Fetele de 10 din Olt. Povestea copiilor ambițioși din orașele mici

Examenul de Bacalaureat de anul acesta a adus, pentru județul Olt două medii de 10. Rafaela Quirini, elevă a Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” din Caracal și Anamaria Niculae de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncoveanu” din Scornicești sunt fetele de 10 din Olt.  Cum au reușit să obțină nota maximă, după un an școlar atipic și către ce domenii se îndreaptă pe viitor? Au povestit într-un interviu acordat Media10.

Un 10 curat pentru uniforma de medic

Rafaela este una dintre elevele cu care județul Olt se poate mândri. A reușit să obțină nota maximă la examenul de bacalaureat, prin studiu constant și acum se pregătește pentru admiterea la Facultatea de Medicină și Farmacie din Craiova.

Media 10: Cum ai reușit să iei media 10 la examenul de bacalaureat în condiții de pandemie, pentru că, iată ești singura de la liceul tău care a obținut această medie?

Rafaela Quirini: Am obținut această medie cu foarte multă muncă, foarte mult efort depus. În unele zile învățam și 12 ore pe zi. Mi-am dedicat foarte mult timp studiului pentru examenul de Bacalaureat. Am avut foarte multă ambiție.

. Rafaela Quirini, elevă a Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” din Caracal
Rafaela Quirini, elevă a Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” din Caracal

„A fost o provocare pentru că a fost prima dată când am fost pusă față în față cu un altfel de mod de predare”

 Media 10: Cum a fost să înveți pentru BAC făcând școala online?

Rafaela Quirini: Școala online are și părți bune și părți rele. Bineînțeles, a fost o provocare pentru că a fost prima dată când am fost pusă față în față cu un altfel de mod de predare, dar pe de altă parte am avut mai mult timp să învăț singură pentru examen. În cazul meu, a fost mai mult de învățat, pentru că trebuie să mai susțin un examen de admitere pentru medicină generală la UMF Craiova.

Media 10: Ce ți s-a părut cel mai greu la școala online?

Rafaela Quirini: Pentru mine a fost destul de bine pentru că și profesorii ne-au acordat sprijinul de care aveam nevoie. Mereu ne-au pus pe Google Classroom materialele de care aveam nevoie și au spus că îi putem contacta pentru nelămuriri. Nu am avut foarte multe probleme.

Media 10: Cum este acum că ai aflat că ești un elev de 10?

Rafaela Quirini: În primă instanță nu mi-a venit să cred. M-am gândit că o să iau 10  la istorie și geografie, dar la română există foarte multă subiectivitate și este destul de greu sa iei 10, dar una peste alta sunt foarte mândră de mine și de efortul pe care l-am depus în acest an și chiar sunt mulțumită de rezultate.

Media 10: Au fost momente în care a trebuit să îți folosești emoțiile constructiv. Cum ai făcut acest lucru?

Rafaela Quirini: Existau zile când mai luam pauză pentru a-mi aduce mie un echilibru între ceea ce învățam și activitățile mele din viața de zi cu zi. Aveam nevoie de timp pentru hobby-urile și pasiunile  mele.

„Rețeta unei note de 10 este multă ambiție și seriozitate”

Media 10: Cum te-ai împăcat cu materiile pentru bac și cum ai reușit să îți gestionezi timpul?

Rafaela Quirini: La început m-am canalizat mai mult pe admiterea la facultate, pentru că mi se părea un examen care necesită mai multă atenție. Este un examen mai dificil. Ambele sunt importante, însă am privit puțin și dificultatea lor prin comparație.  Pe parcursul anului am învățat fiecare capitol, fiecare comentariu pentru bacalaureat și cu o lună înainte de bacalaureat m-am canalizat strict pe acest examen. Cam aceasta este rețeta unei note de 10. Multă ambiție și seriozitate.

Media 10: A exista un profesor care te-a sprijinit mai mult?

Rafaela Quirini: Bineînțeles. Aș dori să le mulțumesc tuturor profesorilor pentru că m-au sprijinit așa cum au putut și m-au încurajat mereu. Cel mai mult aș dori să îi mulțumesc doamnei diriginte Anda Prodănesc, pentru că a fost alături de mine și m-a încurajat. De asemenea, mulțumiri aș dori să îi aduc și domnului profesor de fizică  Florin Matei pentru că și el m-a susținut întotdeauna. Prima data am fost la profilul matematica informatică bilingv engleză, iar mai apoi în clasa a XI- a m-am transferat la filologie.

„Am reușit fără meditații”

Media 10: Cum poate reuși un elev într-un sistem imperfect sa performeze?

Rafaela Quirini: Cred că cel mai bine este să își vadă propriul țel. Acest lucru este foarte important. Să învețe singur. Sa fie autodidact. Am aplicat acest lucru și la mine și nu numai în cazul examenului de bacalaureat. Am reușit fără meditații, deci se poate. Depinde de fiecare ce își dorește și apoi să lupte cu toate armele pentru obiectivul lui. Totul este posibil, voință să fie. Este important să ai un vis bine fixat la care sa ajungi.

Anamaria, eleva de 10 din Scornicești

Din iubire pentru matematică, Anamaria și-a dorit perfecțiunea și la examenul de Bacalaureat. Ea este eleva de 10 de Liceul Tehnologic „Costantin Brâncoveanu” de la Scornicești, județul Olt care a confirmat faptul că din orașele mici vin cei mai ambițioși copii. Anamaria își dorește o carieră în domeniul economic.

Anamaria Niculae, elevă a Liceului Tehnologic „Constantin Brâncoveanu” din Scornicești
Anamaria Niculae, elevă a Liceului Tehnologic „Constantin Brâncoveanu” din Scornicești

Media 10: A fost un an în care a trebuit să te pregătești pentru bacalaureat, dar și pentru examenele de admitere la facultate. Cum ai reușit să te organizezi astfel încât să iei nota maximă?

Anamaria Niculae: În opinia mea, cheia obținerii notei maxime la bacalaureat este pregătirea în fiecare zi, pregătirea intensă. Eu am ales ca în fiecare zi să învăț la câte o materie. Am dedicat câte o zi pentru fiecare disciplină. O zi pentru limba română, una pentru matematică și alta pentru geografie. Am fost constantă. Nu cred că a existat vreo zi în care să iau pauză de la învățat. Desigur, am avut și momente în care am crezut că o să cedez psihic, dar se pare că am fost mai puternică decât credeam eu. Am reușit chiar să am timp și pentru mine. Mi-am gestionat timpul astfel încât să am timp și pentru învățat și pentru mine sau momentele cu familia mea.

Media 10: Cum a fost să înveți pentru BAC făcând școala online?

Anamaria Niculae: A fost destul de dificil. Nu cred că școala în mod fizic se compară cu școala online. Mult mai ușor poți înțelege materia dacă ești față în față cu profesorul. Concentrarea nu a fost aceeași. Nu am reușit să fiu total atrasă cum aș fi făcut dacă școala ar fi fost fizic. Din acest motiv am încercat să fiu autodidact cumva.

Media 10: Care a fost relația ta cu profesorii, există un profesor care te-a susținut mai mult?

Anamaria Niculae: Țin să le mulțumesc tuturor pentru sprijinul acordat. Am o relație foarte bună cu fiecare dintre ei, consider că fiecare s-a implicat cât a putut de mult.

See Also

„Media 10 reprezintă pentru mine cea mai mare realizare”

Media 10: Ce înseamnă pentru tine media 10?

Anamaria Niculae: Media 10 reprezintă pentru mine cea mai mare realizare a mea de până acum.  Sincer, mă așteptam la o medie destul de mare  pentru că eram conștientă de cât am muncit, însă nu cea maximă. La matematică și geografie mă așteptam pentru că am consultat baremul, însă la limba română, corectarea este destul de subiectivă și nu mă așteptam să reușesc să iau nota 10. Dedicare și perseverență, așa aș defini rețeta succesului pentru media 10.

„Ține de fiecare elev în parte să își fixeze un țel pentru care să muncească”

Media 10: Cum reușește un elev să facă performanță într-un sistem imperfect?

Anamaria Niculae: Cred că reușitele impulsionează foarte mult și arată că un sistem poate să se schimbe ușor, ușor. Ține de fiecare elev în parte să își fixeze un țel pentru care să muncească constant și așa va face abstracție de problemele din sistem.

Media 10: Ce înseamnă pentru tine un profesor bun?

Anamaria Niculae: Înseamnă un îndrumător bun, un model în viață. Un om care îți oferă tot sprijinul de care ai nevoie și care îți dă cea mai mare putere atunci când ai impresia că nu vei reuși .

Media 10: Ce urmează pentru tine de acum? Ce planuri de viitor ai?

Anamaria Niculae: Îmi doresc să merg la facultate. Am ales sa merg către contabilitate și informatică de gestiune. M-am gândit să merg tot pe același domeniu, în liceu fiind la un profil economic. Sunt pasionată de matematică și științe economice. O sa merg la facultatea din Pitești pentru că este mai aproape de casă. După studii îmi doresc să activez în domeniu și să rămân în România.

„Este aceeași materie neactualizată de 30 de ani”

Media 10: Ce ai schimba în sistemul de educație?

Anamaria Niculae: Aș schimba acest examen. Mi se pare învechit. Este aceeași materie neactualizată de 30 de ani. Multe țări europene au alt sistem de evaluare a competențelor și mi se pare mult mai practic și mai modern. Sistemul de predare este interactiv, însă faptul că învățăm de pe manuale care au depășit 10 ani nu mi se pare în regulă.

Media 10: Ce sfat ai pentru elevii care vor da examenul de bacalaureat anul viitor?

Anamaria Niculae: Îi sfătuiesc să se pregătească foarte bine și să aloce mult timp studiului, să se pregătească constant ca să aibă timp suficient până la examen. Să aibă multă concentrare și fără emoții.

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
5
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top