Sistemul de monitorizare care salvează vieți. Neonatologia de la Spitalul Filantropia Craiova dotată ca în clinicile din Occident

Locul unde viața învinge! O clinică unde îngeri îmbrăcați în halate albe, luptă cu mintea și sufletul să îi țină în viață pe micuții născuți prematur, care se zbat să trăiască. Buna pregătire a personalului medical și aparatura performantă sunt motorul clinicii de Neonatologie Spitalul Filantropia Craiova, care astăzi oferă servicii medicale, la fel ca secțiile similare din Occident. Recent, clinica a fost dotată cu un sistem centralizat de monitorizare, prin care sunt urmărite toate locurile în care se află copiii cu risc și care necesită observație permanentă. „Acest sistem este mâna noastră dreaptă”, spun medicii care lucrează aici. Cu ajutorul acestuia cadrele medicale pot să observe dacă unul dintre bebeluși are nevoie de ajutor și să intervină imediat. 20 de monitoare de ultimă generație supraveghează fiecare copil și ajută medicii să salveze viețile micuților născuți prematur, care luptă secundă de secundă să se agațe de un fir viață.

Vin pe lume fără prea multe șanse. Picătura de viață de care se agață depinde de profesionalismul medicilor, dar și de aparatura din clinică. Este vorba de bebelușii ce ajung în Clinica de Neonatologie a Spitalului „Filantropia“. Și sunt tot mai mulți. Aici vin pentru vindecare bebeluși din toată Oltenia.

În ultimii ani, medicii  îngrijesc copiii născuți înainte de termen și cu greutate tot mai mică. Altădată, aceștia erau considerați avortoni. Pe lângă voință, reușita de a-i menține în viață depinde și de aparatura din clinică. Cu ajutorul unui proiect pe fonduri europene („𝐶𝑜𝑚𝑏𝑎𝑡𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑟𝑎̆𝑠𝑝𝑎̂𝑛𝑑𝑖𝑟𝑖𝑖 𝑉𝑖𝑟𝑢𝑠𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝐷𝑜𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑆𝑝𝑖𝑡𝑎𝑙𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐶𝑙𝑖𝑛𝑖𝑐 𝑀𝑢𝑛𝑖𝑐𝑖𝑝𝑎𝑙 𝐹𝑖𝑙𝑎𝑛𝑡𝑟𝑜𝑝𝑖𝑎 𝑑𝑖𝑛 𝑚𝑢𝑛𝑖𝑐𝑖𝑝𝑖𝑢𝑙 𝐶𝑟𝑎𝑖𝑜𝑣𝑎), conducerea spitalului a reușit să doteze clinica de Neonatologie cu sistem centralizat de monitorizare.

„Ne ajută foarte mult această investiție deoarece clinica se împarte pe două niveluri, iar persoana de la  stația centrală poate monitoriza absolut toate locurile cu risc, astfel încât copiii să nu rămân nesupravegheați”, spune dr. Mirela Siminel, medic primar neonatolog și șefa clinicii de Neonatologie de la Spitalul Filantropia Craiova.

1 kg 200 grame a avut cel mai micuț bebeluș care a ajuns în clinica de Neonatologie, în acest an. Peste 2.000 de copii se nasc anual în Maternitatea Spitalului „Filantropia“ din Craiova. 9% dintre ei sunt prematuri, iar lupta lor pentru viaţă începe chiar din primele secunde, în care văd lumina zilei. Medicii spun că adresabilitatea către spital a crescut în ultimii ani. Calitatea actului medical, dar şi dotările care s-au făcut în aparatură au determinat tot mai multe mame să opteze pentru acest spital.

„Numărul de naşteri este în creştere. Lunar, înregistrăm în jur de 250 de naşteri, capacitatea Secţiei de Neonatologie fiind de 35 de paturi de eutrofici, 15 paturi de prematuri şi 5 paturi de terapie intensivă“, explică dr. Mirela Siminel.

Cu ajutorul aparaturii performante, de care dispune spitalul, și care a fost achiziționată cu bani de la Primăria Craiova sau din fonduri europene accesate de conducerea unității medicale, medicii de la clinica de Neonatologie au reușit să țină în viață și prematuri de 600 de grame. Primăria Craiova a investit mult în aparatura şi tehnica din Terapia Intensivă Neonatală. Au fost schimbate instalaţii electrice, termice şi au fost aduse aparate noi de terapie intensivă. Acum, spitalul a montat sistemul de monitorizare care vine să dea încă o mână de ajutor medicilor.

„Este enorm beneficiul adus de toată aparatură performantă cu care a fost dotată clinica. Părinții care au copiii aici trebuie să știe că  din punct de vedere al dotărilor, clinica noastră este la același nivel cu orice clinică din țară sau din străinătate, pentru că în neonatologie toate protocoalele noastre sunt comune cu cele europene și americane, americanii fiind cei care ne-au instruit pe noi și am mers aidoma protocoalelor lor. Pe de altă parte, trebuie să știe că echipa medicală se ridică la nivelul așteptat, pe lângă faptul că sunt foarte buni profesioniști, empatizează cu familia și cu copiii pe care îi au în grijă”, adaugă șefa clinicii de Neonatologie.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

8 soluții pentru cancerul pulmonar în România

Next Post

CONSILIUL JUDEȚEAN DOLJ ÎN 2021: Investiții de sute de milioane de euro, din fonduri nerambursabile

Related Posts
Verified by MonsterInsights