Dr. Ileana Puiu, singurul medic pediatru din Oltenia care tratează copiii cu diabet

Diabetul zaharat tip 1 la copil a devenit una dintre preocupările importante ale pediatrilor, endocrinologilor și diabetologilor din întreaga lume. Ultimele cercetări aduc în discuție o creștere a numărului de cazuri care sunt diagnosticate cu diabet zaharat tip 1 la vârsta copilăriei. Diagnosticarea precoce și tratarea corespunzătoare a diabetului înseamnă timp câștigat și o mai bună calitate a vieții unui pacient cu diabet.  Ce este diabetul? Cum recunoaștem semnele diabetului tip 1 la copii și care trebuie să fie stilul de viață al unui copil cu diabet? Sunt doar câteva dintre întrebările la care dr. Ileana Puiu, medic pediatru specializat în diabet, nutriție și boli metabolice la copil, a răspuns într-un interviu acordat Media 10.

Media 10: Ce este diabetul zaharat?

Dr. Ileana Puiu: Diabetul tip 1 este o boală metabolică, de etiologie autoimună, in care se transmite predispoziția genetică, deci nu este obligatoriu ca dacă părinții care au diabet, să transmită diabetul la copil. Majoritatea copiilor au în familie diabet, fie tip 1, fie tip 2, dar sunt și copii care sunt cazuri de novo, adică nu are nimeni din familie diabet, ei sunt primii care au diabet. Medicina nu precizează până în momentul de față o cauză exactă care inițiază acest proces autoimun. Sunt mai mulți factori care intervin: infecții, stresul, dar aceștia sunt factori precipitanți doar, care favorizează declanșarea bolii. Din acest motiv nu avem un tratament etiologic. Șocul este foarte mare pentru un părinte care aude pentru prima dată acest diagnostic, mai ales că se știe că diabetul tip 1, până în prezent nu are alte modalități de tratament decât cu insulina. Insulina este vitală pentru acești copii, însă cercetările în diabet au avansat extraordinar de mult în ultimii ani. Eu acum tratez diabetul total diferit  față de acum 20 de ani de când am început această activitate. Atunci nu exista posibilitatea ca pacienții să își determine singuri glicemia, se lua o glicemie odată la 3 luni când se mergea la medic. Regimul dietetic era extrem de strict, ceea ce acum nu mai este. Libertatea pe care o au acum acești copii este foarte mare și viața lor este foarte apropiată de cea a copilului normal. Cu dezvoltarea tehnicii, cu aceste pompe de insulină, cu senzorii de glicemie care determină glicemia și putem avea 200 și ceva de glicemii pe zi și să le citim pe telefon, monitorizarea copilului cu diabet este mult mai bună. Din acest motiv, noi le explicăm părinților că acest copil care este diagnosticat cu diabet, dacă respectă o disciplină, va avea o viață ca și un copil normal, fără acel risc de complicații pe viitor.

Frecvența diabetului zaharat la copil este de 3,5 la 100.000 de cazuri

Media 10: Știm că diabetul zaharat nu este specific copiilor, însă cu toate acestea el apare și la această categorie de vârstă. Care este frecvența diabetului zaharat de tip 1 la copiii mici?

Dr. Ileana Puiu: Este vorba despre o frecvență de 3,5 la 100.000. Este o frecvență relativ scăzută față de alte țări din Europa. Suntem printre țările cu  frecvența cea mai redusă. Sunt țări și cu frecvență mult mai mare. În țara noastră, zona cu o frecvență mai mare a diabetului zaharat este zona Brașovului, la populația maghiară, dar nu avem o explicație. Diabetul de tip 1 poate apărea la orice vârstă, doar că diabetul care debutează la sugarul mic, mai ales în primele 6 luni de viață, este o altă formă de diabet. Nu este aceasta autoimună. Este o formă cu transmitere genetică în care avem gene clar modificate, deci o formă particulară care apare extrem de rar. Diabetul tip 1 care apare de la copilul mic până la adolescență și la adult, este diabetul autoimun.

În ultimul an numărul de cazuri diagnosticate a crescut, în Oltenia

Media 10: Câți copii cu diabet tip 1 sunt luați în evidență în Oltenia? Câți dintre aceștia sunt tratați de dumneavoastră?

Dr. Ileana Puiu: Într-adevăr, frecvența diabetului la copii nu era mare, era mică până în urmă cu 10 ani. Aproximativ în ultimii 10-20 de ani în toată lumea a crescut frecvența, și bineînțeles că și la noi în țară. În ultimul an, frecvența a crescut și mai mult. La mine la spital s-au dublat numărul de cazuri care s-au internat anul trecut, față de acum doi ani. În medie aveam cam 10-12 copii nou-diagnosticați pe an, din județul Dolj și din județele limitrofe, iar acum am avut peste 25 de copii nou-diagnosticați.

Media 10: Sunteți singurul medic pediatru care tratează diabetul la copii în regiunea noastră?

Dr. Ileana Puiu: Da. Nu există un alt medic în regiunea noastră care să trateze boala la debut, atunci când se diagnostichează. Se internează toți în spital, și îi preiau eu și din județele limitrofe. Îi preiau, îi echilibrez, îi învăț ce au de făcut, și apoi se duc la ei la județ, unde îi preiau diabetologii de adulți, pentru că în continuare nu pot monitoriza decât copiii care aparțin de CAS Dolj.

„Semnele de debut la copil sunt asemănătoare cu cele de la adult, inclusiv la copilul mic, și anume este o triadă clasică: poliurie, polidipsie, polifagie”

Media 10: Care sunt semnele care ar trebui să le dea părinților de gândit și să meargă cu cel mic la medic?

Dr. Ileana Puiu: Acesta este cel mai important lucru, să se cunoască semnele de debut precoce, ca părinții, chiar și medicii de familie la care ajunge prima dată copilul, să își dea seama și să se gândească și la diabet. Fiind o boală rară, de multe ori nici cadrele medicale nu se gândesc la posibilitatea unui diabet. Semnele de debut la copil sunt asemănătoare cu cele de la adult, inclusiv la copilul mic, și anume este o triadă clasică: poliurie, polidipsie, polifagie. Ceea ce înseamnă: polidipsie, bea apă multă, poliurie, micționează frecvent, pentru că dacă bea apă multă, micționează frecvent. Polifagie, mănâncă mult pentru că energia, glucidele se pierd prin urină și glucidele nu pot fi folosite în corp. Lipsește insulina care ajută ca celulele să utilizeze glucoza ca sursă de energie pentru organism. Astfel, glucoza este eliminată pe cale renală. Odată cu glucoza,  se pierd lichide, și de aici avem semnele clasice: bea apă multă, micționează frecvent, îi e foame mereu pentru că corpul lui nu are energie, pentru că pierde glucide. Polifagia este un semn paradoxal și părinții sesizează frecvent acest semn, copilul mănâncă mult, și slăbește foarte mult. Copiii slăbesc, adolescenții pot ajunge să slăbească și 10 kg în două luni. Debutul este destul de rapid la copilul mic, într-o săptămână sau două el se agravează, dar pe măsură ce crește copilul, debutul este într-o lună, două, chiar și șase luni la copilul mare. Inițial avem aceste semne discrete care se tot accentuează până când se ajunge în stare gravă. Această stare gravă înseamnă că se deshidratează sever și copilul vine cu buze uscate, ochii cufundați în orbite, limba încărcată, respirație acidotică. Atunci este un stadiu foarte grav. Din păcate, mulți copii vin în stadiul acesta, pentru că fiind copii,  părinții nu își dau seama câtă apă beau și cât micționează, copii fiind mai măricei, mănâncă singuri, se duc la toaletă și părinții poate nu sesizează lucrul acesta. Însă pot sesiza că mănâncă mult și că slăbește. Mai sunt niște semne de atenționare. Spre exemplu, copil care începe să micționeze noaptea în pat, pentru că el micționând frecvent, noaptea nu își dă seama, și o face automat. Un copil care a avut control sfincterian și începe să micționeze noaptea, deja este un semn important de alarmă. Alt semn important este oboseala. Copiii nu obosesc repede. Aleargă, merg la școală și niciodată nu se așează în pat decât când trebuie să se culce. Un copil cu debut de diabet va obosi foarte repede pentru că el nu are energie. El nu va știi să spună, dar se observă o stare de slăbiciune, de oboseală. Pot interveni și pusee de hipoglicemie, dar când debutează diabetul la copil, începe să aibă glicemii mai mult mari, decât mici.

Media 10: Ce este cetoacidoza diabetică și cum se manifestă?

Dr. Ileana Puiu: Cetoacidoza diabetică este o stare de dezechilibru sever al organismului cu deshidratare severă și acumulare de acizi în corp. Această acidoză este compensată inițial prin acea polipnee, respirație acidotică, respiră des, dar fără să tușească, fără să aibă pneumonie, respiră pe dezechilibrele metabolice. Mai este un semn particular când are această cetoacidoză, respirația cu halenă acetonemică, miros de mere fermentate, de acetonă. Acesta este un semn de agravare a diabetului. Cu toate acestea, nu ar trebui să ajungem până aici. Ar trebui să ne dăm seama de la acele semne clasice: poliurie, polidipsie și polifagie care apar cu ceva timp înainte și să nu ajungem în stadiul în care copilul se dezechilibrează sau să ajungă până la stare de somnolență și comă din care este foarte greu de echilibrat. Este mult mai ușor de echilibrat un copil care a fost diagnosticat precoce, în timp util.

„Glicemia trebuie recoltată corect”

Media 10: De ce investigații este nevoie pentru a pune diagnosticul de diabet tip 1?

Dr. Ileana Puiu: Pentru diagnostic este suficientă o simplă glicemie pe care poate să o facă oricine, pentru că acum majoritatea părinților au în casă un aparat de determinare a glicemiei. Glicemia trebuie recoltată corect, adică să cunoască tehnica de măsurare a glicemiei: să fie degețelul spălat, dezinfectat, înțepat cu ac steril. Spun acest lucru pentru că am avut un caz în care mama i-a luat glicemia celui mic, și a avut-o peste 300, însă copilul mâncase bomboane și avea degetele dulci de la bomboane, sau diverse alte situații. Pur și simplu, trebuie să ne gândim la această boală, și printr-o simplă glicemie putem constata dacă există suspiciune de diabet. Glicemia normală este sub 100 mg%. Între 100 și 127, mai repetăm glicemiile, nu punem diagnosticul de diabet, iar peste 127 este suspiciune deja de diabet, la glicemia luată à jeun., pe nemâncate. Dacă avem glicemii peste 127, atunci se fac și alte investigații cum ar fi hemoglobina glicată, acei autoanticorpi specifici care dovedesc boala, care ne confirmă diagnosticul. Se mai poate face și testul de toleranță orală la glucoză. Se consumă o cană de apă cu zahăr pe stomacul gol, și după se recoltează glicemia pe nemâncate și la două ore. Acest lucru se întâmplă când ne este diagnosticul neclar.

„Se recomandă ca un copil cu diabet să aibă un regim cât mai apropiat de un copil normal ca să crească, să se dezvolte corespunzător”

Media 10: Care trebuie să fie stilul de viață al unui copil cu diabet?

Dr. Ileana Puiu: Copilul cu diabet este obligatoriu să facă insulină, care poate fi administrată fie în injecții zilnice, fie cu pompă de insulină. Regimul alimentar trebuie să fie asemănător copilului fără diabet, dar spre deosebire de un copil sau un om care nu are diabet și care mai întâi mănâncă și pancreasul eliberează insulină în funcție de cât mănâncă, cât este necesar, în diabet pancreasul nu mai produce insulină. Noi administrăm o cantitate fixă de insulină, și corespunzător acelei cantități de insulină, trebuie să îi administrăm o anumită cantitate de glucide. Este foarte important ca acest copil să aibă mese regulate, și alimentele care conțin glucide să fie cântărite. Copilul are libertate să mănânce de toate ca și un copil normal de vârsta lui, mai puțin dulciuri concentrate. Ele nu sunt interzise total. În cantități mai mici, și calculate la mesele respective, în cadrul regimului, ele sunt permise. Se recomandă ca un copil cu diabet să aibă un regim alimentar cât mai apropiat de un copil normal ca să crească, să se dezvolte corespunzător. Următorul pilon, pe lângă insulină și regim alimentar, intră mișcarea, sportul, să facă mișcare. Noi nu le recomandăm sporturi extreme deși nu sunt contraindicate. Cunoaștem chiar și din mass-media persoane cu diabet tip 1 care au ajuns să fie campioni la sporturi extreme, numai că în acest caz trebuie foarte multă atenție. Trebuie să își monitorizeze extrem de atent glicemia pentru că atunci când facem sport există riscul de hipoglicemie și trebuie să suplimentăm tot timpul alimentația ca să nu ajungem la hipoglicemie. Mișcarea este ideală. Nu se recomandă oprire de la sport. Al patrulea pilon esențial în tratamentul copilului cu diabet este educația. Adică să știe ce are de făcut și să aibă un sprijin. Un părinte, un bunic care să îl urmărească permanent. De asta, acești copii beneficiază de sprijin în mod legal până la 18 ani. Deci unul dintre părinți sau bunici este plătit cu salariu până la 18 ani ca să îl supravegheze permanent. Acest lucru se întâmplă pentru că este esențială supravegherea permanentă.

„Copiii încă de la 4-5 ani preferă să ia ei pen-ul de insulină și să își facă singurei injecția”

Media 10: Cum își pot ajuta părinții copiii? Pentru că știm că în diabet este nevoie de o îngrijire mai atentă și constantă.

Dr. Ileana Puiu: Copiii sunt fantastici. Șocul psihologic pentru părinți este foarte mare și la majoritatea este nevoie să treacă câteva zile, săptămâni ca să își revină, dar copiii acceptă foarte firesc lucrurile acestea. Până la urmă copiii sunt un sprijin pentru părinți din punct de vedere psihologic în sensul acesta. Injecția cu insulină acum se face destul de ușor cu ajutorul acelor pen-uri cu ac foarte mic, cu care nu simt durere. Noi folosim cuvântul injecție în continuare, și în mintea noastră, cuvântul injecție este devastator. Copiii încă de la 4-5 ani preferă să ia ei pen-ul de insulină și să își facă singurei. Acceptă foarte ușor. Singuri își determină glicemia, singuri își fac insulina, ei nu au probleme psihologice în familiile în care părinții sunt echilibrați și trec ușor peste acest șoc. Pentru copii este riscul de a se îndrepta spre o depresie sau alte probleme psihice datorită bolii, văzându-i pe părinți deprimați. Ei dacă sunt susținuți de părinți, nu au probleme. Trebuie lucrat foarte bine cu părinții, și ședințele la psiholog sunt necesare.  Este nevoie de susținerea unui psiholog și pentru copil mai ales dacă este la vârsta adolescenței unde poate accepta mai greu.

Media 10: Ce complicații pot apărea în cazul diabetului zaharat la copii?

Dr. Ileana Puiu: Pot apărea complicații. Cele clasice sunt cele oculare, renale și neurologice. Neuropatie, retinopatie și nefropatie diabetică, dar acestea apar după aproximativ o evoluție de 10 ani a diabetului în care echilibrul glicemic nu a fost realizat. Dacă reușim să menținem echilibrul glicemic bun, riscul de complicații scade foarte mult.

Media 10: Unde pot fi tratați copiii cu diabet din Oltenia, care suferă complicații?

Dr. Ileana Puiu: De obicei îi preia diabetologul de adulți pentru că atât cât aparțin de pediatrie sunt cazuri foarte rare în care pot apărea complicații, dar acești copii sunt monitorizați încă de la debut pentru depistarea eventualelor complicații. Până în prezent, nu există în lume modalitate de regenerare a celulei betapancreatice. Când semnele de diabet debutează, se consideră că 80% din celulele pancreatice nu mai există, și până la ora actuală nu există modalitate de regenerare a celulei pancreatice, și atunci este necesar să suplimentăm insulina. Părinții trebuie să aibă încredere că cercetările merg cu un ritm foarte rapid și cu siguranță se vor găsi modalități tot mai eficiente de tratament. Cert este că până atunci trebuie să menținem copilul într-un echilibru glicemic cât mai bun și să nu facă complicații. Părinții întreabă de acel transplant de celule pancreatice, dar acesta nu are nicio recomandare la copil, pentru că pentru orice organ transplantat este necesar un tratament mult mai greu decât insulina, ca să nu respingă corpul transplantul. Ori, insulina este exact substanța care îi lipsește. Nu are niciun efect advers. Astfel, la copii încă nu există această recomandare de transplant. Avem aceste modalități care se dezvoltă mereu, extraordinare, cum este pompa de insulină, senzorul de glicemie, acum sunt aparate care comunică prin bluetooth senzorul cu pompa, dar încă nu avem pompa de insulină atât de performantă  care să stabilească ea singură doza de insulină.

Media 10: Tratamentul pentru copiii cu diabet este decontat de CAS?

Dr. Ileana Puiu: Da. Este decontată insulina, testele de glicemie, pompa de insulină și senzorul de glicemie; testele care într-adevăr nu sunt suficiente, 400 de teste pentru 3 luni, dar de aproape 2 ani au intrat pe gratuitate senzorii de glicemie care sunt decontați de CAS pe baza unui dosar, de care copiii pot beneficia gratuit.

Diabetul tip 1 la copil, deși este o boală cronică care implică foarte multă disciplină și atenție, pe termen lung are un prognostic bun.

Total
143
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Mai multe consultații la domiciliu pentru pacienții care nu se pot deplasa

Next Post

Admitere la Master anul universitar 2021-2022. Ce opțiuni există

Related Posts