Craiova are unul dintre mai buni matematicieni din lume. Povestea profesorului Vicențiu Rădulescu

Modest. Îmbrăcat elegant și cu gust. Are 62 de ani, iar mai bine de jumătate din viață a petrecut-o printre volume groase cu și despre cifre, documentând lucrările științifice care i-au adus recunoaștere internațională. Vicențiu Rădulescu este în topul primilor 70 de profesori din TOATĂ LUMEA care au făcut performanță în lumea infinită a cifrelor. Este profesor universitar la Departamentul de Matematică al Facultății de Științe din cadrul Universității din Craiova și a fost inclus în lista profesioniștilor în cercetare și inovație, conform Agenției internaționale Clarivate Analytics.

AUTOR: TEODORA ARGINT

 

 

A studiat și prezentat lucrările sale în multe universități din afara țării. În Franța, de exemplu, a stat o bună perioadă din viață, unde și-a dat și doctoratul. Ar fi putut rămâne acolo, unde avea mai multă recunoaștere și susținere decât în România. Nu s-a gândit niciodată la această variantă, ci a ales să predea în țară, studenților săi din orășelul sudic.

Ne-am dorit să stăm de vorbă cu omul cald și cu voce calmă din spatele catedrei și să-i aflăm parcursul care l-a adus în fața a sute de elevi în fiecare an.

„Bună dimineața, domnișoară! Cu dumneavoastră urma să mă întâlnesc, nu?”

E 09:30 și tocmai ce am ajuns într-unul dintre holurile mari și impunătoare ale Universității din Craiova. Frigul de sfârșit de noiembrie mă face să ezit puțin până să pun mâna pe telefon și să-l anunț pe domnul profesor că am ajuns. Nu e nevoie însă pentru că în ușă mă întâmpină un bărbat înalt, care îmi zâmbește familiar și mă invită într-un birou mobilat cu gust. Poartă o cămașă albă, simplă, o cravată cu dungi și un sacou. Chiar dacă masca îi ascunde trăsăturile, ochii blânzi și tineri se strâng într-un zâmbet părintesc.

Vicențiu s-a născut în micul Caracal și a copilărit în orașul de la sudul României. Și-a dorit să facă performanță în domeniul matematicii, așa că a colindat Europa în foamea lui permanentă de cunoaștere. Drept dovadă, articolele și cărțile sale sunt citate de 11.000 de ori de peste 2200 de cercetători.

 „Eu nu m-am gândit niciodată să aplic pentru vreun job în universitățile din Franța sau din altă parte. Motivul? Păi aveam deja o carieră în România, aveam deja o poziție aici, aveam o familie și nu mi-am dorit să rămân niciodată în afară. Ceea ce mi-am dorit a fost să mă perfecționez în străinătate și să fiu util universității din Craiova, pentru că aici am învățat”, spune cu mândrie prof.univ. Vicențiu Rădulescu.

See Also

A ajuns să fie foarte iubit de studenți pentru că face ca întâlnirile cu ei să se transforme în lecții utile de viață și să nu fie văzute ca o corvoadă printre ecuații și teoreme. Matematica este însă foarte greu de explicat în contextul actual, prin intermediul unui ecran, în care trebuie să menții atenția a zeci de tineri.

„Este foarte important dialogul cu studenții, să-i vezi față în față, să primești întrebări de la ei. De fiecare dată când văd pasiune din partea lor e cel mai mare dar pentru mine”, povestește mulțumit profesionistul.

A vizitat aproape toate țările Europei, a fost invitat să conferențieze în Asia, în universitățile din China. În Franța a stat cel mai mult. În perioada 1988-2001 a locuit acolo câte 4 ani, cu perioade scurte de revenire în țară. În 1999 a fost omagiat cu Premiul Academiei Române, pentru lucrările sale științifice.

„Am reușit să dezvolt foarte multe colaborări solide cu matematicieni din multe țări ale lumii- Franța, Italia, Slovenia, China. Am introdus metode noi de predare. Munca unui profesor nu este apreciată totuși așa cum ar trebui în România. Ar trebui, de exemplu, evaluate mai bine universitățile și domeniile lor de activitate. Ultima evaluare s-a realizat în 2011, iar la momentul respectiv, domeniul matematicii la Universitatea din Craiova a primit categoria A, cea mai înaltă recunoaștere. Lipsește însă o clasificare serioasă, universitățile trebuie despărțite în mai multe nivele calitative. Sunt foarte multe de făcut în învățământ, și fiecare trebuie să schimbăm câte ceva pe bucățica noastră”, conchide prof univ. Vicențiu Rădulescu

Este pentru a treia oară când profesorul face parte din topul mondial al profesioniștilor din matematică. Datorită citărilor sale științifice, atât în 2014, cât și 2019, Vicențiu Rădulescu a fost inclus în aceeași listă. 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top