Sistemul medical mai bolnav decât pacienții. Bolnavii internați în mizerie și lăsați să se târască pe holuri

Bolnavi care se târăsc dezbrăcați pe holul spitalului. Mizerie. Igrasie. Nu este descrierea unor secvențe dintr-un film de groază ci  a situației din interiorul Staționarul 3 al secției de Pneumologie, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița. Sistemul medical românesc își arată încă o dată rănile și faptul că este mai bolnav decât mulți pacienți. Un sistem strangulat de interesele „marilor capete“ și ținut la suprafață doar de o mână de oameni care muncesc încă în slujba pacientului. 

AUTOR: KARINA ANICA

 

 

Pacienții din România nu duc numai o luptă cu bolile de care suferă, ci și cu mizeria, lipsurile și dezinteresul din sistemul medical. Realitatea de la Spitalul din Reșița este recunoscută și de conducerea unității medicale. 

Sunt realități care nu pot fi negate, dar care, în egală măsura dovedesc faptul că sistemul necesită încă multe!” a declarat Alina Stancovici, managerul Spitalului Județean de Urgență Reșița.

Staționarul 3 este o clădire veche, din anul 1957, în care de zeci de ani nu s-au făcut investiții. Din luna august capacitatea secției de Pneumologie a fost mărită pentru a putea prelua mai mulți pacienți cu COVID-19.

 „Secția de Pneumologie a fost mărită la capacitatea de 70 de paturi la începutul lunii august, din toate spațiile posibile amenajându-se către un loc, astfel încât secția să poată prelua un număr cât mai mare de pacienți infectați cu Sars-Cov 2, această secție devenind la un moment dat cea mai mare ca și capacitate din județ, în ceea ce privește preluarea pacienților pozitivi a căror număr a fost mereu ridicat la spitalul reșițean ca multe alte spitale din țară, Staționarul 3 este o clădire veche, din anul 1957, în care de zeci de ani nu s-au făcut investiții și evident arhitectura și starea de degradare nu permit amenajarea circuitelor în limita standardelor actuale, iar amenajările realizate pentru asigurarea unor circuite în perioada pandemiei s-au făcut din donații și cu sprijinul Primăriei municipiului Reșița. În acest sens, tocmai dată fiind starea de degradare a clădirii care pune în pericol și sănătatea pacienților, dar prejudiciază și calitatea actului medical, am solicitat în 20 septembrie, construirea unui spital modular la Reșița”, declară Alina Stancovici.

„Personalul medical este insuficient, epuizat, iar jumătate din acesta este infectat”

O altă mare problemă este faptul că în secție este un număr insuficient de personal medical.

Personalul medical este insuficient, epuizat, iar jumătate din acesta este infectat, aceeași medici, asistenți și infirmiere intrând la pacienți, săptămâni la rând. Infirmierii aflați în tura de zi sunt aceeași care dimineața la ora 7:00 asigură curățenia, apoi împărțirea hranei, ajutor pentru pacienți, apoi reluarea activității de curățenie și tot așa până la ora 19, când se face schimbul de tura și toate acestea în costume de protecție care nu asigura un grad de confort nici vara, nici iarna”, a adăugat managerul unității medicale din Reșița.

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, dă vina pe „incompetența managerială” și spune că managera nu ar trebui să găsească scuze în infrastructura veche, ci să caute soluții. 

See Also

Am căzut din hoție, în prostie în sistemul de sănătate, mai ales în managementul spitalelor. Managera de la Spitalul Județean de Urgență Reșița ar trebui imediat demisă. Nu este posibil să dai vina pe o clădire veche, din ziua în care a fost numită în funcție și a constatat că situația este neconformă cu siguranța pacientului și a personalului medical trebuia să ia o decizie de relocare a unui număr de paturi. Situația acestui spital a fost atât de bine ascunsă încât nici noi, nici presa nu am știut foarte multe despre ce se întâmplă în acea locație. Nici pacienții nu au reclamat, probabil la fel ca tot pacientul român, pe modelul ”Lasă că merge și așa” sau ”Îmi este teamă să iau măsuri, pentru că mâine cine știe dacă mai sunt primit în spital”. Ministrul Sănătății trebuie să dispună imediat recomandare către Consiliul Județean pentru că ei sunt vinovați, la fel ca Direcția de Sănătate Publică. Cei de la conducere puteau să evite numirea în funcție a unei astfel de persoane total depășite de situație. Nu poți să afirmi, după ce presa constată care este situația și cum sunt pacienții tratați. Câtă lipsă de empatie, cum să ții pacienții în asemenea condiții? Este un spital care a fost clasificat pentru COVDI-19”, spune Vasile Barbu.

Ministerul Sănătății a demarat un control și la Direcția de Sănătate Publică Caraș Severin pentru a verifica modul în care reprezentanții acestei instituții și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu în acest caz.

De ce am ajuns aici?

 

 

  • Cheltuielile pentru sănătate în România sunt cele mai scăzute din UE atât pe cap de locuitor (1 029 EUR, media UE fiind de 2 884 EUR), cât și ca procent din PIB (5 % față de 9,8 % în UE). Ponderea cheltuielilor pentru sănătate finanțate din bani publici (79,5 %) este în concordanță cu media UE (79,3 %) și, deși plățile directe sunt în general scăzute, cu excepția cheltuielilor pentru medicamentele prescrise în cadrul asistenței medicale ambulatorii, plățile informale sunt deopotrivă substanțiale și răspândite. În termeni absoluți, cheltuielile din toate sectoarele sunt scăzute, iar sistemul de sănătate este subfinanțat într-o măsură semnificativă.
  • Ratele mortalității evitabile prin prevenție și ale mortalității prin cauze tratabile sunt printre cele mai ridicate din UE.
  • Deși speranța de viață la naștere în România a crescut cu mai mult de patru ani în perioada 2000-2017 (de la 71,2 ani la 75,3 ani), aceasta rămâne printre cele mai scăzute din UE și cu aproape șase ani sub media UE.
What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top