Vaccinul COVID-19. Ce trebuie să știm – dr. Dr. Dumitra Gindrovel, coordonator grup de vaccinologie SNMF

Dezvoltarea unui vaccin anti-COVID a adus nu numai o rază de speranță privind sfârșitul pandemiei, ci și noi îngrijorări privind posibilele efecte adverse. Este necesar să înțelegem toate aspectele vaccinării, ce studii s-au făcut, când și în ce condiții ar putea începe campania de vaccinare în România. Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) răspunde la cele mai importante întrebări legate de de vaccinul pentru SARS-COV 2.

AUTOR: KARINA ANICA

 

 

Karina Anica: Ce vaccinuri sunt în studiu?

Gindrovel Dumitra: La ora actuală există peste 170 de vaccinuri în diverse faze ale studiilor. Fie studii preclinice, fie studii clinice. În faza 3 sunt 14 vaccinuri, și dintre acestea, 3 au dat rezultate parțiale, iar două au depus documentația pentru avizare la comisia Europeană. Aici este vorba despre Moderna și Pfizer.

„Cine dorește să se vaccineze va putea să acceseze vaccinul în momentul în care va fi disponibil pentru populația generală”

K.A: Care sunt categoriile care vor fi vaccinate cu prioritate și de ce?

G.D: Există în acest moment unanim acceptat internațional că prima categorie de persoane vaccinate este personalul medical. Personal medical însemnând, medici, asistente, infirmieri, oricine lucrează într-un spital și ia contact cu bolnavii. Și mai ales, participă la procesul de aplicare a tratamentului bolnavilor va trebui vaccinat în prima linie. De aici mai departe urmează alte categorii la risc și aici ne referim la persoane peste 65 de ani, orice persoană peste 18 ani care are o boală cronică și personalul din diverse instituții cheie pentru funcționarea statului, adică personalul din alimentația publică, ministerelor și învățământ. În cea de-a treia etapă va intra populația generală, adică cine dorește să se vaccineze va putea să acceseze vaccinul în momentul în care acesta va fi disponibil pentru populația generală.

 „Momentan, nu avem în Europa un vaccin care să fie aprobat”

K.A: Cât de sigur este vaccinul adus în România?

G.D: Momentan, nu avem în Europa un vaccin care să fie aprobat. Doar Marea Britanie a emis o decizie de aprobare în regim de urgență, și aici ne referim doar la vaccinul Pfizer. Ca atare nu putem discuta concret vizavi de siguranța de eficacitate decât în cazul vaccinului Pfizer și raportându-ne la documentul pus la dispoziție de Autoritățile Marii Britanii. În acest document se face referire la reacții adverse ușoare de tipul celor pe care le întâlnim la orice tip de vaccin pe care îl administrăm adulților respective și copiilor. Nu este nimic deosebit, iar aceste reacții adverse au fost evaluate în studiile clinice care au numărat aproximativ 44 de persoane atât din Marea Britanie, cât și din Statele Unite ale Americii, iar rezultatele a fost verificate la două luni după administrarea celei de-a doua doză în cazul vaccinului Pfizer.

„Vor exista și centre de vaccinare mobile care vor merge în localități”

K.A: Cum va fi procedura de vaccinare?

G.D: Mai întâi, pentru că vom discuta de grupele la risc, personalul medical, vor fi centre de vaccinare în centrele medicale. În momentul în care ne vom adresa și celorlalte gupe populaționale, pe lângă acele centre de vaccinare fixe, vor exista și centre de vaccinare mobile care vor merge în localitățile unde nu există niciun fel de capacitate de a administra și echipele mobile care se vor deplasa la pacienții nedeplasabili. În momentul în care vom avea disponibil un vaccin care va putea fi păstrat în cabinetele medicilor de familie, adică la temperatura de 28 grade Celsius, în acel moment, și medicii de familie vor putea să vaccineze atât grupa generală, cât și grupele la risc.

„Orice persoană care a suferit reacții adverse severe la prima doză de vaccin, nu va primi a doua doză”

K.A: Există și contraindicații?

See Also

G.D: Datele furnizate din Marea Britanie despre vaccinul Pfizer spun că orice persoană care a suferit reacții adverse severe la prima doză de vaccin nu va primi a doua doză, acesta urmând să fie protejat de celelalte persoane care se vaccinează și care nu au niciun fel de probleme cu vaccinul. Aceasta este singura contraindicație absolută. Alte contraindicații pot fi cele care se referă la vârstă. Marea Britanie a aprobat pentru vaccinarea persoanele de la 16 ani în sus, adică nu poate fi administrat niciunui copil cu vârsta de sub 16 ani, vom vedea dacă și Uniunea Europeană va menține aceeași limită. Mai departe, pentru femeile însărcinate sau cele care urmează să fie însărcinate în următoarele două luni s-a primit recomandarea să nu primească acest vaccin, pentru că încă nu avem studii clinice care să fie efectuate pe gravide. Mai avem câteva precauții și acestea se referă la persoanele care au primit un tratament anticoagulant, pentru că trebuie să oprească un timp tratamentul anticoagulant pentru a primi apoi vaccinul intramuscular. Mai există cazul persoanelor cu imunodeficiențe înnăscute sau dobândite în urma unor tratamente sau a unor boli, acestea ar putea fi în situația în care să nu dezvolte titrul de anticorpi protectori și practic să se încadreze în acel 5% din populație care pot să dezvolte boala chiar dacă au fost vaccinați. În orice caz, din datele pe care le avem, nu va fi vorba de forme severe de boală, ci de forme ușoare și acesta reprezintă unul dintre cele mai importante câștiguri.

„Este un vaccin bazat pe o tehnologie nouă, modern, este vorba de psihologia ARN-ului”

K.A: Cum acționează vaccinul?

G.D: Este un vaccin bazat pe o tehnologie nouă, modernă, este vorba de fiziologia ARN-ului mesager, în care practic noi administrăm organismului nu antigenul, adică cel împotriva căruia ar trebui să producă anticorpi organismului, ci administrăm o rețetă de preparare a antigenului. Ca să zicem așa, o gospodină nu merge la cumpărături ca să cumpere un cozonac, ci își cumpără de pe internet o rețetă prin care să facă cozonacul acasă. Acesta este pe înțelesul tuturor explicația, pentru că noi efectiv administrăm acest ARN mesager care va merge în citoplasma celulei, nu în nucleul celulei, unde va produce, va determina celula musculară să producă proteina numită S pe care mai departe organismul o recunoaște și fabrică anticorpi împotriva acesteia.

K.A: Când o să înceapă vaccinarea?

G.D: Sper că la începutul anului viitor să fim în plină campanie de vaccinare.

„Acest vaccin reprezintă o speranță, nu o sperietură”

K.A: Ar trebui să ne temem de acest vaccin?

G.D: Cred că ar trebui să se teamă de boală, pentru că în fiecare zi avem un număr de cazuri noi, dar și de decese din păcate. Ori alternativa la acest vaccin o reprezintă păstrarea acestei situații cu limite de deplasare, cu numărarea în fiecare zi a unui număr semnificativ de persoane care își pierd viața. Acest vaccin reprezintă o speranță, nu o sperietură. El vine ca să aducă o soluție pentru această pandemie, și mai ales să salveze vieți. Trebuie să înțelegem că reticența în această situație ne costă vieți.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top