Interviu Reportaje medicale Sănătate

Prof.univ.dr Paul Mitruț: „Ecografia trebuie făcută și atunci când nu te doare nimic”

Ecografia este metoda de diagnostic care a revoluționat medicina. Prof. Univ. Dr. Paul Mitruț, medic primar, medicină internă și gastroenterologie, la Centrul Medical Renașterea vorbește despre importanța pe care o are ecografia în depistarea la timp a bolilor. Ecografia este astăzi o metodă accesibilă pe scară largă și face parte din investigaţiile de rutină.

Autor: Ana–Maria Predilă

 

 

 

Articolul face parte din campania „Ecografia salvează vieți. Ce trebuie să știi” derulată de Media10 și SUPERMEDICAL, alături de medici de excepție

Media10: Aveți o vastă experiență în medicină, mai ales pe medicină internă gastroenterologie. Cât de importantă este efectuarea unei ecografii abdominale pentru depistarea celor mai frecvente afecțiuni pe care dvs. le întâlniți, poate chiar și atunci când pacientul nu simte nimic, în scop preventiv?

Paul Mitruț: Ecografia este o metodă care prelungește examenul clinic. Eu la facultate predau Semiologia medicală studenților, îi învăț să pună diagnosticul clinic prin anamneză, examen obiectiv și le dau informații despre metodele paraclinice pe care le pot folosi. Ecografia este o prelungire a inspecției, palpării, percuției și ascultării. Sunt și softuri ale ecografiei care reproduc aceste metode de examinare ale ficatului și ale abdomenului în general, și a patologiei diverse. Da, ecografia trebuie făcută și atunci când pacientul nu te doare nimic, pentru că fiecare dintre noi trebuie să-și facă un control, mai ales după o anumită vârstă, pentru a depista afecțiuni incipiente, afecțiuni care nu au încă manifestare clinică, dar care pot fi depistate clinic și ecografic. Nu de puține ori avem posibilitatea de a depista asemenea afecțiuni și putem îndrepta sau direcționa pacientul spre o terapie precoce cu șanse de vindecare.

„Ecografia este extrem de utilă pentru diagnosticul întregii patologii hepatice”

Media10: Ce afecțiuni pot fi depistate în specialitatea dvs. cu ajutorul ecografiei?

P.M.: Cred că aproape toate afecțiunile tractului gastrointestinal, aparatul urogenital cu care ne intersectăm, afecțiunile biliare, pancreatice chiar și patologia tubului digestiv în care explorarea endoscopică este dominantă, beneficiază, în anumite situații, de aportul ecografiei. De exemplu, ecografia este extrem de utilă pentru diagnosticul întregii patologii hepatice. Aș menționa, în primul rând, patologia tumorală hepatică, care este frecventă, este silențioasă în etapele inițiale de diagnostic, iar ecografia este extrem de utilă pentru diagnostic. La pacienții cu risc crescut pentru dezvoltarea unei patologii tumorale hepatice trebuie făcută o ecografie la fiecare șase luni. Pacienții noștri care sunt cu boli hepatice virale au un risc foarte mare de dezvoltare a tumorilor hepatice și de aceea noi îi chemăm la șase luni pentru o ecografie și un bilanț biologic. De multe ori, ei ne întreabă „de ce să mai facă o ecografie?” și le-am explicat de foarte multe ori importanța ecografiei în depistarea precoce a tumorilor hepatice. De asemenea, în patologia hepatică cronică virală și nonvirală hepatică aportul ecografiei este foarte important. Avem și niște softuri specializate pentru patologia hepatică, de exemplu elastografia. Elastografia ne arată gradul de fibroză al ficatului, elasticitatea ficatului pe care o determinăm clinic este evaluată și cuantificată ecografic.

De asemenea în patologia colecistului, în 99% din cazuri ecografia este suficientă pentru diagnostic. Litiaza biliară, care este extrem de frecventă se diagnostichează prin ecografie, iar chirurgii operează după rezultatul ecografic. Eu am prins perioada când se opera numai pe baza examenului clinic. La început, când eram student și începuseră explorările ecografice pentru mine a fost un lucru extraordinar să putem vizualiza calculii. Înainte îi bănuiam și interveneau chirurgical numai pe baza examenului clinic, dar siguranța diagnosticului nu era clară, iar ecografia ne-a asigurat acest lucru. Punem diagnosticul clar de litiază biliară, uneori de tumori biliare, de dilatații ale căilor biliare cu ajutorul ecografiei. De asemenea, prin examenul ecografic putem depista și o boală renală cronică incipientă, de exemplu omnisciență renală la început, dimensiunile rinichilor, indicele parenchimatos, aspectul rinichilor, uneori cu aspect polichistic sau chisturile renale. Sunt elemente care ne ajută să punem diagnosticul unei boli renale incipiente. De multe ori pacienții care au beneficiat de o ecografie în timpul au fost diagnosticați la timp cu o anumită afecțiune, care a evoluat ulterior bine, pentru că s-a depistat precoce. Am avut cazuri multe de tumori hepatice incipiente, la dimensiuni foarte mici, care au mers excepțional, tumori de vezică urinară, patologie pancreatică, patologie hepatică.

La  congresele recente de gastroenterologie s-a insistat foarte mult ca elastografia să devină metodă de screening pentru diagnosticul patologiei nonvirale hepatice”

Media10: Vorbeați de hepatică și, din păcate, aici nu stăm foarte bine. Avem cele mai multe cazuri din Europa. Cât de importantă este și cât de ajutătoare este  ecografia hepatică cu ajutorul elastografiei?

P.M.: În patologia virală hepatică ecografia este extrem de utilă, dar aș zice că este utilă ecografia și în patologia nonvirală hepatică. Steatohepatita nonalcoolică, steatoza sau boală hepatică alcoolică și nonalcoolică metabolică beneficiază cel mai mult de elastografie. La  congresele recente de gastroenterologie s-a insistat foarte mult ca elastografia să devină metodă de screening pentru diagnosticul patologiei nonvirale hepatice. La ora actuală, și la noi și în toată lumea, mai ales în Statele Unite, patologia nonvirală hepatică, așa-zisă steatohepatită nonalcoolică, din cauza stilului de viață deficitar asociat cu obezitate, cu diabet, poate fi depistată incipient prin elastografie. Și ecografia clasică este utilă, dar elastografia ne aduce informații suplimentare prin softul respectiv asupra elasticității ficatului. Practic, există o corespondență între elasticitate și gradul de fibroză al ficatului pe care îl depistăm și clinic. Un ficat dur înseamnă de cele mai multe ori ciroză, un ficat mai moale este hepatită cronică. Elastografia este obiectivarea ecografică a acestei particularități, a elasticității ficatului, și este extrem de utilă și, probabil în curând, va fi obligatorie pentru evaluarea pacientului hepatic.

„Ecografia nu prezintă niciun efect advers pentru pacient”

Media10: Ce ar trebui să știe pacienții legat de cum se desfășoară consultația ecografia, este o investigație complicată, care necesită o pregătire foarte elaborată?

P.M.: Succesul ecografiei ca metodă este dat de faptul că este foarte ușor de efectuat, nu aduce niciun prejudiciu, niciun disconfort pacientului și este reproductibilă în orice moment. O explorare radiologică creează disconfort și creează efecte adverse prin iradiere, chiar și tomografia și rezonanța magnetică nucleară. De exemplu unui pacient renal cu creatinină mare în insuficiență renală nu se poate face tomografie cu substanță de contrast pentru că e toxic. Ecografia nu prezintă niciun efect advers pentru pacient. Nici pentru gravide nu prezintă niciun risc, ceea ce este extraordinar.

„Este o dezvoltare extraordinară a ecografiei la ora actuală, ceea ce înseamnă diagnostic corect”

Media10: Cât de important este ca medicul să aibă un ecograf performant?

P.M.: De fapt, sunt ecografe care au în plus tot felul de opțiuni. De exemplu, acest ecograf are totul. Noi, în general, folosim toate metodele. Sunt situații în care aceste lucruri sunt extrem de utile. Un ecograf 4D dă arată și imagini 2D mai bine și plus că este extrem de util în anumite situații: în a vizualiza ficatul în tot ansamblul lui. Eu zic că toate aceste tehnologii, la ora actuală, la ecografele de calitate superioară sunt absolut indispensabile pentru că ne ajută să obținem informații mai clar și să punem un diagnostic mai corect. Este o dezvoltare extraordinară a ecografiei la ora actuală și a tehnicilor pentru a ușura diagnosticul și a face ca pacienții să beneficieze de cât mai multe informații, în momentul în care examinăm ecografic o patologie sau un organ.

Articole recente

„Filantropia“, primul spital construit după Revoluţie, în România

Redactor

Apă de calitate în gospodăriile doljene

Redactor

INSTITUTUL ONCOLOGIC este unul dintre principalele obiective pe care administrația PSD se angajează să le creeze în domeniul sănătății

Redactor

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/mediazec/public_html/wp-includes/functions.php on line 4609

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/mediazec/public_html/wp-includes/functions.php on line 4609