rând, este important să îi asigure copilului un anume fel de viață, respectiv un anume fel de activitate fizică și expunere la efort. Avem o tendință de a ne așeza copiii în fața unor ecrane. Am avut un copil de 2 ani și un pic despre care părinții credeau că este surd. De la un an și ceva primise 6,7 ore telefonul. Copilul nu era surd, dar pur și simplu nu mai avea niciun interes pentru ceea ce era în jurul său. Se autizase de la telefon. Deci…atenție la ce dăm copilului ca mod de viață. Foarte important este, de asemenea, să fim atenți la ce le dăm să mănânce. Mâncarea a devenit accesibilă, în sensul că cea de proastă calitate și fast food-ul au devenit accesibile. Așadar, dacă suntem atenți să îi mișcăm, să îi transpirăm și dacă avem grijă la alimentație, sunt șanse mari să începem bine această aventură care înseamnă creșterea unui copil”, a conchis medicul Radu Diaconu.

Total
35
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Prinși cu căști și telefon în timpul examenului de BAC. Patru liceeni din Dolj, eliminați

Next Post

Patru medii de 10 la Evaluarea Națională în județul Dolj. Elevii nemulțumiți pot depune contestații

Related Posts