Dr. Mihai Botezat, neurolog: „Somnul este cel mai bun medicament pentru creier’’

Pîrlogea Claudia
9 Min Read

Migrena este una dintre cele mai frecvente afecțiuni din lume. Migrena este o durere de cap severă, care poate fi precedată sau chiar acompaniata de tulburari de vedere, furnicături resimțite la nivelul brațelor și picioarelor, greață, vomă, precum și sensibilitate la lumină și zgomot. Episoadele migrenoase pot apărea în mod frecvent la unele persoane, iar acest lucru ar trebui să îi pună pe gânduri. În cele mai multe cazuri, migrena este determinată de factori hormonali sau genetici, însă există și alte cause precum: stresul, alimentația, lipsa odihnei. Mihai Botezat, medic primar neurolog la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, vorbește într-un interviu acordat Media10 despre posibilele cauze ale apariției migrenei și ce putem face să le prevenim și să le tratăm.

Media10: Cum definim migrena?
Mihai Botezat: Migrena poate fi definită ca o durere de cap mai atipică. Dureri de cap avem cu toții, cea mai frecventă fiind  așa numita cefalee de stres, acea senzație de tensiune dureroasă care apare la sfârșitul unei zile mai aglomerate. Migrena este durerea de cap care are o intensitate foarte mare și care, în majoritatea situațiilor, este unilaterală, hemicranie stânga sau dreapta, cu caracter de pulsatilitate și însoțită de anumite elemente specifice, cum ar fi: senzație de greață, fotofobie sau fonofobie, vărsături repetate, iar durerea poate să persiste de la patru până la 72 de ore.

Cauzele principale ale migrenei sunt hormonale și genetice

Media10: De ce apar migrenele?
Mihai Botezat: Statistic s-a constatat că bărbații sunt afectați de patru ori mai puțin decât femeile, așa că s-a tras de aici o concluzie evidentă că există un profil hormonal sau o cauză hormonală pentru migrena asociată cu sexul feminin. Există, pe de altă parte și un determinism genetic. Dacă mama, în mod special, are această afecțiune în mod frecvent, atunci posibilitatea ca fiica sau fiul să aibă o migrenă este mai mare decât  la altcineva care nu are pe nimeni în familie. Astfel, înțelegem că migrena poate apărea fie pe bază hormonală, fie genetică, însă există și dureri de tip migrenos secundare unor patologii, unor boli neurologice.

Media10: Ce afecțiuni se pot ascunde în spatele migrenelor?
Mihai Botezat: Migrena, în sine, o diagnosticăm și o numim migrenă în momentul în care noi, printr-un RMN, printr-o evaluare clinică am exclus alte afecțiuni. De aceea spuneam că acele boli pe care noi le putem identifica le numim cefalee secundare, care apar în urma unor tumori cerebrale, accidente vasculare, în urma epilepsiei, etc. În spatele unei migrene pot să existe, teoretic, și așa numitele malformații cerebrale, probleme vasculare cerebrale care, de multe ori, ne sperie și ne pun semne de întrebare. Probabilitatea statistică ca în spatele unei dureri de cap de tip migrenos să fie o malformație este de sub doi la mie. Corelația dintre migrenă și o malformație cerebrală trebuie făcută de un medic neurolog.

Pacienții cu aură migrenoasă pot dezvolta un accident vascular

Media10: Ce este aura migrenoasă și cum o recunoaștem?
Mihai Botezat: Aura migrenoasă reprezintă un fenomen neurologic care însoțește una sau mai multe crize de migrenă. Dacă două din trei crize migrenoase vin cu o manifestare de însoțire, atunci acesta este fenomenul de aură. Cea mai frecventă aură migrenoasă este cea oftalmică, cea vizuală. Am un prieten care făcea migrenă cu aură după ce consuma anumite alimente, cum ar fi semințele de dovleac. El remarcase lucrul acesta prin prezența unor fleșuri în câmpul vizual care anunțau apariția durererii de cap. Avantajul acestei afecțiuni este că putem administra un medicament și astfel să prevenim sau măcar să reducem intensitatea durerii. Când avem această afecțiune, pot apărea și simptome precum amețeli foarte puternice sub formă de vertij, amorțeli, furnicături sau chiar scădere de forță pe o mână sau un picior. Acest lucru sugerează că este o problemă într-un centru nervos cerebral și, de obicei, există un risc mai mare ca, în timp, pacientul să dezvolte un accident vascular. Este o afecțiune mai rară, 15% dintre pacienți au o aură migrenoasă, dar în momentul în care o depistăm, trebuie investigată cu atenție.

Media10: Când este indicat să ne prezentăm la medic?
Mihai Botezat: În principiu, orice migrenă trebuie investigată. Când este la debut și își schimbă
caracteristicile, ar trebui să consultăm un specialist. De obicei, pacienții se prezintă după cel de-al doilea sau al treilea episod migrenos. Dacă au pe cineva în familie, sunt mai relaxați pentru că au mai avut episoade migrenoase și nu s-a întâmplat nimic sau a fost investigat unul dintre părinți și nu s-a constatat că ar fi ceva în neregulă. Dacă un pacient sau o pacientă care are migrenă de ani de zile, constată la un moment dat că i se schimbă caracterul durerii, devine mai intensă, mai frecventă, dacă până atunci nu era însoțită de anumite elemente cum ar fi: stări de greață, vărsături sau există pacienți care au fenomene de tip aură, atunci trebuie să ne prezentăm la medic și să o investigăm.

Durerea de cap apare în perioada de relaxare

Media10: Stilul de viață, cum ar fi stresul, alcoolul, alimentele, poate influența apariția migrenelor?
Mihai Botezat: Este o legătură directă între apariție, dar în mod deosebit, între frecvența migrenelor și stres. Toți cei care suferă de migrene știu că după o perioada stresantă urmează o criză migrenoasă. De aceea, migrenele apar, de obicei, fie după-amiază spre seară, când ajungem acasă și ne relaxăm, fie în weekend sau concedii. De ce? Pentru că în perioada de stres acut, când organismul este setat pe problema pe care o are, nu apare durerea de cap, ci apare în perioada de relaxare. Pe lângă stres, stilul de viață dezordonat, în special lipsa odihnei sau odihna haotică influențează apariția migrenelor.
Noi recomandăm pacienților cu migrene să doarmă opt ore pe noapte,
constant, să se trezească la aceeași oră chiar și în weekend. Somnul este, pentru creierul nostru, cel mai bun medicament, cea mai bună metodă de a preveni și a trata migrena.
Fumatul, dincolo de multitudinea de probleme pe care o poate aduce în organism, de la cancer
până la accident vascular, infarct miocardic și așa mai departe, se asociază cu o frecvență mai mare a episoadelor migrenoase. De asemenea, există persoane care sunt senibile la vinul roșu pentru că are anumite conmponente ce pot să declanșeze migrena. Consumul de alimente
bogate în tiramină, cum ar fi brânzeturile fermentate, pot declanșa mai frecvent atacuri migrenoase.

Media10: Ce legătură există între modificările hormonale și durerile de cap?
Mihai Botezat: Așa cum am zis, frecvența mai mare a migrenei la femei a făcut o legătură clară între profilul hormonal și apariția migrenei. Există așa numita migrenă catamenială sau migrena care are loc odată cu apariția ciclului menstrual, dar și migrene care sunt declanșate de ovulație.
De exemplu, la jumătatea ciclului menstrual, poate avea loc atacul migrenos și se poate întâmpla să apară în fiecare lună în acea perioadă. Se consideră că hormonii estrogeni au un efect cerebral și de circulație cerebrală, astfel că migrena apare prin suferința structurilor epicraniene: mușchi, țesut conjunctiv, vase de sânge.

Toxina botulinică, un tratament recomandat în prevenirea și tratarea migrenelor

Media10: Cum putem trata durerile de cap? Există noutăți medicale din acest punct de vedere?
Mihai Botezat: Eu administrez, de aproximativ cinci ani de zile, toxina botulinică. Este un relaxant muscular, un agent patogen al toxinei botulinice care se izolează, se purifică și se administrează sub formă de pulbere și apoi injectabil la nivel muscular țintit. În bolile neurologice, noi folosim toxina botulinică în foarte multe situații. De exemplu, oriunde avem un mușchi încordat, un mușchi spastic, cum ar fi în screloza multiplă, după un accident vascular sau după un traumatism cranian. În migrenă este același principiu. Toxina botulinică se administrează la nivelul musculaturii capului și inclusiv zonei cervicale, inducandu-se o relaxare
musculară țintită pentru o perioadă limitată de timp, de minim trei luni.

Media10: Cum putem preveni migrenele?
Mihai Botezat: Există două tipuri de tratament sau de abordări. Pe de-o parte, este tratamentul cu toxină botulinică sau cel medicamentos clasic, tot cu rolul de prevenție. Pe de altă parte, stilul de viață este foarte important în prevenirea migrenelor. Nu ne putem aștepta să luăm o pastilă sau să facem o injecție și să scăpam de migrene pentru că, cum am spus, dacă nu dormim îndeajuns, dacă suntem tot timpul sub presiune, daca alimentația este dezorganizată, favorizăm apariția episoadelor migrenoase. De asemenea, s-a demonstrat că o activitate fizică bună, de cel puțin 30 de minute pe zi, reduce frecvența și intensitatea crizelor migrenoase. Foarte important este să tratăm bolile pe care le avem și să reducem stresul psihoemoțional, adică să avem relații
pozitive cu cei din jur.

Share This Article