Medicii care și-au vârât munca în ghiozdan și încălțați în adidași documentează viața din țările exotice

Ce înseamnă o viață întreagă de muncă haotică dacă nu ieși din bula ta ca să descoperi lumea? Asta și-au spus doi tineri soți, prinși de ani buni în sistemul medical românesc. Îndrăgostiți până peste cap unul de celălalt, dar și de turism, mână în mână, și-au dezbrăcat halatele albe și s-au încălțat cu cei mai comozi pantofi sport, hotărâți să vadă lumea.
Autor: Teodora Argint

 

El farmacist, ea doctor stomatolog. El 45, ea 31 ani. El român mutat în Austria unde își practica jobul, ea originară din Arad, dar stabilită cu el în diaspora. Ce doi și-au pus toată munca în două laptopuri, au investit în aparatură video și au învârtit globul pământesc- întâi unul în miniatură, apoi pe cel real. În doi ani au văzut zeci de țări din Europa, Asia, Africa și America.  Etiopia, Arabia Saudită, Irak, Egipt sau, ceva mai aproape, Elveția.- sunt doar câteva dintre locurile în care tânărul cuplu s-ar întoarce oricând. Toate experiențele inedite sunt povestite pe canalul lor de youtube, EVERYDAY HOLIDAY (https://www.youtube.com/channel/UC3TTG0DJHoQKI4YiFMyj7ew),  unde medicii au reușit să inspire circa 75.000 de oameni din toată lumea.

Astăzi, cei doi trag în piept aerul proaspăt de munte și ne spun povestea lor, privindu-ne prin micul ecran al telefonului. Vorbim cu ei tocmai din vârful muntelui Kilimanjaro, în Tanzania, de pe continentul asiatic, unde dorul de ducă i-a purtat la peste 5800 metri înălțime.

„Hai să împachetăm totul și să plecăm!”... și-au șoptit privindu-se adânc în ochi Adi și Alexandra, într-o seară, din căsuța lor din Austria.  Îngropați în foi, programări, solicitări și aproape de un break-up mental,  s-au gândit că o pauză de la orarul colosal le-ar schimba complet viețile. Mai ales că în timpul liber obișnuiau să fugă prin țările învecinate, așa că experiența călătoriilor și frumusețea unei oboseli la pas o aveau deja în vene.

Patru continente văzute prin lentila unui obiectiv cumpărat în rate

Decizia de a pleca din țară a cântărit mult pe umerii lor, însă cu gândul de „ce-o fi o fi”, au început să împacheteze lucrurile esențiale în câteva valize. Au încuiat ușile, și-au sunat apropiații și au luat primul avion către Praga. „Canalul nostru de travel a început printr-o simplă ieșire de weekend”, spune Alecsandra.

Adi a fost producător tv câțiva ani, așa că proiectul de pe youtube a fost o provocare prin care a putut să-și arate talentul de artist în tainele video.

„Eu am făcut emisiuni de travel la o televiziune regională din Arad, deci aveam ceva experiență. Apoi am luat o pauză de doi ani, timp în care am cunoscut-o pe soția mea. Într-o zi, am oprit la un magazin de electrocasnice ca să ne luăm un frigider. Atunci am văzut ultimul model de camere video. Și zic „ee, hai s-o cumpărăm și pe asta dacă tot luăm frigideru-n rate. Am primit-o pe loc și am luat-o cu noi în excursia de la Praga. Am filmat, ne-a plăcut foarte mult ce a ieșit și am zis să dăm naștere acestui proiect, să vadă și alții lumea prin ochii noștri, nu doar rudele și prietenii” , ne povestește Adi printr-un video pe skype, în timp ce o ține în brațe pe Alexandra. 

„În luna de miere m-a dus la canibali”

Încă de la început, cei doi s-au aventurat în țări exotice. Uneori și-au riscat sănătatea, alteori au distrus sau au confirmat miturile şi legendele din statele considerate periculoase.

Au documentat viața trăită de africani, pe nisipul din Maroc (2500km singuri cu masina prin Maroc – Rabat, Merzouga, Ait Benhaddou, Agadir vlog), au văzut ce înseamnă dictatura în Coreea de Nord ( https://www.youtube.com/watch?v=Tc334FmFsPs&t=1080s&ab_channel=EveryDayHoliDay) sau au pășit pe Erta Ale, unul dintre puținii vulcani activi turistici ai lumii. „În craterul său se află un lac permanent de lavă lichidă, fenomen rarisim, în lume existând doar 8 astfel de vulcani”, povestește Adi în unul dintre vlogurile sale. (Poarta către INFERN – Etiopia (Depresiunea Danakil, vulcanul Erta Ale, Dallol))

Când erau obosiți, își găseau ajutorul în prietenele necuvântătoare. „Mersul cu cămila la apusul soarelui și înoptatul între dune. Atât de frumos a fost! Se servește o masă în stil berber, se doarme în cort, iar dimineața, după răsărit, se vine înapoi”, își amintește tânărul farmacist, într-un clip filmat în Africa fiebinte.

Cea mai vie amintire rămâne însă luna de miere, petrecută în sânul…canibalilor. ( https://www.youtube.com/watch?v=ajLL4re2Jrc&ab_channel=EveryDayHoliDay ) „Cred că în Noua Guinee a fost așa prima filmare mai serioasă. Luna noastră de miere. Cine nu și-ar dori să doarmă în cort în junglă în luna de miere sau să fugă de canibali și de urangutani?”, glumește Alexandra. 

Tinerii soți au la activ zeci de ţări pe care le-au colindat în lung și în lat, iar pentru ca videoclipurile lor să ajungă și la publicul străin, cei doi fac și vlogging în engleză. Circa 75.000 de internauți le urmăresc materialele pe youtube, tocmai datorită riscurilor la care se expun în zonele mai puțin accesibile din Africa, Asia sau Europa.  

Cei doi aventurieri au reuşit să facă contracte cu mai multe agenții și astfel, să se i întrețină economic, descoperind cele mai exotice locuri de pe glob. E drept însă că pandemia le-a anulat multe proiecte. O perioadă au rămas blocați în Austria, unde, atunci când nu călătoresc, își fructifică cealaltă pasiune- cea pentru medicină.

See Also

 „La aproape 6000 de metri, pe acoperișul Africii- Kilimanjaro”

Imediat ce s-a dat verde plecărilor, și-au luat cu ei munca și programările din laptop, și-au făcut iar bagajele și au pornit spre cea mai mare provocare a lor: nebunia de a urca pe Kilimanjaro, la „aproape 6000 de methttps://www.youtube.com/watch?v=YQCF-ExYMf4&t=1517s&ab_channel=EveryDayHoliDay)  O idee care, pe cât de spontană a fost, pe atât de multe dificultăți le-a creat.

„Facem această nebunie pentru că avem așteptări de la noi. Nu vrem să încurajăm plecarea în afara țării pe timp de pandemie, dar noi o facem în scop semi-profesional. Ar fi trebuit să traversăm Africa pe bicicletă, dar nu s-a mai putut din cauza pandemiei, așa că ne-am decis să facem asta. Tanzania e una dintre puținele țări din lume în care putem intra fără restricții în această perioadă dificilă” , explică tânărul cuplu.

Ca să reziste acestei provocări extreme, cei doi s-au trezit în fiecare dimineață la orele 05-06, au făcut antrenamente intense.  

„Nu suntem alpiniști profesioniști, așa că asta este provocarea vieții pentru noi. Am făcut ture în munți. Fizic și psihic este foarte greu pentru că la peste 4000 de metri intervine răul de înălțime. În timp ce suntem acolo sus, aș vrea să vă ascultăm mesajele voastre audio în căști, ca să ne încurajăm. Fiți alături de noi, vă rog!”, transmit cei doi.

Decizia i-a surprins în mod plăcut.

„Ne-a fost foarte dor să călătorim din nou, mai ales că ne era foarte dor de Africa. Ne dovedește că aici sunt oameni foarte civilizați. Spre exemplu, primul lucru care ne-a frapat când am ajuns în Tanzania este că ni s-a interzis să venim cu orie fel de plastic. Localnicii de aici încearcă să scape de plastic, ceea ce e incredibil”, povestește Adrian Moldovan.

Tinerii sunt implicați și în proiecte de actorie și încurajează pe toată lumea ca, după pandemie, să călătorească și să descopere locurile frumoase atât din România, cât și din afara țării. Provocarea muntelui african îi găsește obosiți, dar fericiți că pot împărtăși aventura vieții lor cu noi.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top