În România mor cele mai multe femei din Europa din cauza cancerului de col uterin. Cum putem preveni boala?

O dată la două ore, o româncă este diagnosticată cu cancer de col uterin și aproape 2.000 pierd anual lupta cu această boală. România se situează pe primul loc în Europa la incidența cancerului de col uterin. Anual, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu această boală, iar mortalitatea din această cauză este de trei ori peste media europeană. Cum poate fi prevenit cancerul de col uterin? De ce investigații este nevoie și ce presupun acestea? Dr. Cristina Comănescu, medic specialist obstetrică ginecologie, la Centrul Medical GINECHO, ne ajută  cu răspunsurile corecte.

AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ

 

 

Media10: Suntem pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. Ce ar trebui să înțelegem că înseamnă cancerul de col uterin?

Cristina Comănescu: Cancerul de col uterin este o afecțiune care apare ca rezultat al transformării maligne a celulelor de la nivelul colului uterin. Cea mai frecventă cauză este infecția cu anumite tipuri de tulpini HPV. Ceea ce trebuie să știe femeile este că spre deosebire de alte tipuri de cancer, din fericire, cancerul de col uterin surprins în stadii incipiente, este în marea majoritate a cazurilor curabil, tratabil. De aceea, targetul nostru este este acela de a preveni apariția cancerului de col uterin, iar în situația în care acest lucru nu mai este posibil, facem tot ce ține de noi să îl depistăm în stadii incipiente, astfel încât să le putem oferi femeilor vindecarea.

„Orice femeie trebuie să efectueze un screening anual”

Media10: În alte state statisticile arată mult mai bine decât în România și asta pentru că femeile au înțeles care este rolul prevenției în această afecțiune. Ce trebuie să facă o femeie pentru a preveni cancerul de col uterin?

C.C.: Pentru a scădea riscul cancerului de col uterin orice femeie trebuie să efectueze un screening anual care constă într-un examen ginecologic combinat cu un examen citologic Babeș-Papanicolau și acolo unde medicul consideră chiar completarea cu un tipaj HPV și cu un examen colposcopic. În ultimii ani s-au făcut eforturi susținute pentru prevenirea infecției cu HPV printr-o serie de campanii serioase de vaccinare a femeilor tinere.

„Un prim semn care trebuie să ne atragă atenția este sângerarea vaginală apărută spontan sau în urma unui contact sexual”

Media10: De cele mai multe ori venim la medic atunci când ne doare ceva. Care sunt simptomele ce ar trebui ne determine să mergem la medic?

C.C.: Din păcate, în stadiile incipiente cancerul de col uterin are o simptomatologie săracă sau în cele mai multe cazuri chiar absentă. Din această cauză, screening-ul prin controalele anuale, este cel mai bun lucru pe care îl putem face. Totuși, un prim semn care trebuie să ne atragă atenția este sângerarea vaginală apărută spontan sau în urma unui contact sexual. În oricare dintre aceste situații se recomandă ca pacienta să se prezinte în cel mai scurt timp la medicul specialist.

Media10: O dată la cât timp ar trebui să facem un test Babeș-Papanicolau, un control ginecologic complet?

C.C.: Multe studii sugerează că este suficientă efectuarea unui astfel de test o dată la trei ani. Totuși, noi încurajăm efectuarea unei citologii anuale, tocmai pentru a preveni apariția acestei afecțiuni. Pentru ca pacientele să nu uite efectuarea acestui examen citologic le încurajăm să-și aleagă o perioadă a anului, un moment reper, fie începutul de an, fie ziua de naștere sau întoarcerea din concediu, tocmai pentru a nu uita să-și facă acest examen anual.

Media10: Vă rog, să spuneți ce presupune efectuarea unui examen Babeș-Papanicolau.

C.C.: Da. Este o manevră complet nedureroasă, care presupune recoltarea cu anumite periuțe speciale a unor celule de la nivelul colului uterin, care sunt interpretate ulterior de medicul anatomopatolog la microscop.

See Also

 „Colposcopia este indicată doar atunci când ne confruntăm cu un examen citologic modificat sau cu un tipaj HPV pozitiv”

Media10: O altă investigație extrem de importantă este colposcopia. Dvs. aveți o supraspecializare în acest domeniu. Ce este colposcopia și cum ne ajută ea?

C.C.: Colposcopia este o procedură medicală care ne ajută să evaluăm țesutul de la nivelul colului uterin, al vaginului și al vulvei și ajută medicul să facă diferențe între aspectele benigne și aspectele suspecte, ori de câte ori ne confruntăm cu câte un examen citologic modificat. Cu ajutorul colposcopiei putem evalua o imagine mărită, iluminată a colului uterin, iar prin badijonarea cu anumite substanțe putem decela leziunile patologice de la acest nivel.

Media10: Când este cazul să facem o colposcopie?

C.C.: Colposcopia este indicat în zile 8 și 12 ale ciclului menstrual, numărând din prima zi a menstruației. Totuși, atenționăm pacientele că există anumite restricții. Mai exact, colposcopia nu se recomandă la pacientele care prezintă sângerare vaginală sau infecții vaginale acute, caz în care este necesară temporizarea acesteia până când oprim sângerarea sau, după caz, tratăm infecția, pentru că în această situație pot să apară interpretări greșite de diagnostic sau procedura poate să fie îngreunată. Colposcopia nu este un examen de rutină. Colposcopia este indicată doar atunci când ne confruntăm cu un examen citologic modificat sau cu un tipaj HPV pozitiv sau ori de câte ori suspectăm patologie cervicală.

Media10: În ce constă mai exact această procedură?

C.C.: Procedura în sine durează 10-30 de minute, bineînțeles în funcție de complexitatea cazului, iar rezultatele sunt comunicate imediat. Presupune trei etape. După plasarea pacientei pe masa ginecologică și introducerea specului vaginal se badijonează colul cu trei substanțe (ser fiziologic, acid acetic în concentrație de 3-5% și soluție Lugol), iar pe baza imaginilor obținute în urma badijonării colului cu aceste soluții noi putem să interpretăm aspectele patologice de la acest nivel.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top