SCJU Arad se modernizează cu ajutorul comunității, ONG-urilor. Cum ajută autoritățile locale?

Cu un ansamblu de 54 de secții  și cu un număr total de 1.322 de paturi, Spitalul Clinic Județean Arad îngrijește aproximativ 70.000 de pacienți pe an. Economist Florina Ionescu, managerul interimar al SCJU Arad, și-a început activitatea în plină stare de urgență. Principala problemă cu care se confruntă unitatea medicală o reprezintă situația financiară. Cheltuielile unei instituții medicale cu peste 2.000 de angajați, 54 de secții și compartimente, în sistem pavilionar sunt enorme. Cu toate acestea, SCJU Arad este în plin proces de modernizare, datorită sprijinului oferite de comunitate, de ONG-urile din zonă, dar și de autoritățile locale.

Media10: Care este adresabilitatea pacienților către Spitalului Clinic Județean din Arad?  Care este secția cu cel mai are număr de pacienți?

Florina Ionescu: Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad este o unitate sanitară cu paturi de utilitate publică, care asigură asistență medicală de urgență, de specialitate, curativă și de recuperare pentru pacienții internați sau care apelează la servicii de spitalizare de zi ori în regim de ambulatoriu. SCJUa Arad are în structură 54 de secții și compartimente, care funcționează la nouă adrese diferite, dintre care, opt în municipiu și una în județ (localitatea Ghioroc – la 20 de kilometri distanță) cu un total de 1.322 de paturi, fiind un spital acreditat, clasificat în categoria II. Unitatea de Primire Urgențe /SMURD, asigură urgențele medico-chirurgicale și acordă asistență medicală de specialitate, inclusiv pentru cazurile grave din județ care nu pot fi rezolvate la nivelul spitalelor publice locale sau private. Anual aproximativ 70.000 de pacienți, trec pragul Unității Primire Urgențe Arad. Pe parcursul anului 2020, an marcat de pandemia COVID-19, la nivelul SCJU Arad, situația pacienților externați în regim de spitalizare continuă respectiv spitalizare de zi și a pacienților care s-au prezentat pentru consulturi de specialitate în cabinetele medicale din cadrul Ambulatoriului SCJU Arad s-a prezentat astfel: 33.031 de pacienți s-au externat de pe secțiile spitalului, după ce au fost internați în regim de spitalizare continuă; 18.260 de pacienți s-au externat, în urma efectuării investigațiilor medicale în regim de spitalizare de zi, 93.035 de persoane s-au prezentat în Ambulatoriul SCJU Arad, pentru consultații de specialitate, iar 45.468 de pacienți au fost examinați și li s-au efectuat analize medicale în regim de urgență în cadrul Unității Primire Urgențe.

Media10: Profesionalismul cadrelor medicale trebuie să fie mereu dublat de aparatura performantă. Ce investiții în aparatură medicală au fost făcute în ultimii ani în spital și de ce mai aveți nevoie urgentă din acest punct de vedere?

Florina Ionescu: Pentru a putea oferi servicii medicale performante, un spital are nevoie atât de personal medical profesionist cât și de aparatură medicală și dotări de ultimă generație.

Așa cum bine știți, SCJU Arad este în prezent, în subordinea Consiliului Județean Arad. Până în anul 2011 spitalul era de sine stătător adresându-se în special cetățenilor de pe raza județului. Din 2011 structura spitalului s-a îmbogățit prin comasarea cu Spitalul Municipal Arad, respectiv cu Spitalul Matern Arad. Odată cu unirea celor trei mari spitale din oraș, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a devenit un spital pavilionar, cu secții funcționale în nouă adrese diferite, Consiliul Județean Arad devenind ordonatorul de credite.

De la unificarea celor trei spitale și până în prezent, atât Consiliul Județean Arad cât și Primăria Municipiului Arad și Ministerul Sănătății au investit sume importante de bani pentru dotarea secțiilor cu aparatură medicală performantă. Astfel în ultimii ani a fost modernizat și dotat cu aparatură medicală de specialitate, Blocul Operator II care deservește secțiile chirurgicale din cadrul fostului Spital Municipal. Compartimentul de Oftalmologie beneficiază astăzi, de toate dotările necesare pentru efectuarea operațiilor de cataractă, dar și pentru alte afecțiuni ale ochiului, compartimentul fiind dotat inclusiv cu un tomograf pentru ochi. Din anul 2019, a fost înființat un Compartiment de Cardiologie Intervențională pentru a ne putea trata pacienții cu afecțiuni cardiace la Arad fără să mai fim nevoiți să îi trimitem la Timișoara.

În momentul de față Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală dispune de aparatură nouă, cumpărată în anul 2019 pentru radiologie, completată de un RMN și două aparate computer tomograf – urmând ca în perioada următoare să mai sosească un computer tomograf care va fi folosit strict pentru pacienții care se prezintă în Unitatea Primire Urgențe și un altul pentru pacienții care au nevoie de asemenea investigații în regim de ambulatoriu.  Laboratorul de Analize Medicale este complet utilat și dotat cu aparatură specifică. Investiții s-au realizat și în cadrul Serviciului de Anatomie Patologică, serviciu care a fost dotat cu o linie completă de prelucrare bazală a pieselor pentru examenul histopatologic uzual. În ultimii ani s-a cumpărat aparatură medicală performantă pentru fiecare secție în parte, în concordanță cu solicitările primite din partea medicilor șefi de secții și compartimente.

Spital nou destinat exclusiv mămicilor și copiilor: „Este un proiect ambițios dar care va oferi condiții decente pentru pacienți și circuite medicale eficiente”

Media10: Spitalele din România sunt construcții vechi, multe dintre circuite nu mai răspund cerințelor actuale. Cum sunt condițiile hoteliere de la SCJU Arad, când au fost făcute ultimele renovări în secții?

Florina Ionescu: O parte dintre secțiile Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad își desfășoară activitatea în clădiri vechi, unele dintre ele retrocedate. An de an se fac eforturi susținute pentru a asigura condiții hoteliere decente, însă cele mai mari probleme le ridică clădirile vechi care nu permit amenajarea de grupuri sanitare în fiecare salon. În paralel cu lucrările de întreținere Consiliul Județean Arad a demarat o serie de proiecte menite să rezolve această problemă. De exemplu în 2017 s-a dat în folosință o clădire nouă, construită de către administrația județeană, unde astăzi funcționează secțiile de pneumologie, Secția de Boli Infecțioase Adulți, un Compartiment de Anestezie și Terapie Intensivă. Tot în această perioadă se lucrează la construcția unui spital destinat Secției Clinice Oncologie, care în prezent își desfășoară activitatea într-o clădire veche. Un alt proiect, tot al Consiliului Județean Arad, are în vedere extinderea Unității Primire Urgențe pentru a permite înființarea unui compartiment de imagistică medicală care va fi dotat și cu un computer tomograf, destinat pacienților care se adresează spitalului în regim de urgență.

Secțiile de Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie funcționează într-un spațiu în care, o parte din clădire a fost retrocedată fapt care ne pune în imposibilitatea de a realiza investiții majore pe partea de infrastructură. Drept urmare la inițiativa Consiliului Județean Arad avem un proiect care presupune construcția unui spital nou destinat exclusiv mămicilor și copiilor. Acest spital se va construi în curtea clădirii principale și va găzdui secțiile de Obstetrică-Ginecologie, Neonatologie, Pediatrie I, Pediatrie II și Chirurgie și Ortopedie Pediatrică. Este un proiect ambițios dar care va oferi condiții decente pentru pacienți și circuite medicale eficiente.

Trebuie să vă spun că spitalul a avut și are parte de un sprijin enorm, venit din partea comunității locale. În ultimii ani Asociația Cetatea Voluntarilor Arad, cu sprijinul a numeroase companii, biserici, arădeni și nu numai a reușit să reabiliteze Compartimentul de Boli Infecțioase Copii și o parte din clădirea care găzduiește Secția Clinică Pediatrie II. De asemenea, asociația a modernizat și utilat o parte din Secția Clinică Neonatologie iar în prezent lucrează la reabilitarea Compartimentului de Radiologie Pediatrică. Sunt lucrări pe care spitalul nu și le permitea, din punct de vedere financiar și care au fost posibile datorită comunității locale, căreia îi mulțumesc și pe această cale.

„Sunt zile în Unitatea Primire Urgențe în care numărul pacienților investigați depășește 200 pe zi”

Media10: Pandemia COVID-19 a restricționat accesul pacienților la servicii medicale. Funcționează spitalul, în acest moment, la capacitate normală?

Florina Ionescu: Pandemia COVID-19 a afectat fiecare secție în parte. Mai corect spus i-a afectat, în primul rând, pe pacienții diagnosticați cu alte afecțiuni medicale deoarece mulți dintre ei au evitat să vină la spital tocmai din cauza pandemiei. Eu am preluat mandatul de manager interimar al spitalului, la începutul pandemiei, în perioada stării de urgență, moment în care trebuiau redesenate circuitele medicale și stabilite zone roșii (COVID-19) respectiv galbene (suspecți) și verzi (non-COVID-19). O parte din secții era deja reamenajată însă trebuiau căutate soluții pentru pacienții diagnosticați cu SARS CoV-2 dar care se confruntau și cu alte afecțiuni medicale. În acea perioadă – cea mai mare parte a anului trecut – s-a înregistrat o scădere majoră a numărului de pacienți. Anul acesta însă, odată cu sfârșitul celui de-al treilea val al pandemiei numărul cetățenilor care se adresează spitalului a început să crească. Sunt zile în Unitatea Primire Urgențe în care numărul pacienților investigați depășește 200 pe zi.

Media10: Deficitul de personal medical este o problemă în unele unități medicale. Există suficient personal medical la SCJU Arad?

Florina Ionescu: Întotdeauna avem nevoie de personal medical profesionist. Cea mai mare criză de personal a fost anul trecut când ne-am aflat în situația de a efectua angajări pe perioadă determinată deoarece aveam nevoie de personal medical și personal medical auxiliar suplimentar. Am avut nevoie și avem în continuare de personal medical pentru secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă.Anul acesta am început să angajăm medici, în primul rând medici de medicină de urgență, iar în perioada următoare vom scoate la concurs posturi pentru medici și asistenți medicali de terapie intensivă. Sunt unele secții care încă au nevoie de personal medical, mai ales că în ultimele luni am avut câțiva colegi, medici, care deja se bucură de binemeritata pensie.

Program de prevenție a cancerului mamar

Media10: Derulați programe de screening în colaborare cu autoritățile, în acest moment?

Florina Ionescu: Da, în această perioadă se derulează programul de screening pentru depistarea precoce a  cancerului mamar, program destinat femeilor cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani.  Femeile care fac parte din această categorie de vârstă beneficiază, în mod gratuit, de mamografie de control, la sân. Le încurajez să se programeze la o mamografie de control deoarece, în cazul în care există o problemă aceasta va fi depistată prin această investigație medicală, iar dacă este tratată în fază incipientă șansele de vindecare sunt mult mai mari.

Media10: De ce buget beneficiază spitalul anual din partea CAS și ce reușiți să faceți din acești bani, în majoritatea cazurilor peste 80% merg către salarii?

Florina Ionescu: Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a încasat, în anul 2020, din contractele încheiate cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Arad, suma de 238.430.512 de lei.  Cea mai mare parte a acestei sume – 79,95%  a fost folosită pentru plata salariilor. Este adevărat ne rămân puțini bani, pe care îi drămuim pentru plata cheltuielilor curente. Din aceste fonduri nu ne rămân bani pentru investiții majore și tocmai din această cauză sprijinul autorităților județene și locale este de un real folos pentru lucrările necesare și pentru dotările medicale.

Media10: Are parte SCJU Arad de sprijinul autorităților locale? Ce investiții a făcut Consiliul Județean în ultima perioadă?

Florina Ionescu: Din fericire ne bucurăm de sprijinul autorităților locale și județene. De la unificarea și preluarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, Consiliul Județean Arad a investit în mod susținut în fiecare secție în parte pornind de la lucrări de reabilitare și modernizare și până la dotarea cu aparatură medicală – doar în ultimii cinci ani spitalul a primit în jur de 80 de milioane de lei de la Consiliul Județean Arad.

În primii ani de la preluarea spitalului cele mai multe investiții au avut în vedere dotarea secțiilor cu aparatura necesară. S-au cumpărat aparate pentru Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală – RMN, Computer Tomograf, aparatură pentru Laboratorul de Analize Medicale, pentru Blocul Operator I, dar și necesarul de echipamente medicale pentru secții și compartimente.  Anul trecut s-a mai achiziționat un Computer Tomograf pe care l-am folosit pentru investigațiile imagistice ale pacienților diagnosticați cu infecție SARS CoV-2.

See Also

Consiliul Județean s-a axat și pe accesarea de fonduri europene în vederea construirii unor corpuri noi, pentru secțiile care își desfășoară activitatea în clădirile vechi, unele dintre ele retrocedate. Așa cum vă spuneam mai devreme printre proiectele inițiate de Consiliul Județean Arad se numără construcția unui spital pentru secțiile de copii, a unuia pentru Secția Boli Infecțioase Adulți, a unui sediu nou pentru Secția Clinică Oncologie – lucrare în derulare, dar și unul pentru reabilitarea clădirii Secției Clinice Psihiatrie. De asemenea, avem două proiecte care vizează extinderea Unității Primire Urgențe – etapa II respectiv a spațiului destinat Ambulatoriului SCJU Arad – în aceste proiecte fiind cuprinse inclusiv dotările cu aparatură și echipamente medicale necesare. Un alt proiect în curs de implementare are în vedere modernizarea și restructurarea etajului V al clădirii principale a spitalului pentru a putea cuprinde secția și compartimentele cu specific cardiologic. Sunt lucrări importante, care odată finalizate vor crește confortul pacienților și vor oferi condiții de spitalizare la standarde europene.

Un proiect extrem de important și vital pentru instituția noastră se referă la implementarea planului de conformare al SCJU Arad elaborat în urma unor verificări comune ale Direcției de Sănătate Publică Arad și Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență ”Vasile Goldiș” Arad. În acest sens, Consiliul Județean Arad a alocat banii necesari pentru întocmirea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, fiind deja desemnată societatea care va realiza documentația necesară. În vederea creșterii gradului de securitate la incendiu și pentru sporirea siguranței pacienților respectiv a personalului medical, Consiliul Județean Arad a alocat deja bani pentru demararea procedurilor.  Primăria Municipiului Arad a investit cu precădere în clădirile care au aparținut de fostul spital municipal, realizând lucrări de modernizare și reabilitare dar a investit și în dotarea secțiilor cu aparatură performantă precum: Bloc Operator II, Secția Clinică Chirurgie Generală II, Secția Clinică Urologie, Compartimentul Oftalmologie.

Pe partea de reabilitare, primăria are demarate lucrări de reabilitare a Blocului Operator al Secției Urologie, reparații capitale la acoperișul imobilului în care își desfășoară activitatea Secția de Medicină Internă II, iar în această perioadă au loc lucrări de reabilitare la fațada clădirii în care funcționează secțiile ORL, Oftalmologie, Oncologie și Dermatovenerologie.

Media10: Sistemul medical are multe probleme. Care sunt principalele piedici de care vă loviți ca manager al unității medicale?

Florina Ionescu: Principala problemă cu care ne confruntăm o reprezintă situația financiară. Cheltuielile unei instituții medicale cu peste 2.000 de angajați, 54 de secții și compartimente, în sistem pavilionar sunt enorme. Costurile sunt mari pornind de la plata salariilor, a cheltuielilor curente a medicamentelor, reactivilor și a echipamentelor medicale. Se fac eforturi susținute pentru a ne încadra în buget și totodată pentru a asigura cele necesare în vederea unui act medical eficient.

Media10: Cum vedeți concurența care există între spitalele publice și cele de stat? Este una loială?

Florina Ionescu: Nu trebuie să privim clinicile private drept rivale. Trebuie să existe o competiție pentru că doar așa putem vorbi despre performanță, însă până la urmă pacientul este cel care alege.

Pot să spun că la ora actuală Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad oferă servicii medicale la nivelul celor din clinicile private, iar singura deosebire constă în condițiile hoteliere din unele secții, pe care încercăm să le aliniem cerințelor actuale, cât mai curând posibil. În paralel, cu serviciile medicale efectuate în regim de urgență, de spitalizare continuă, de zi sau în cabinetele medicale din ambulatoriu – prin contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, arădenii pot apela și la servicii medicale la cerere.

„Un sistem medical bun pornește de la fiecare dintre noi”

Media10: Cu toții ne dorim un sistem medical mai bun, performant. Cum am putea să avem un sistem medical mai bun?

Florina Ionescu: Se spune că omul sfințește locul și consider că așa și este. Un sistem medical bun pornește de la fiecare dintre noi. Fiecare angajat al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad își aduce contribuția pentru buna funcționare a activității. Cu toții trebuie să conștientizăm acest fapt. Dacă punem suflet în ceea ce facem se va vedea.

Bineînțeles că un sistem medical bun, înclinat spre nevoile pacientului necesită personal profesionist și suficient, dotări și infrastructură moderne. Consider că avem personal medical profesionist, avem marea parte a aparaturii medicale și treptat vom avea și infrastructura necesară pentru a putea asigura condiții de tratament decente.

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top