Pacienții cu infarct vor fi tratați de mâine, în Craiova, non-stop. O echipă de medici tineri aduce speranța la SCJU Craiova

Pacienții care suferă un infarct miocardic acut pot fi tratați, în regim de urgență, începând de mâine, 1 iunie, și în Craiova. După ani de demersuri și insistențe Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova asigură urgența pentru pacienții cu infarct din toată Oltenia. Din acest moment nici un pacient nu va mai fi trimis către spitalele din București, ceea ce se traduce în șansa la viață pentru pacienții  care de cele mai multe ori nu rezistau pe drumul către București.

La fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct miocardic, iar în unul din zece astfel de cazuri, pacientul nu supraviețuiește. În Clinica de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova nu există zi în care să nu ajungă cazuri de infarct. Afecțiunea nu mai e o excepţie nici la tineri de 25 – 35 de ani.

De la 1 iunie Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova (SCJU) are linie de gardă, ceea ce va permite intervenția de urgență în cazul pacienților cu infarct.

„Clinica de Cardiologie va putea asigura permanența (24 de ore din 24, 7 zile din 7) pentru tratarea pacienților cu infarct miocardic acut (STEMI). Până în prezent au fost tratați pacienți cu astfel de afecțiuni, neexistând posibilitatea asigurării unui program continuu. Clinica de Cardiologie Intervențională dispune, în prezent, atât de personal specializat în realizarea de proceduri derevascularizare cât și de personal auxiliar capabil să managerieze astfel de cazuri”, a declarat Laurențiu Ivanovici, managerul SCJU Craiova.

Pentru tratarea cazurilor grave de infarct, cel mai mare spital din Oltenia derulează programul de tratament intervenţional în infarctul miocardic acut cu supradenivelare de segment ST (STEMI). Coordonatorul programului este dr. Radu Stăvaru, medic specialist cardiolog.

„Am reușit să coagulăm o echipă care poate să asigure permanența în ceea ce privește tratamentul pacienților cu infarct miocardic acut. De acum, niciun pacient cu infarct miocardic acut nu va mai fi transferat la București, urmând să fie tratat în centrul nostru prin această procedură numită angioplastie cu stent”, a spus dr. Radu Stăvaru.

Echipa de medici cardiologi care va asigura activitatea medicală este formată din: dr. Cristian Militaru, dr. Eugen Țiereanu, dr. Radu Stăvaru și dr. Paul Trașcă. O echipă de medici tineri, bine pregătiți, dedicați și determinați să ofere șansa la viață cât mai multor pacienți.

Și în anul 2020 au fost tratați intervențional, prin angioplastie cu stent, 120 pacienți cu infarct miocardic acut, la Spitalul Județean Craiova, dar intervențiile au fost făcute cu programare, în programul de lucru obișnuit 8:00-12:00, nu în regim de urgență.

Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară a fost construită în șase ani și inaugurată în mai 2019. Valoarea echipamentelor și dotărilor din Clinica de Cardiologie Intervențională este de aproximativ două milioane de euro, iar investiția a fost făcută de Consiliul Județean Dolj.

Clinica de Cardiologie Intervențională are 25 de paturi. Toate saloanele au grup sanitar propriu, dar și sistem de alarmare pentru personalul medical. În clinică se află un bloc operator cu două săli de operații, un izolator, dar și zone de supraveghere și terapie intensivă și o sală pentru angiograf.

Ce presupune Cardiologia Intervențională

Practic, cardiologia intervenţională este o combinaţie între cardiologia clasică şi chirurgia cardiacă, având beneficii extrem de mari pentru pacienţi şi fiind o adevărată cheie a succesului unei intervenţii cu riscuri minime pentru aceştia. Cu ajutorul tehnologiei de ultimă generaţie, medicii care practică această ramură revoluţionară a medicinei oferă metode de diagnostic şi tratament unice, soluţionând cazuri pe care medicina tradiţională le-ar fi tratat cu bisturiul.
Cardiologia interven-țională este o ramură a cardiologiei, care realizează tratarea pacienţilor prin soluţii minim-invazive. Aceasta se ocupă în mod special cu tratarea bolilor cardiac-ischemice sau a bolilor structurale de inimă, cu ajutorul unui cateter și a dispozitivelor caracteristice.
Această tehnică de tratare este considerată o revoluţie medicală, deoarece înlocuieşte operaţia pe cord deschis cu o procedură, în urma căreia pacientul rămâne fără cicatrici şi dureri postintervenționale. Riscurile asumate în contextul acestor proceduri sunt reduse semnificativ, comparând-o cu chirurgia clasică.
Cardiologia intervenţională oferă posibilitatea tratării unui număr mare de afecţiuni: malformaţii congenital-cardiace, fibrilaţia atrială, insuficienţă cardiacă, boala cardiac-ischemică, hipertensiune arterială, stenoze ale arterelor coronare, stenoza aortică, regurgitare mitrală.

În clinică urmează să se dezvolte și partea de Chirurgie Cardiovasculară.

 

Total
1K
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Începe campania de vaccinare a copiilor cu vârste între 12 și 15 ani

Next Post

Radiografii dentare GRATUITE, pentru pacienții MaxxDent. Cum poți beneficia?

Related Posts