DUREREA ABDOMINALĂ. Când trebuie să ne îngrijoreze

Durerea abdominală poate fi cauzată de mai multe afecțiuni, unele dintre ele având nevoie de intervenție medicală imediată. Când trebuie să ne îngrijoreze durerea abdominală și de ce este importantă să ne prezentăm din timp la medic? Dr. Paula Ciucă, medic specialist medicină internă, la Centrul Medical Cardio Help din Craiova, răspunde la cele mai frecventă întrebări legate de durerea abdominală, într-un interviu acordat Media10.

Media10: Ce este durerea abdominală?

Dr. Paula Ciucă: Durerea abdominală este cel mai frecvent simptom al patologiei digestive și cel mai probabil fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin odată în viață cu ea. Este resimțită de pacient în funcție de cauza acesteia ca o jenă, ca un disconfort abdominal, ca o colică sau uneori ca pe o durere sfâșietoare. De cele mai multe ori, nu pune în pericol viața pacientului, dar există situații când există afecțiuni care necesită intervenție imediată. Durerea abdominală poate fi provocată de suferința organelor abdominale, ale peretelui abdominal sau poate fi de origine extra abdominală, o durere care iradiază la organele extra abdominale.

Media10: Durerile abdominale pot fi acute sau cronice. Care sunt cele care necesită o atenție deosebită?

Dr. Paula Ciucă: În funcție de durată ele pot fi acute sau cronice. Cele acute se instalează de câteva zile și pot fi date de peritonite, apendicite, de o litiază abdominală, adică un calcul care migrează către căile biliare principale și pot obtura calea biliară principală, pot fi date de colici renale, de litiaza renală, calcul care migrează către ureter iar durerea poate fi resimțită intens. Cele cronice sunt cele cu o durată mai mare de șase săptămâni, iar durerea poate să fie continuă sau poate să fie în episoade, adică apare și dispare.

VIDEO

Cauzele sunt multiple

Media10: Care sunt cauzele cele mai frecvente ale durerii abdominale și de câte tipuri poate să fie aceasta?

Dr. Paula Ciucă: Pot fi cauze abdominale sau extra abdominale. Cele abdominale sunt cele mai numeroase. Pot fi cauze gastrointestinale precum: boala de reflux gastro-esofagian, colonul iritabil, bolile inflamatorii intestinale, diareea, constipația, gastritele, duodenitele, ulcerul gastric, ulcerul duodenal, neoplasmul de colon sau cel gastric. Sau pot fi cauze pancreatice: pancreatita acută, cea cronică care pot da dureri intense, o durere foarte  intensă cu durere în bară cu iradiere  în partea dorsală a coloanei, afecțiuni ale colecistului, dischinezia biliară, litiaza biliară. Pot să fie cauze hepatice: o mărire de volum a abdomenului în cazul în care apare o ciroză hepatică decompensată, hepatitele acute. Mai pot fi cauze renale, o colică renală, litiază renală, infecțiile urinare pot da și ele de asemenea dureri abdominale, o insuficiență renală acută, insuficiența renală acută. Pot fi și cauze ginecologice. Acestea sunt reprezentate de sarcina extrauterină, de chisturile ovariene, crampele menstruale, endometrioza care este o cauză destul de frecvent întâlnită. Ca și cauze extra abdominale, cele cardiace sunt des întâlnite, infarctul miocardic acut. Am avut și pacienți care s-au prezentat cu dureri în epigastru, durere în etajul abdominal superior însoțite tot de manifestări digestive, greață sau vărsături, dar și de dispnee, iar în urma unei electrocardiograme s-a constatat că este un infarct miocardic acut. O altă cauză cardiacă este  pericardita, miocardita, endocardita. Pot fi și cauze pulmonare, iar acestea sunt reprezentate de o pneumonie sau o pleurezie, o apă la plămâni. Cauze metabolice: un diabet zaharat decompensat care poate evolua ca o durere abdominală difuză însoțită de greață și vărsături. Poate mima chiar și un abdomen acut chirurgical. O altă cauză poate să fie boala Addison care poate mima un abdomen acut chirurgical. Ca și cauze neurologice, compresia măduvei spinării sau a rădăcinilor nervoase .  Alte cauze pot fi și cele vasculare întâlnite frecvent la pacienții vârstnici, ischemia mezenterică,  anevrismul de aortă.

Media10: Care sunt simptomele ce ar trebui să dea de gândit pacienților și când trebuie să se prezinte la medicul specialist în medicină internă?

Dr. Paula Ciucă: Pacientul trebuie să se prezinte la medic atunci când durerea abdominală este însoțită și de alte simptome, vărsături care nu se opresc, scaun care este însoțit de sânge sau întreruperea tranzitului intestinal, când apare febră, când apare icter, când apare o mărire de volum a abdomenului. Dacă durerea este intensă sau dacă persistă timp îndelungat, trebuie să se prezinte la medic pentru investigații suplimentare.

„Modificarea stilul de viață este pas important în tratamentul durerii”

Media10: De ce investigații este nevoie pentru a stabili un diagnostic corect?

Dr. Paula Ciucă: În primul rând, se face o anamneză, adică medicul discută cu pacientul, pune cât mai multe întrebări pentru a avea cât mai multe informații despre durerea abdominală și despre caracteristicile acesteia, despre debutul ei, despre intensitate, despre localizare, despre iradiere, dacă durerea se agravează atunci când pacientul consumă anumite alimente sau dacă ea se ameliorează într-o anumită poziție. După anamneză urmează examenul fizic, adică palparea abdomenului, în special în zona dureroasă de care spune pacientul. Alte investigații suplimentare sunt reprezentate de ecografia abdominală, care este o investigație nedureroasă, alte investigații sunt reprezentate de colonoscopie, endoscopie digestivă superioară. În cazul în care medicul depistează că ar fi vorba despre o afecțiune cardiacă se face o electrocardiogramă și un consult la medicul cardiolog. Dacă este vorba despre o patologie pulmonară, se face o radiografie pulmonară și un consult la medicul pneumolog, iar în cazul în care depistează o afecțiune ginecologică este necesar și un consult ginecologic.

See Also

„Tratamentul este individualizat și în funcție de cauza care a produs durerea abdominală”

Media10: Ce rol joacă stilul de viață al pacientului, regimul său alimentar, și cum ar trebui sa acționeze din acest punct de vedere ?

Dr. Paula Ciucă: Modificarea stilul de viață este pas important în tratamentul durerii. Există anumite alimente care agravează simptomatologia pacientului dar și alimente care ameliorează durerea abdominală. Lactatele pot agrava simptomatologia digestivă, pot agrava starea pacientului în cazul în care există intoleranță la lactoză. Alimentele care conțin gluten pot fi de asemenea periculoase pentru pacienții care prezintă intoleranță la gluten, de aceea trebuie evitate.

„Atunci când durerea este una severă se recurge la intervenții chirurgicale. De exemplu, apendicita sau o hernie”

Media10: Cum tratăm durerea abdominală atunci când regimul de viață, modificarea stilului de viață pe care îl avem nu dă rezultate?

Dr. Paula Ciucă: Primul pas este reprezentat de stabilirea unui diagnostic corect, iar tratamentul este individualizat și în funcție de cauza care a produs durerea abdominală. Câteva exemple  frecvent întâlnite la clinica noastră sunt: colonul iritabil, unde tratamentul este bazat pe antispastice, cu probiotice, cu prebiotice. În cazul în care predomină constipația se folosesc laxative, în cazul în care predomină diareea se administrează medicamente antidiareice. Există noi alternative terapeutice de tipul rifaximinei în cazul tratamentului pentru colonul iritabil.  O altă patologie frecvent întâlnită este boala de reflux gastro-esofagian. Aici tratamentul este cu prokinetice, medicamente care grăbesc golirea colonului, care acționează asupra sfincterului inferior al esofagului. Se mai folosesc în cazul bolii de reflux gastro-esofagian antiacide, medicamente care neutralizează acidul gastric, medicamente care reduc producția de acid gastric, inhibitoriu de pompă de protoni de tipul nexiomului controloc, omeprazol. O altă patologie des întâlnită este cea cu helicobacter pilori. Aici tratamentul, pe lângă  antiacide și inhibitorii de pompă de protoni, se folosesc și antibiotice. Dischinezia biliară, sau litiaza biliară este o altă cauză frecvent întâlnită în patologia noastră. Se folosesc medicamente antispastice, antialgice de tipul algocalminului, prokinetice, de tipul metroclopramidului, acidul ursodioxicolic. O altă patologie întâlnită este colica renală. Aici se folosesc antialgice de tipul algocalminului, piafenului, antiinflamatorii care reduc inflamația de la nivelul tractului urinar, antispastice pentru relaxarea musculaturii de la nivelul tractului urinar, și alfa-blocante. În unele cazuri calculul care migrează în cazul litiazei renale, poate bloca calea urinară și atunci este nevoie de intervenție chirurgicală sau mai nou o metodă nouă folosită litotriția extracorporală.

Media10: În ce situații se ajunge la intervenția chirurgicală ?

Dr. Paula Ciucă: În cazuri extreme, atunci când durerea este una severă se recurge la intervenții chirurgicale. De exemplu, apendicita sau o hernie, o infecție serioasă la nivelul cavității abdominale, operația este absolut necesară. În cazul în care litiază biliară are un calcul care blochează căile biliare, atunci este nevoie de intervenție chirurgicală.  În cazul litiazei renale, atunci când calculul este de dimensiuni mari sau coraliform, este nevoie de intervenție chirurgicală.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top