Centru de Screening Mamar, în Arad. Peste 3000 de femei au beneficiat de screening mamar gratuit

Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femei și a doua cauză a deceselor provocate de cancer în rândul femeilor, după cancerul de plămân. Problema este că în România pacientele descoperă boala târziu, atunci când șansele de supraviețuire scad și costurile din sistem cresc. Pentru a oferi acces la servicii medicale de prevenție în Arad a fost deschis în urmă cu trei ani Centrul de Screening Mamar deschis printr-un parteneriat între Consiliul Județean Arad, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad și Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” Arad. Peste 3.3000 de femei au beneficiat de investigații medicale gratuite aici.

Screening-ul se referă la testarea unei persoane sau a unui grup de persoane pentru depistarea prezenței unei boli sau a unei condiții particulare de sănătate. Depistarea precoce a unei leziuni de glanda mamară (cancerul de sân) poate permite vindecarea completă sau îmbunătățirea categorică a prognosticului. Acest lucru este posibil atunci când cancerul este depistat în stadii timpurii, când este prea mic pentru a fi văzut sau simțit la palpare. Screening-ul nu previne apariția cancerului, ci ajută la depistarea lui în stadii în care poate fi tratat cu șanse de vindecare.

Dintre cele 3399 de arădence care au beneficiat începând cu anul 2017 de screening mamar gratuit, 459 au beneficiat, în anul 2020, de această examinare, la Centrul de screening mamar din Arad.  Numai anul acesta, 61 de arădence s-au adresat Centrului pentru screening-ul mamar.

Situat în Arad, str. Cocorilor nr. 57, Centrul a fost dat în folosință gratuită Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad de către Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad. Centrul este echipat de Consiliul Județean cu aparatură performantă, achiziționat din fonduri europene, prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria.

Astăzi am decis, în ședința Consiliului Județean, având în vedere că proiectul european în care am oferit aceste screening-uri s-a încheiat, să intrăm într-un nou proiect și s continuăm screening-ul, dar de această dată fără limită de vârstă pentru beneficiare și mergând noi înspre ele, să nu mai fie obligate să se deplaseze din județ la centrul de screening din municipiu. Se vor efectua mamografii gratuite cu ajutorul unei Unități Mobile dotate cu mamograf mobil care va fi achiziționată prin proiect. Parteneriatul va fi valabil pe întreaga perioadă a derulării proiectului, respectiv până la data de 31.12.2023. Încurajăm femeile să se programeze, pentru că, din statistici și cifre oficiale, incidența cancerului de sân este foarte mare în județ, iar depistarea lui precoce face ca speranța de viață să crească”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

See Also

Programul de lucru în ambulatoriul de mamografie este de 2 zile pe săptămână. Pentru programarea mamografiilor a fost pus în funcţiune un post telefonic cu nr. 0730110201, la care angajaţii Serviciului Managementul Spitalelor pot fi apelaţi zilnic, între orele 8-16.30.

Consilierii județeni au aprobat astăzi încheierea unui protocol de colaborare cu Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, pentru a sprijini implementarea Proiectului „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, implementat de către Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, în parteneriat cu Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuţăʺ Cluj-Napoca.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top