ÎNVINGE HEPATITA. Prof.univ.dr. Paul Mitruț: „Pacienții cu boli non-COVID nu trebuie neglijați”

În România mor anual aproape 3.000 de oameni din cauza cirozei provocate de hepatită. Suntem pe primul loc în Europa când vine vorba de numărul pacienților care suferă de această boală. În ultimii patru ani, sute de bolnavi din Oltenia au avut acces la cea mai nouă terapie fără interferon, singura șansă la viață pentru mulți dintre pacienți.

Cea mai mare problemă este însă faptul că pacienții ajung târziu la medic, atunci când stadiul boli este deja avansat. Pentru a sprijini pacienții să aibă acces la informații corecte, dar și la investigații de prevenție, Centru Medical Renașterea derulează în această perioadă campania ÎNVINGE HEPATITA. Virusul C se poate testa gratuit la Centrul Medical Renașterea, tocmai pentru a ajuta la depistarea cazurilor asimptomatice sau simptomatice și a putea beneficia de terapie antivirală.

Scopul campaniei ÎNVINGE HEPATITA este acela de a informa oamenii cu privire la hepatită, dar și de a le oferi acces la analize de prevenție. Prof. Univ. Dr. Paul Mitruț, medic primar medicină internă și gastroenterologie oferă detalii despre campanie.

Media10: De ce este important să luptăm împotriva hepatite chiar și în acest context în care toată eforturile sunt îndreptate spre combaterea pandemiei COVID-19?

Prof.univ.dr.Paul Mitruț: Este o oportunitate foarte mare de a ne adresa pacienților. Știu că este o perioadă foarte dificilă în care epidemia de COVID-19 este prioritatea tuturor, în care absolut toate eforturile și energiile se canalizează spre tratamentul și anihilarea acestei pandemii. Însă, pacienții cu boli non-COVID nu trebuie neglijați pentru că, după cum am văzut și în statistica anului trecut, au crescut foarte mult decesele prin patologie non-COVID pentru că foarte mulți pacienți cu patologie non-Covid nu și-au mai făcut tratamentele, nu s-au mai adresat la medic și nu au mai beneficiat, unii dintre ei, de programe de prevenție, care de multe ori ajută la depistarea precoce a unor afecțiuni și la tratamentul lor.

Infecțiile cu virus hepatic B,C,D sunt poate, din punct de vedere al numărului de pacienți pe care îi afectează, la același nivel, poate mai mare decât infecția cu Covid-19. Evoluția acestei infecții virale (hepatitei) este mult mai lentă, dar decesele și invaliditatea sunt la fel de multe.

În fiecare an se înregistrează extrem de multe decese prin infecții virale hepatice. În lume există aproape 270-300 de milioane de cazuri de infecție cu virus hepatic C, iar infecția cu virus B este mult mai mare cu șansa însă că doar 10% din cei infectați, pentru că sunt aproape 2 miliarde de oameni în lume care au infecție cu virus B, dar cam 10%-15% fac boala hepatică, care uneori are repercusiuni foarte severe. Din păcate, actualmente, vedem și depistăm pacienți cu boli hepatice virale avansate, care dacă ar fi depistat din timp și și-ar fi tratat infecția ar fi beneficiat de un pronostic mult mai bun. Trebuie să facem tot ce se poate să depistăm din timp cazurile de infecții virale hepatice și să le tratăm, pentru că există la ora actuală terapii antivirale eficiente, ceea ce este foarte important.

Media10: Tocmai de aceea am dat drumul acestei campanii, care se numește ÎNVINGE HEPATITA. Este o campanie prin care încercăm să încurajăm pacienții să se informeze corect și în același timp să conștientizeze cât de importantă este prevenția. La Centrul Medical Renașterea ați decis să oferiți investigații gratuite sau la prețuri extrem de reduse, astfel încât pacienții să nu mai aibă piedică financiară. De ce pot beneficia?

Prof.univ.dr.Paul Mitruț: Da, prin programul național și prin Casa de Asigurări ca virusurile hepatice să se poată determina pe bilet de trimitere, decontat de Casa de Asigurări, gratuit. Dar, campania noastră nu se referă la aceste cazuri. Noi aducem, practic, gratuitate tuturor oamenilor, adică fără bilet de trimitere, virusul C se poate testa gratuit la Centrul Medical Renașterea, tocmai pentru a ajuta la depistarea cazurilor asimptomatice sau simptomatice și a putea beneficia de terapie antivirală. De asemenea, pentru virusul B avem un pachet cu 25 de lei, un preț mult mai mic decât este cel de pe piață. Astfel, facem ca ambele virusuri să se poată testa tocmai pentru a ajuta pacienții și a putea beneficia de terapiile antivirale.

„Trebuie să facem eforturi și pentru depistarea cazurilor latente”

Media10: Așa cum spuneam, România este pe primul loc în Europa la numărul cazurilor de hepatită. De ce am ajuns aici, ce ar trebui să înțelegem?

Prof.univ.dr.Paul Mitruț: E greu de spus de ce suntem pe locul I. În primul rând, există și o conjuctură actuală, locuitorii țării noastre circulă foarte mult. Există foarte mulți concetățeni care lucrează în străinătate, care lucrează în anumite zone cu incidență crescută. Al doilea lucru foarte important este faptul că nu s-a făcut prevenție și depistare. Dacă noi am fi reușit să depistăm din timp toate focarele, același lucru se pune și la virusul acesta, Covid-19, e important să depistăm sursele de infecție, dacă am fi făcut o campanie de depistare a virusului B sau C, cu siguranță că am fi prevenit această incidență foarte crescută a bolii. Acum, prin programele pe care le-am declanșat reușim să tratăm aproape toate cazurile care sunt depistate. Problema majoră în România, care este evidentă în momentul de față, este că trebuie să facem eforturi și pentru depistarea cazurilor latente. Va trebui, probabil, după ce această pandemie se va mai liniști, să facem depistări și în comunități. Va trebui să mergem cu așa-zisele caravane sau acțiuni prin care să depistăm, în anumite zone, greu accesibile, unde posibil să existe focare de infecție, cazurile latente și pe care să le putem trata. Este foarte important să începem o depistare activă și, eventual, un program național de depistare activă a acestor cazuri. De ce? Pentru hepatita C este un program din 2016 al OMS-ului, pe care l-a adoptat și România. Se urmărește să fie controlată până în 2030. Sunt state, de exemplu din Europa de Vest, care au obiective mult mai ambițioase. Ei urmăresc să eradicheze și să controleze infecția cu virus C până în 2022-2023, chiar mai repede decât noi. Recent am avut un doctorat la Institutul Fundeni, era privitor la cazurile cu infecție cu virus hepatic D și întrebarea șefului comisiei, care este neurochirurg, a fost dacă mortalitatea este mai mică sau mai mare decât cea prin COVID. Am constat că mortalitatea dată de infecția cu virus B este de zeci de ori mai mare în fiecare an decât cea produsă prin infecția COVID-19, dar este mult mai latentă, nu e atât de zgomotoasă. Evoluția fiind lentă nu creează atâta bulversare, însă este la fel de important să prevenim și această mortalitate și să conștientizăm că trebuie să facem ceva.

„Infecția cu virus hepatic C se poate vindeca prin terapiile actuale în două-trei luni”

Media10: Ce înseamnă hepatita C și ce înseamnă hepatita B? Care ar trebui să fie lucrurile esențiale pe care ar trebui să le știe orice om legat de aceste afecțiuni?

Prof.univ.dr.Paul Mitruț: Infecția cu virus hepatic C, care acum beneficiază de terapiile noi antivirale, se poate vindeca prin terapiile actuale în două-trei luni, cu o rată de vindecare de 97%-98%. Avem șansa ca și cei care nu se vindecă la prima terapie antivirală prin interferon free să beneficieze de o nouă terapie. Infecția cu virus C este o infecție destul de agresivă. Aproape 270-300 de milioane de oameni din lume au virus C. El se poate transmite prin multe mijloacele. În primul rând, prin sânge, dar sunt și alte căi: prin cale sexuală, piercing-uri, tatuaje, la persoanele care se droghează se asociază de multe ori cu HIV. Problema acestei infecții este că în aproape 70%-90% din cazuri, uneori chiar mai mult, duce la ciroză și cancer hepatic. Necazul este că ea evoluează silențios, adică infecția inițială, episodul acut e foarte rar semnalat de către pacient. Ei nu-și dau seama. Au o simptomatologie destul de atenuantă, care nu atrage atenția pentru episodul acut, dar vin și găsim întâmplător virusul C și când facem determinarea și evaluarea pacientului, de exemplu ecografic, constatăm că are deja ciroză. Riscul este mare și pentru apariția carcinomului hepatocelular. Ca urmare, întotdeauna depistarea virusului trebuie să se facă activ. Pacienții trebuie depistați, evaluați complet și tratați. Peste 90% din cei care au virus C necesită tratament. Tratamentul se face în funcție de viremie. Acum, toată lumea este sensibilizată cu aceste viremii, aceste teste PCR, același lucru se face și în cazul hepatitei. Este un virus ARN, se face viremie, ARN-ul viral, care ne arată dacă virusul este activ sau nu. În momentul în care este activ, indiferent de gradul de activitate, se face tratament.

Media10: Ceea ce trebuie să știe pacienții cu hepatită C este că e important să diagnosticheze boala pentru că există și tratamentul care poate să îi ajute să ajungă la rezultate foarte bune, să scape de această afecțiune, acea terapie fără interferon care a contat foarte mult și a vindecat foarte mulți pacienți în ultimii ani.

Prof.univ.dr.Paul Mitruț: Noua terapie fără interferon vindecă într-un procent mai mare decât cea cu interferon merge spre 95% și avantajul este că durata tratamentului e scurtă (două-trei luni, depinde de gradul de fibroză, de cât de avansată este boala) și, în al doilea rând, nu are efecte adverse, adică e destul de bine tolerată. E o mare realizare acest tratament și, practic, este șansa pacienților. 

Media10: În ultimii patru ani ați vindecat peste 800 de pacienți.

Prof.univ.dr.Paul Mitruț: Da, sunt destul de mulți și de fiecare dată este extraordinar de plăcut să-i vezi cum vin la control, pentru că ei trebuie să vină la control la șase luni la control, pentru că există un risc foarte mic de a se reactiva boala, dar mai ales riscul de a apărea carcinomul hepatocelular și trebuie depistat din timp. Când vezi că se simt bine, că nu mai au nevoie de tratament, că evoluția este foarte bună la cazuri foarte severe, e un lucru extraordinar.

See Also

Media10: Cum pot pacienții să beneficieze de acest tratament?

Prof.univ.dr.Paul Mitruț: Pur și simplu, dacă se depistează virusul C trebuie să vină la cabinet pentru a începe să facem dosarul de aprobare a tratamentului decontat de stat. Noi am eficientizat extraordinar de bine tot acest protocol terapeutic, le facem celelalte explorări (viremia și FibroMax-ul) care sunt asigurate de către firmele care asigură tratamentul, deci sunt gratuite aceste explorări, care altfel ar fi foarte scumpe. Se mai fac contracost, câteva analize care trebuie pentru dosar, plus o ecografie, uneori și endoscopie digestivă la cei cu fibroză 4, ciroză, pentru a vedea dacă au varice, dacă au gastropatie portală. Se face dosarul online, iar în maxim o săptămână pacientul intră pe tratament.

„Infecția cu virus B este mai frecventă decât cea cu C”

Media10: Pacienții trebuie să știe că sunt anumiți medici care derulează programul. Care sunt aceștia?

Prof.univ.dr.Paul Mitruț: Da. În primul rând, numai medici gastroenterologi și infecționiști. Infecționiștii cred că mulți dintre ei sunt acum în imposibilitatea de a desfășura această activitate fiind prinși cu infecția cu Covid-19. Tratamentul se derulează numai în centrele universitare. În Oltenia este Craiova și vin pacienți din Mehedinți, Gorj, Olt. În Vâlcea deja au dreptul să conducă ei tratamentul. Pot să vină din toată țara. Eu am avut în primele luni și pacienți din Ardeal, din Moldova, nu știu de ce, dar și-au făcut tratamentul aici. Li se dă voie să facă oriunde doresc ei. Pot să se ducă și din Gorj și de la noi la București sau invers.

Media10: Am vorbit despre hepatita C. Cum stăm din punctul de vedere al tratamentelor și soluțiilor pentru pacienții cu hepatită B?

Prof.univ.dr.Paul Mitruț: În hepatita B este puțin diferită situația. Infecția cu virus B este mai frecventă decât cea cu C. Se estimează că în lume ar fi aproape două miliarde de oameni purtători de virus B. Incidența este extrem de mare, mai ales în țările asiatice (China, India), însă a mai scăzut și acolo datorită profilaxiei. Există vaccin pentru B ceea ce este un lucru foarte important, adică pacienții, copiii sunt vaccinați la naștere, sunt vaccinați și după aceea și putem preveni infecția. De ce? Pentru că virusul B e mult mai contagios. Se transmite mult mai repede, se transmite prin cale sexuală, prin produceri de sânge, prin manevre chirurgicale, manevre stomatologice, cauza cea mai importantă. Se transmite foarte ușor. Se transmite de la mamă la făt și aici este o problemă. La naștere se poate transmite și de aceea există niște protocoale pentru a controla gravida în timpul sarcinii, se face viremie, i se dă tratament antiviral dacă are viremia mare din luna a șaptea. Se vaccinează copilul și se face gamaglobulină la naștere. Eu am avut cazuri și nu s-a transmis dacă suntem atenți și facem tot ce trebuie. Problema este că pentru virusul B, iarăși, o altă șansă este faptul că nu cronicizează tot și infecțiile virale nu afectează ficatul. Există foarte mulți purtători de virus B, adică din 100 de cazuri la adulți, cam 10-15 cazuri fac boala. Restul au virusul, dar nu fac boala. La copii, situația e puțin inversă, adică un copil cu virus B face boala într-o proporție mult mai mare. Copiii chiar fac forme grave și cu evoluție nefavorabilă. De aceea, mulți au zis că există noțiunea de purtător sănătos de virus B. E o noțiune greșită, nu ești sănătos dacă ai virusul. Pentru că virusul acela se poate activa oricând. El este un virus ADN, rămâne în celula hepatică și e foarte greu să-l elimini. Deci, e aproape imposibil, unul la un milion elimină virusul, dar eliminarea se poate face mai ales în faza acută a bolii. În momentul când s-a cronicizat este extrem de greu de eliminat. Ce se întâmplă, acest virus se poate activa oricând, de aceea eu le zic de multe ori pacienților cu virus B, chiar dacă nu au simptome, chiar dacă analizele sunt perfecte, să vină măcar la șase luni, un an, la control, pentru că trebuie testat din când în când și văzut dacă virusul se reactivează. Pentru că, vin unii după 5-10 ani și vin cu ciroză și spun că mi-ați zis că sunt sănătos, că nu-i activ virusul. Da, dar virusul se poate activa. Virusurile sunt imprevizibile, există riscul de activare. Pentru cei care au viremii mari și boala este activă există o limită impusă peste 2000 de unități la viremie, peste care se introduce tratamentul antiviral. Ca să putem stabili această limită trebuie făcută determinarea viremiei, ADN-ului viral, care, din păcate, în situația hepatitei cu virus B nu este asigurată ca și cost de nimeni. Niciodată Casa de Asigurări nu a asigurat viremiile, nici la C, nici la B, iar la B datorită faptului că terapiile sunt destul de accesibile la ora actuală, firmele de medicamente nu mai asigură viremiile. E un disconfort al pacienților, ei se plâng de multe ori, dar nu avem cum să-i ajutăm în situația asta, viremia fiind puțin mai scumpă. Ei trebuie să și-o suporte, practic, personal, dar eu zic că merită pentru că după aceea tratamentul e gratuit. Ca să faci un dosar trebuie să ai viremia.

Purtători de virus hepatic B ar trebui să vină la control la șase luni, un an, pentru că au risc de apariție a cancerului hepatic

Media10: În acest moment hepatita B se poate vindeca, la fel cum vorbim de rate de vindecare foarte mari la hepatita C?

Prof.univ.dr.Paul Mitruț: Este discutabil. În hepatita B nu este aceeași situație. În hepatita B sunt terapii, actualmente, cu diverse antivirale, analogi nucleozidici și nucleotidici, problema este că acestea se iau o perioadă lungă de timp. Practic, poți controla boala, dar nu o vindeci 100%. Ideal ar fi să elimini virusul B și în momentul în care oprești tratamentul să nu mai fie activ. Nu este atins acest ideal. Se dă tratament antiviral, virusul este inactivat atât timp cât ia tratamentul, când îl oprește există riscul de reborn. De aceea, se urmărește monitorizarea în timp la șase luni, avem pacienți care iau și de 10 ani tratament, dar iau o singură pastilă pe zi care îi menține sănătoși și, practic, menține inactivă boala. Deci, se controlează boala, ceea ce este important pentru că altfel evoluția poate să fie în doi-trei ani spre ciroză și cancer hepatocelular. Aș vrea să menționez că cei purtători de virus hepatic B ar trebui să vină la control la șase luni, un an pentru că au și riscul de apariție a carcinomului hepatocelular. Simpla prezență a virusului B face ca riscul de carcinom hepatocelular să fie mare. Există din acest punct de vedere acest risc.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top