Măsurarea tensiunii arteriale face parte din orice control medical de rutină. Măsurarea tensiunii arteriale la domiciliu este recomandată atât pacienților hipertensivi, în scopul evaluării periodice și a verificării obținerii valorilor tensionale țintă, cât și persoanelor sănătoase, dar care au trecut de 40 de ani.
Pentru obținerea informațiilor corecte, prin această metodă este important să se respecte câteva reguli, în ceea ce privește dispozitivul utilizat și tehnica măsurătorii. Am întrebat-o pe dr. Laura Bogdan, medic primar cardiolog, la Centrul Medical Cardio Help Craiova cum şi când se măsoară tensiunea arterială pentru rezultate cât mai fidele.
Este important să descoperim cât mai din timp o hipertensiune, înainte de apariţia unor complicaţii cu potenţial ameninţător de viaţă. O scădere chiar uşoară a valorilor tensionale prin tratament corect și stil de viață adecvat cu 7% riscul de a muri prin infarct şi cu 10% pe cel de a muri prin accident vascular cerebral. Există, de asemenea, dovezi că automonitorizarea de către pacient a tensiunii arteriale poate avea un efect benefic asupra aderenţei la medicaţie şi controlului TA, în special atunci când este combinată cu educaţia şi consilierea.
Tensiunea arterială se poate măsura folosind o gamă variată de dispozitive: manuale, cum este clasicul tensiometru medical, sau automate. Cele automate pot fi fixe, precum în spitale sau farmacii, sau portabile, de mici dimensiuni, accesibile pentru a fi procurate și utilizate la domiciliu.
𝐂𝐄 𝐓𝐑𝐄𝐁𝐔𝐈𝐄 𝐒𝐀̆ 𝐒̦𝐓𝐈𝐌 𝐃𝐄𝐒𝐏𝐑𝐄 𝐃𝐈𝐒𝐏𝐎𝐙𝐈𝐓𝐈𝐕𝐄𝐋𝐄 𝐄𝐋𝐄𝐂𝐓𝐑𝐎𝐍𝐈𝐂𝐄 𝐅𝐎𝐋𝐎𝐒𝐈𝐓𝐄
„Tensiometrul trebuie să fie acreditat. Este recomandat ca acesta să fie cu manșeta de braț, iar aceasta trebuie să fie adecvată dimensiunii brațului. Tensiometrul de pumn este acceptat în anumite situații, acum este cazul persoanelor obeze”, spune dr. Laura Bogdan.
𝐏𝐑𝐄𝐆𝐀̆𝐓𝐈𝐑𝐄𝐀 𝐏𝐄𝐍𝐓𝐑𝐔 𝐌𝐀̆𝐒𝐔𝐑𝐀𝐑𝐄𝐀 𝐓𝐄𝐍𝐒𝐈𝐔𝐍𝐈𝐈
Importante sunt și condițiile în care măsurăm tensiunea arterială. Ea se măsoară corect în șezut, la oricare din brațe (ideal la ambele, pe rând), cu brațul relaxat.
„Este nevoie de o cameră liniștită, fără zgomot, fără funcționarea radioului sau televizorului, care pot induce stres. Nu trebuie să se consumă cafea și nu se fumează cu 30 de minute înainte. Este indicat să se meargă la toaleta înainte, pentru a elimina orice sursă de stres suplimentară. Pacientul trebuie să se așeze cu spatele bine sprijinit de scaun, picioarele trebuie să fie pe podea și să nu fie încrucișate, brațul se ține în dreptul inimii, sprijinit pe o masă. Senzorul manșetei trebuie plasat la nivelul arterei brahiale, deasupra plicii cotului. În timpul măsurătorii nu se vorbește. Manevra de măsurare se repetă de 2 ori la interval de 1-2 minute”, explică medicul cardiolog Laura Bogdan.
𝐋𝐚 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐦𝐚̆𝐬𝐮𝐫𝐚𝐫𝐞, 𝐯𝐚𝐥𝐨𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐭𝐞𝐧𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐢𝐝𝐞𝐫𝐚𝐭𝐞 𝐧𝐨𝐫𝐦𝐚𝐥𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝟏𝟑𝟓/𝟖𝟓 𝐦𝐦𝐇𝐠
La prima măsurare a tensiunii, aceasta va fi determinată la ambele brațe fiind luată în considerare cea care este mai mare, ulterior monitorizarea se va face pe brațul cu tensiune mai mare.