Ecografia ginecologică este o continuare sau completare a consultaţiei clinice ginecologice. Este de dorit că aparatul genital al femeii să fie direct văzut și nu doar palpat „în orb”.
Această cale de examinare este necesară pentru a se vizualiza clar structura organelor genitale, care sunt situate la o distanță apreciabilă de peretele abdominal, dar imediat deasupra vaginului. Ecografia este extrem de importantă și pe parcursul sarcinii. Examinarea ecografică pentru screeningul anomaliilor sarcinii din trimestrul I se efectuează între 11 și 13+6 săptămâni de amenoree, perioada optimă fiind la sfârșitul săptămânii a 12-a și începutul săptămânii a 13-a. Ecografia morfologică din trimestrul al doilea se realizează de obicei la jumătatea sarcinii, la aproximativ 20 săptămâni, cu limite între 18 și 24 săptămâni gestaționale. Ar trebui evitate extremele, din următoarele motive.
Vorbim despre importanța acestei investigații cu conf. univ. dr. Dominic Iliescu, medic primar ginecolog, la Centrul Medical Ginecho.
Articolul face parte din campania „Ecografia salvează vieți. Ce trebuie să știi” derulată de Media10 și SUPERMEDICAL, alături de medici de excepție
Media10: Cât de mult a revoluționat ecografia modul în care puteți preveni, trata și diagnostica afecțiunile ginecologice?
Dominic Iliescu: Ecografia a revoluționat întreaga medicină, toate ghidurile terapeutice, protocoalele de evaluare și de tratament. În specialitatea noastră a produs o evoluție, în sensul în care a schimbat cu totul obstetrica și ginecologia. În ginecologie este foarte important să ai posibilitatea de a vedea organele genitale interne și nu doar a le palpa în orb, cu ajutorul ecografiei și structura lor și funcția sunt mai bine evaluate. Pe de altă parte, în obstetrică ecografia este ca o fereastră direct către făt, ecografia ne ajută să înțelegem multe și despre dezvoltarea fătului și despre eventualele probleme pe care le are. Însă nu trebuie să neglijăm și rolul consultației ginecologice deoarece sunt parametri care nu sunt accesibili ecografiei, dar ei sunt importanți în a evalua existența unei probleme sau gravitatea ei, cum este, de exemplu, sensibilitatea, durerea în diferite puncte ale pelvisului, consistența unor organe sau a țesuturilor din jurul lor și altele. Sunt aspecte pe care le putem depista în cursul consultației clinice obișnuite, la masa ginecologică, lăsând la o parte inspecția pe care o facem asupra organelor genitale. Ecografia este de un foarte mare ajutor, dar tot timpul trebuie judecată împreună cu datele clinice pentru care am fost antrenați în cursul studiilor noastre.
Ecografia este o foarte bună metodă de diagnostic
Media10: Ce rol joacă ecografia în timpul sarcinii? Femeile aud frecvent despre faptul că trebuie să facă ecografie periodic.
D.I.: Sunt atât de multe aplicații ale ecografiei în sarcină încât am avea nevoie de o serie de emisiuni ca să detaliem cât importantă este. Sunt tratate întregi care descriu modul în care ecografia poate fi folosită în sarcină. O să precizează pe scurt. Pe de-o parte este o foarte bună tehnică de diagnostic, încă de la începutul sarcinii și până la final. Pe de altă parte, pe lângă rolul de diagnostic, are și un rol terapeutic, de ghidare a unor intervenții pe care le facem în sarcină. Ecografia poate să fie salvatoare de vieți încă din primul trimestru de sarcină. O sarcină se poate fixa normal în interiorul uterului sau se poate fixa extrauterin, semnele clinice pot fi discrete, dar ecografic putem să ridicăm aceste suspiciuni când vedem un uter gol, fără sarcină și o formațiune în pelvis pe lângă uter care este suspectă a fi o sarcină extrauterină. E valabil și în cazul altor probleme, complicații ale sarcinii care pot pune viața mamei în pericol, cum este boala trofoblastică gestațională. De asemenea, poate fi salvatoare și de embrioni. De ce? Pentru că, de exemplu, uneori pot fi complicații ale sarcinii care periclitează dezvoltarea ei, cum ar fi acele foarte populare dezlipiri ale sarcinii, în termeni medicali eminențe de avort, acele sângerări care sunt, de fapt, asociate cu o mică dezlipire a sarcinii de pe peretele uterin. Atunci, un tratament prompt instituit și bine condus poate conduce la continuarea evoluției sarcinii. În trimestrul al doilea, ecografia are, în principal, un scop morfologic, la fel ca și la finalul primului trimestru, când depistăm anomali morfologice și genetice ale sarcinii. În trimestrul doi ecografia este important pentru a diagnostica malformații. Pentru unele malformații bebelușul beneficiază de management rapid și corect instituit după naștere. Pentru anumite malformații este important ca fătul să se nască în anumite centre, în care poate beneficia de aceste intervenții. Așadar, un diagnostic corect al malformațiilor fătului, o evaluare corectă a gravității lor și în felul acesta stabilirea managementului corect de caz se pot dovedi salvatoare de viață pentru făt.
Noi avem o foarte bună colaborare cu medicii chirurgi pediatri, care fac o paletă foarte largă de intervenții pentru malformații fetale și ne ajută foarte mult. De multe ori, se fac echipe mixte pentru a putea prelua fătul și a-l duce direct în sala lor de intervenții din sala noastră de intervenții și în felul acesta a-i acorda cele mai bune îngrijiri. De asemenea, avem o foarte bună colaborare cu cardiologia pediatrică, cărora le prezentăm problemele pe care le găsim, ei decid unde este bine să se nască copilul, dacă în Craiova în cadrul Clinicii de Neonatologie poate să primească tot ce-i trebuie pentru a fi stabilizat sau este nevoie să nască într-un centru unde, de exemplu, poate beneficia de chirurgie cardiovasculară, cum este Târgu Mureș. Este foarte important ca toată această ierarhizare a riscului de sarcină, toată această gândire a modului cum se va desfășura nașterea și care vor fi primii pași după naștere pentru făt să se facă atunci când situația este calmă, când încă sarcina este pe loc, când toți acești pași pot fi puși la punct, nu pe ultima sută de metri.
În trimestrul al treilea evaluarea ecografică poartă numele de ecografie de stare fetală, adică este un moment în care noi vrem să depistăm problemele care se pot solda cu afectarea stării fătului, cu o suferință a acestuia în interiorul uterului și toate aceste elemente ne conduc către recomandări complet diferite, de la a spitaliza, monitoriza foarte atent sau chiar a extrage fătul de urgență, dacă starea lui o impune, până la monitorizarea obișnuită și externarea pacientei odată cu momentul nașterii. Toate sunt investigații care pot ajuta fătul, dar și mama să treacă peste niște momente dificile. Toate aceste elemente sunt extrem de importante, pentru a avea o idee clară despre starea fătului în uter, din toate punctele de vedere, atât morfologic, structural, dar și funcțional. Și unele și altele pot să ajungă la un moment dat să se transforme în niște situații amenințătoare pentru viața lui, fie înainte, fie în timpul nașterii, fie după naștere. Evaluarea ecografică este foarte importantă și pentru mamă pentru că în sarcină pot să aibă loc tot felul de situații neplăcute, legate de anexele fătului, de placentă, sângerări, care pot periclita viața mamei.
Ne-am referit până acum la ecografiile din sarcină, dar sarcina ca și eveniment în viața mamei nu se termină odată cu nașterea, urmează o perioadă de lehuzie în care mama încă are niște riscuri hemoragice, infecțioase, tromboembolice, adică deformare de trombi care pot să ajungă în organe importante. Și aici, ecografia își are aportul pentru a supraveghea și monitoriza evoluția mamei după naștere. Noi obișnuim la momentul externării să facem o ecografie, prin care să ne asigurăm că astfel de elemente nu au apărut.
Ecografia nu are efecte nocive asupra mamei sau fătului
Media10: Ca o concluzie, legat de importanța ecografiei. Cât de important este și ca medicul, cadrele medicale în general, să lucreze cu aparate performante?
D.I.: Toți ne dorim aparate performante, dar toți ne dorim tot ce este în jurul nostru să fie performant. Vrem să avem echipamente performante, de la bucătărie, la mașina cu care mergem, bicicleta cu care ne relaxăm în weekend și ecograful cu care lucrăm zi de zi. E foarte important pentru că poți să faci lucruri noi, îți asigură un flux mai rapid de paciente, dar nu este un lucru determinat. Cel mai important în acest domeniu este continua updatare a cunoștințelor, lucrul dedicat în specialitatea. Acestea sunt lucruri foarte importante care cred că depășesc cât de nou este soft-ul sau aparatul cu care lucrezi. E adevărat, ecografia în ziua de astăzi pentru noi a devenit indispensabilă. Cu ajutorul ei putem vedea mișcări fetale active, mișcări respiratorii, mișcările inimii, modul cum curge sângele prin vase, putem vedea în dinamică modificările din aparatul genital al mamei, cum crește mucoasa uterului, cum cresc foliculii, cum ovulează. Toate aceste transformări înseamnă de fapt aspecte funcționale. Sunt puține explorări care ne pot oferi nu decât structură, nu numai textură, nu numai starea la un moment dat, ci și o explorare cu dinamică, cum face ecografia. Și mai mult decât atât după atâtea decenii de utilizare nu a demonstrat efecte nocive asupra mamei, asupra fătului.