ÎNVINGE HEPATITA. Căzuți au fost și s-au ridicat. Pacienții eroi care luptă cu hepatita

Ești un om activ. Care toată ziua trebăluiește și face zig-zag printre deadline-uri. Care nu stă locului și care nu știe ce-i oboseala. De la un timp, începi să răsufli mai greu și simți o durere înțepătoare „în partea dreaptă”. Ai nevoie să te așezi la fiecare oră. Îți spui că ceva nu e în ordine și decizi să mergi la un control. Afli că ai hepatită C și că boala e pe cale să evolueze spre ciroză. Așa devii unul dintre sutele de eroi care intră într-o luptă acerbă nu doar cu virusul hepatic, ci mai ales cu lipsurile sistemului medical. Decizi să nu clachezi. Decizi să-ți schimbi stilul de viață, alimentația și să ai grijă mai mare de tine.

Autor: Teo Argint

 

 

Este povestea clasică a bolnavilor de hepatită cronică, cei pentru care tratamentul fără interferon reprezintă cea mai mare speranță de stagnare a virusului și chiar de vindecare. Cunoaștem azi două dintre aceste povești. Doi pacienți care au trecut peste momentele de cumpănă și au arătat că se poate trăi cu boala.

Elena din Iași avea 44 de ani când a aflat că se numără printre bolnavii diagnosticați accidental cu hepatită C. Se întâmpla în anul 2000. Nu știa ce presupune boala și nici de unde a contactat-o, dar bănuia că virusul s-a instalat în organism atunci când a născut, după o transfuzie de sânge.

În 2006 a făcut viremia, adică și-a analizat cantitatea de virusuri din sânge și, spre fericirea ei, avea valoare mică și cu risc scăzut de cancer la ficat. Însă era deja în stadiul 3 de fibroză. În 2009, Elena a fost inclusă în programul vechi fără interferon, dar nu a putut să-l înceapă, pentru că era proaspăt operată de tiroidă. Așa că a trebuit să reziste cu medicamente pentru ficat. În 2013, când a intrat în Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice (APAH-RO), a înțeles că trebuie să lupte mai mult pentru sănătatea sa. A beneficiat de un voucher, prin care a fost supusă investigațiilor la Fibroscan, dispozitivul ultramodern care determină gradul de fibroză și gravitatea hepatitei. Atunci doctorii i-au spus că e prea târziu pentru ea. „Din păcate, boala a înaintat foarte mult. Nu aveți ce tratament să mai urmați acum”, i s-a spus.

A clacat.

„Nu știu cum am ajuns atunci acasă. Nu am mai avut poftă de mâncare, de nimic. În câteva luni, am ajuns ca o legumă”, își amintește Elena.

Alimentația sănătoasă și psihicul tare – dușmanii de moarte ai hepatitei

Viața „zbuciumată” a Elenei, lipsa repaosului, alimentația haotică, stresul și gândurile negre care i-au răpit somnul – toate au accelerat evoluția bolii și au acționat asupra imunității sale ca un șmirghel ce zgârie insistent o rană vie.

Într-o zi, o vecină a forțat-o să urmeze o dietă cu fructe și legume. La început a fost sceptică. Apoi, femeia și-a schimbat complet alimentația.

„Am început să beau 4 căni de suc de morcovi cu sfeclă în fiecare zi, timp de o lună. Mâncam numai legume și fructe din grădină. Am ținut-o mult timp așa. Apoi am repetat analizele și ce să vezi? Mi-au ieșit aproape normale. M-am bucurat enorm și am continuat regimul acesta. Nu am mai mâncat nici carne. Nici prăjeli. Doar mâncare fără ulei, fără condimente. Și foarte, foarte multe legume și fructe” , povestește pacienta.

A urmat un tratament naturist, cu medicamente din struguri, recomandate de doctori. A ținut-o așa timp de 6-7 ani, însă în tot acest timp, Elena nu s-a mai interesat de evoluția bolii.

„Soțul meu era foarte bolnav, m-am chinuit foarte mult cu el, că avea o tumoră. De aceea, m-am ocupat doar de el, eu n-am mai contat”, spune aceasta.

Acum, la 20 de ani distanță de la descoperirea bolii, Elena a reușit să urmeze noul tratament fără interferon, programul inițiat în februarie 2020, de care pot beneficia peste 17.500 de pacienți.

„Am făcut viremia. Din păcate, mi-a ieșit ciroză compensată, fibroză 4. Viremia a crescut enorm, la aproape 13 milioane. Am intrat imediat în tratamentul cu Harvoni, medicament recomandat pentru pacienții cu ciroză hepatică compensată. Tratamentul durează 3 luni, vom vedea apoi care va mai fi evoluția bolii, dar sper să stagneze, eu așa simt”, spune încrezătoare pacienta.

Elena se simte bine. Acum are 64 de ani, nu mai are simptome, i s-a reglat tensiunea, e mai vioaie și urmează cu sfințenie tratamentul. Are doi aliați de bază: alimentația sănătoasă și psihicul puternic.

„Trebuie să-ți insufli că ești sănătos, să nu cazi în depresie. Dacă gândești pozitiv, psihicul lucrează. Și mergi la medic atunci când vezi orice schimbare în starea ta de sănătate. Mai ales că acum poți beneficia de atâtea investigații gratuite.  Înainte nu era așa… lumea nu era informată. Ar trebui testați oamenii mai des, viremia să se facă mai des. Pentru că se poate trăi cu boala! Doar să fii optimist, să te informezi și să urmezi tratamentul”, conchide Elena din Iași.

„Ajunsesem piele și os. Un cadavru viu. Dar n-am vrut să cedez nicio clipă. Și bine am făcut!”

Un alt erou care luptă de 13 ani cu boala este Vasile Mitica, din Bușteni, județul Prahova. Avea 51 de ani când a fost depistat cu hepatită C, în 2007, în urma unor analize de rutină. Medicii i-au spus că e posibil să fi contactat boala după ce s-a operat la plămâni, din cauza transfuziilor de sânge cu instrumente nesterile. Ca și în cazul Elenei, Vasile nu a avut simptome specifice exclusiv hepatitei.

„Oboseam des. Nu dormeam. M-am dus la medic pentru analize periodice și mi-a spus că eram prea umflat în burtă și că nu e normal. Mi-a dat o trimitere pentru mai multe investigații”, explică femeia.

N-a dat importanță. A crezut că e ceva trecător. Abia după ce oboseala a devenit și mai evidentă, și-a dat seama că e ceva serios. S-a internat o perioadă în spital. Apoi a luptat 4 ani până să obțină aprobare pentru tratamentul cu Interferon și Ribavirină, pentru că doctorii spuneau că organismul lui slăbit nu va rezista medicamentelor puternice.

„La spitalul din Ploiești mi-au spus că nu ar fi prea bine să încep interferonul. Pentru că eu am un plămân scos și era periculos. Și-atunci am făcut o analiză de spirometrie, care îmi arăta cât de sănătoși sunt plămânii, precum și efortul la respirație. Din analiza respectivă mi s-a aprobat dosarul”.

See Also

            În 2011 a început tratamentul care la vremea aceea avea durată de un an, dar, așa cum se așteptau doctorii, organismul i-a fost la un pas să cedeze.

„Ribavirina mi-a cauzat reacții adverse greu de suportat, care m-a distrus fizic, dar și psihic. Slăbisem. Piele si os. Depresii lungi, ajunsesem cadavru viu, eram terminat. Nu puteam să mămânc mai nimic. Mă bufnea plânsul. Dar n-am vrut să cedez. M-am ambiționat să lupt și bine am făcut. Am luat acest tratament un an întreg, iar la sfârșitul lui, Viremia mi-a ieșit nedetectabilă”, povestește acesta.

Au urmat alte luni în care boala ba înainta, ba stagna. Vasile începea tratamentul, iar după 6 luni iar îl oprea. S-a chinuit. Până în 2015, când din lipsa banilor, n-a mai reușit să ajungă la medic.

„În martie 2015 am făcut ultima viremie și a ieșit virus nedetectabil. De atunci nu am mai făcut niciodată viremia, Fibrox sau Fibroscan pentru că aceste analize sunt foarte scumpe în raport cu pensia mea”, spune Vasile.

Tratamentul fără interferon – vital pentru pacienții bolnavi de hepatită

Astăzi, Vasile se simte mai bine pentru că ia periodic medicamente pentru ficat și urmează un regim specific bolnavilor de hepatită, dar recunoaște că-i e frică de momentul în care va trebui să-și măsoare din nou viremia.

„Eu am făcut tratament dureros cu interferon. Acum știu de noul tratament decontat, dar nu am viremia făcută și costă mult. Ultima dată am văzut că era peste 600 lei. Dar o să încerc să intru și eu în programul fără interferon, care cu siguranță mi-ar fi mai benefic”, răspunde Vasile.

Pacientul spune însă că de acest tratament ar trebui să beneficieze toți bolnavii, indiferent de gradul de fibroză pe care îl prezintă.

„Nu așteptați până când vă simțiți rău. Pentru că poate nici n-o să aveți simptome. Eu dacă n-aș fi făcut analizele atunci, poate nici azi n-aș fi aflat că am hepatită. Luptați să obțineți tratamentul fără interferon. Cu siguranță e mult mai ușor de suportat. Eu am făcut doi ani jumate, cu jumătate pauză și știu ce înseamnă durerea. Am luptat cu boala, cu depresia, cu disperarea. Tocmai de asta, întrebați și obțineți răspunsuri. E dreptul vostru!”, le transmite Vasile Mitica pacienților care se confruntă cu hepatita cronică.  

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice atrage atenția că este mare nevoie de o linie telefonică specială pentru bolnavii de ficat. Mai ales acum, în perioada pandemiei, când aceștia se află în grupele de risc în ce privește infecția cu coronavirus. Ei au nevoie de sprijin moral, de o încurajare, de sfaturi, astfel încât să iasă cât mai puțini din case în această perioadă. Un astfel de call center a fost deschis în 2013, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, dar un astfel de suport ar trebui implementat în toate regiunile mari ale țării.

 

  • Hepatita B și C provoacă peste 1,34 milioane de decese pe an, mai mult decât HIV/SIDA, malaria sau tuberculoza
  • Hepatitele B și C sunt responsabile pentru 2 din 3 decese cauzate de cancer la ficat la nivel mondial, arată datele furnizate de Institutul Național de Statistică, în 2019

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top