SJU Vâlcea, investiții în aparatură de ultimă generație

Ana Maria Predilă
13 Min Read

Spitalul Județean de Urgență Vâlcea este cea mai mare unitate medicală care funcționează în Județul Vâlcea. Majoritatea secțiilor se află în interiorul clădirii  situată zona de Nord a orașului, însă spitalul are în subordine alte două clădiri unde funcționează și celelalte specialități medicale precum ginecologie, gastroenterologie sau psihiatrie. Unitatea sanitară este dotată cu laboratoare și metode de investigație care permit diagnosticarea corectă și implicit tratamentul adecvat pacienților.

Cu experiență de 6 ani în conducerea SJU Vâlcea, dr. Dan Ponoran, medic chirurg, managerul unității medicale vorbește într-un interviu acordat Media 10 despre investițiile făcute în cadrul spitalului, despre deficitul de personal, problemele de sistem, dar și despre cum încearcă unitatea medicală să ofere pacienților servicii medicale de calitate, dar și despre concurența stat-privat. 

Media10: Care este adresabilitatea pacienților către Spitalului  Județean de Urgență Vâlcea?  Care este secția cu cel mai are număr de pacienți?

Dr. Dan Ponoran: Adresabilitatea a început să crească de aproximativ două luni. Am ajuns acum la valori pe partea de primiri urgențe ca în perioada prepandemică. Secția cu cea mai mare adresabilitate este cea de Medicină Internă, Neurologie, Chirurgie Generală, Cardiologie. În sezonul rece crește adresabilitatea în secția de Ortopedie, pentru că așa se întâmplă de obicei odată cu înghețul.

Investiții în aparatura medicală de ultimă generație

Media10: Profesionalismul cadrelor medicale trebuie să fie mereu dublat de aparatura performantă. Ce investiții în aparatură medicală au fost făcute în ultimii ani în spital și de ce mai aveți nevoie urgentă din acest punct de vedere?

Dr. Dan Ponoran: Din fericire, ne-am aflat printre norocoși în ceea ce privește aparatura medicală. În ultimele 24 de luni spitalul a fost dotat cu un aparat nou de rezonanță magnetică nucleară (RMN), un mamograf, ecografe de înaltă performanță cu elastografie, turnuri complete de endoscopie, mese de operație, lămpi. S-au făcut multe investiții din acest punct de vedere. A fost o foarte bună colaborare între Ministerul Sănătății și Consiliul Județean și împreună au contribuit la dotarea cu aparatură medicală a Spitalului Județean de Urgență Vâlcea. Majoritatea investițiilor au fost făcute cu fonduri din partea Ministerului Sănătății și al Consiliului Județean. Chiar anul trecut ne-au intrat în dotare 3 C arm-uri,  sunt acele brațe C pentru operațiile ortopedice, necesare în intervențiile făcute atât la adulți cât și la copii. Suntem, probabil, unul dintre cele mai bine dotare spitale din  țară din punct de vedere al aparaturii medicale.

„Din punct de vedere hotelier  beneficiem de condiții similare  unui spital privat din România”

Media10: Spitalele din România sunt construcții vechi, multe dintre circuite nu mai răspund cerințelor actuale. Cum sunt condițiile hoteliere de la SJU Vâlcea, când au fost făcute ultimele renovări în secții?

Dr. Dan Ponoran: Faptul că noi am beneficiat în perioada 2011-2016 de un proiect pe fonduri europene de reabilitare completă a spitalului  a făcut la la SCJU Vâlcea pacienții să beneficieze de condiții hotelier similare cu cele dintr-un spital privat din România. În toate secțiile spitalului din  unitatea de la sediul principal din Nord condițiile sunt la fel. În celelalte două sedii, pe care le avem în subordine, mai este de lucru, dar în zona unde se află Maternitatea și secțiile de Ginecologie, Consiliul Județean a finalizat recent lucrările de consolidare urmând ca acum să se apuce de reabilitare. Avem trei locații: locația de Nord unde sunt 900 de paturi din cele 1353, câte are spitalul în total, după care mai avem partea de Maternitate și partea de la Spitalul Nr. 2, unde se află un sistem pavilionar destul de vechi, dar sperăm că și acolo se vor găsi sponsori pentru renovare. În prezent, un corp a fost predat către Compania Națională de Investiții, care derulează un proces de reabilitare.

Am beneficiat de un mare ajutor al societății civile. De când sunt la conducerea acestui spital am avut deschidere către multe fundații și ONG-uri. Ultimul caz fiind fundația „La primul bebe” care ne-a renovat complet secția de Neonatologie, care se află într-una dintre cele două clădiri care încă nu au beneficiat de renovare. Investiția în renovarea clinicii de Neonatologie a fost de peste 300.000 de euro.

Media10: Pandemia COVID-19 a restricționat accesul pacienților la servicii medicale. Funcționează spitalul, în acest moment, la capacitate normală?

Dr. Dan Ponoran:  Pacienții cronici au avut accesul restricționat, însă urgențele au fost tratate mereu. Nu s-a pus problema să nu primim pacienți în urgență. Acum, spitalul a revenit la aceeași adresabilitate ca înainte de pandemie, însă a existat și o anumită reținere din partea pacienților de a se prezenta la spital. Ea a venit din sentimentul de frică pentru acest virus care a făcut să amâne foarte mult prezentarea la spital și din păcate observăm mai multe afecțiuni oncologice în stadii mult mai avansate decât se prezentau înainte de pandemie. Oamenilor le-a fost teamă să investigheze, iar descoperirea s-a făcut mult mai tardiv. De exemplu, pentru o endoscopie sau o colonoscopie de control, s-a evitat prezentarea la spital.

„Trebuie să găsim oportunități prin care sa îi atragem pe medici către spitalele din provincie”

Media10: Deficitul de personal medical este o problemă în unele unități medicale. Există suficient personal medical la SJU Vâlcea?

Dr. Dan Ponoran:  Este o problemă și la noi pe unele specialități. De exemplu, în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă, Boli Infecțioase, Radiologie, UPU. De ani de zile este o problemă și din nefericire urmăresc examenele de rezidențiat și în continuare sunt specialități deficitare care rămân neocupate la rezidențiat. La ora actuală aceste patru specialități sunt cu adevărat deficitare. Posturile sunt scoase. Chiar acum doua săptămâni am avut 3 posturi la medicină de urgență și s-au prezentat doi candidați. Noi scoatem periodic posturi la concurs. Am avut de asemenea, post la radiologie și nu s-a prezentat nimeni. La ATI se înscrisese cineva care apoi a plecat în Canada. Din păcate, cu toate că nivelul de salarizare acum este mai mult decât suficient pentru România, avem o reticență a prezentării medicilor, iar acest lucru se întâmplă în spitalele de provincie, mulți își doresc să lucreze în centrele universitare. Am citit un studiu de curând care spunea cât este de mare concentrarea de specialiști în centrele universitare. Noi trebuie să găsim soluții prin care sa îi atragem pe medici către spitalele din provincie.

„79 % din buget se duce către salarii”

Media10: Derulați programe de screening în colaborare cu autoritățile, în acest moment?

Dr. Dan Ponoran: Desfășurăm programe de screening de ani de zile. Pe spital sunt programe naționale. Primul pe care vi-l pot aminti este programul de screening pentru cancerul de col uterin. Avem fonduri alocate pe care le folosim în acest scop.

Media10: De ce buget beneficiază spitalul anual din partea CAS și ce reușiți să faceți din acești bani, în majoritatea cazurilor peste 80% merg către salarii?

Dr. Dan Ponoran:  Bugetul nu îl pot estima exact pentru că din cauza pandemiei el a variat de la o lună la alta, în funcție de achizițiile pe care le-am făcut pe partea de Covid-19. Da, 79 % din buget se duce către salarii. Nu este un buget suficient pentru cheltuielile pe care le avem. Însă, deocamdată nu au fost lipsuri în ceea ce privește materialele sanitare și medicamentele. Într-adevăr, acest buget nu ne permite să facem investiții din bugetul spitalului, însă am beneficiat de sprijinul Ministerului Sănătății și al Consiliului Județean, prin care am compensat lipsa banilor de investiții din fondurile proprii.

„Legea 95/2006  a suferit mii de modificări”

Media10: Sistemul medical are multe probleme. Care sunt principalele piedici de care vă loviți ca manager al unității medicale?

Dr. Dan Ponoran: În primul rând, problemele legislative. Din păcate legea sănătății, legea 95/2006 este o lege care a suferit mii de modificări de la apariție și până acum. Sunt multe. De la legislația pentru organizarea concursurilor, legislația de funcționare a spitalului și multe altele. Probabil vom observa cât de curând un interes din ce în ce mai mare al autorităților centrale de modificare a acestei legislații. Cred că una dintre cele mai mari probleme este că acum o sa vină contractarea cu CAS care ne limitează numărul de internări. Spitalele județene beneficiază de un centru de finanțare pe modul DRC, pe un contract cu CAS, prin care se limitează numărul de internări.

Media10: Cu toții ne dorim un sistem medical mai bun, performant. Cum am putea să avem un sistem medical mai bun?

Dr. Dan Ponoran: Cred că sunt probleme la întreaga societate românească, nu numai în sistemul medical. Consider că legislația corectă trebuie aplicată și care cred că trebuie făcută mai mult de profesioniști decât de politicieni. Din fericire, nu sunt membru de partid, și atunci acest lucru mi-a permis să port discuții cu tot spectrul politic și din discuțiile avute se vrea însă, undeva, lucrurile se blochează. Sunt o serie de lucruri bune care trebuie păstrate, dar sunt și foarte multe lucruri rele care ar trebui schimbate. Cred că o soluție ar fi o achiziție în sistem centralizat făcută de MS, pentru că se tot vorbește de acest lucruri de foarte mulți ani că o să facă și pentru aparatură și pentru medicamente și de asemenea stabilirea unor standarde cost.

Media10: Cum vedeți concurența care există între spitalele publice și cele de stat? Este una loială?

Dr. Dan Ponoran: Nu. Este o concurență total neloială. Spre exemplu, noi la nivel local, ca spital de stat nu putem să cumpărăm un RMN second hand, pe când un spital privat are dreptul să îl cumpere. Sunt mai multe lucruri în domeniul achizițiilor care nu ne permit să concurăm cu spitalele private. În plus, se adaugă dreptul privatului de a-și alege pacienții, de a le spune că nu mai au contract cu CAS și că trebuie să plătească. La spitalul public nu există așa ceva și de aici, nu văd o concurență loială. Sunt un mare susținător al domeniului privat în sănătate, dar ar trebui să vedem cum este situația în alte țări și să aplicăm și la noi. Regulile trebuie să fie pentru toată lumea la fel și din păcate nu sunt.

Share This Article