Generația cu mască. Elevii de la școala de stat care primesc gratuit rechizite

Prima zi de școală a venit cu foarte multe restricții pentru elevi și profesori, anul acesta. Din cauza pandemiei de coronavirus trebuie respectate reguli stricte. Cel mai greu este pentru elevii din clasele primare. Micuții au avut parte de un început de an școlar atipic. Cu măștile pe față, separați de părinți, obligați să păstreze distanța socială, așa au început noul an școlar elevii de clasa I, de la Școala Gimnazială „Gheorghe Bibescu”, din Craiova. Bucuria a fost adusă însă de învățătoarea Lucia Marin, care an de an se zbate să le creeze condiții cât mai bune elevilor săi. Și de această dată i-a așteptat pe cei mici la școală cu rechizite și cărți.

Lucia Marin este învățătoare care lucrează în sistemul de învățământ de stat, dar care primește elevii ca la o școală privată, cu rechizite și cărți pe bancă, în fiecare an. A cumpărat totul cu bani din donații. Cea mai mare dorință a învățătoarei, care de mai bine de trei decenii merge la catedră cu același entuziasm, ca în prima zi, este să le facă copiilor viața o poveste. Și pentru asta luptă zilnic.


La fiecare început de an școlar își așteaptă elevii cu surprize. Cumpără rechizite tuturor copiilor de la clasa la care predă. Cei mici trebuie să meargă la școală doar cu ghiozdanul și penarul. Cu ajutorul donațiilor și al sponsorilor reușește ca an de an să cumpere toate cele necesare pentru elevi.

În loc de flori băncile au fost pline cu măști și dezinfectanți. Copiii au pășit la școală cu chipul crispat sub mască. Nu au mai alergat unul spre altul, nu s-au mai luat de mână și nu s-au mai îmbrățișat. S-au privit tăcuți de la distanță. 

La ora 10:00 micuții au fost așteptați de învățătoare în curtea Școlii Gimnaziale „Gheorghe Bibescu”, din Craiova. Toți cu măști pe față, au fost așezați unul în spatele celuilalt, pentru a respecta distanța. Înainte de a intra în școală le-a fost măsurată temperatura și au fost nevoiți să învețe cum să se dezinfecteze pe mâini. Copiii au avut parte de multe surprize în prima zi de școală. Pentru a se feri de virus le-a fost prezentat un filmuleț educativ pe tema coronavirusului, pe înțelesul tuturor.

„Părintele și copilul trebuie să vină relaxați la școală. Nu trebuie să alerge din magazin în magazin pentru procurarea rechizitelor”, spune învățătoarea Lucia Marin. 

Cei mici și-au dorit foarte mult sa se întoarcă la școală, în bănci, să fie alături de colegi și doamna învățătoare, să se bucure de momentele petrecute împreună și să scape de cursurile online. Școala pentru ei este locul în care se simt cel mai bine. Asta datorita învățătoarei Lucia Marin, care își iubește meseria mai mult decât orice pe lume. Pentru elevii săi doamna Lucia ar da totul.

„Pentru că acest an este diferit și pentru că ne așteptam că așa va debuta, am urmărit normele și am pregătit sala de clasă conform noilor cerințe. Am pregătit băncuțe modulare. Elevii vor sta singuri în bancă. Anul trecut aveam băncuțe duble și am considerat că separarea prin plastic nu este prea eficientă. Am făcut un mobilier nou, pe care l-am așezat pe patru rânduri, la o distanță de 1,5 m. Fiecare copil are culoare separate de ieșire. Copiii au fost așteptați cu manuale școlare noi, rechizite și auxiliare pentru fiecare disciplină. Practic copiii au venit la școală doar cu ghiozdanul și penarul. Toate celelalte rechizite le-au primit gratuit, ca și anul trecut. Nu este prima generație pentru care fac acest lucru. Fac asta de mulți ani, pentru că am considerat că părintele trebuie să vină relaxat la școală. Nu trebuie să alerge din magazin în magazin pentru procurarea rechizitelor. Datorită sprijinului primit de la mai mulți sponsori am reușit să cumpăr tot ce am avut nevoie pentru elevi. Copiii pentru mine reprezintă totul. Sunt de 38 de ani în această instituție. De-a lungul timpului am avut parte de mai multe generații. Generația cravatelor roșii, generația în blugi, generația fără uniformă, iar acum eu o numesc generația cu mască. Dar nici acum nu este ceva foarte grav. În viață vom trece prin multe și am căutat să le fac copiilor viața ca o poveste. La școală ei vin în castelul fermecat. Sunt clasa prinților și a prințeselor. Acum avem de dus o bătălie pe care sigur o vom duce cu succes și sunt sigură că și acești copii vor rămâne în sufletul meu, la fel ca toate generațiile pe care le-am avut până acum. Copiii pentru mine înseamnă energie, viață, înseamnă tot ce este esențial în viața mea”, a spus Lucia Marin, învățătoare la școala Gimnazială Gheorghe Bibescu, Craiova.

Toate surprizele cu care au fost așteptați la școală le-au adus zâmbetul pe față. Cei mici au mers la școală doar cu ghiozdanul și penarul. În rest, toate celelalte le-au fost oferite gratuit de învățătoare. Părinţii ai căror copii învață la această clasă spun ca sunt de-a dreptul norocoși și nu au cuvinte să-i mulțumească învățătoarei pentru tot ce face pentru copiii lor.

See Also

„Este o doamnă deosebită care se ocupă foarte bine de copii. Face un gest extraordinar pentru copii”, a spus Mărinică Vișan, tatăl unuia dintre elevi.

De aceeași părere este și mămica unei fetițe din clasa doamnei Lucia.

„Este un ajutor pentru noi părinții, este un gest extraordinar. Doamna învățătoare este ca o mămică pentru copilașii noștri. Din cauza pandemiei va fi un an special, este ceva cu care nu ne-am mai întâlnit, va fi greu din cauza coronavirusului, dar cu ajutorul nostru de acasă și al doamnei învățătoare trebuie să facem față”, a spus Valentina Stăvaru.

De mai bine de 30 de ani învățătoarea Lucia Marin predă la școala Gimnazială „Gheorghe Bibescu”, din Craiova. An de an se zbate să obțină sponsorizări pentru a le oferi copiilor tot ce au nevoie.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top