Orice femeie prezintă riscul de a dezvolta polipi uterini. Polipii uterini pot fi descoperiți la un simplu control ginecologic, iar depistarea lor din timp te ferește de complicații și de infertilitate. De aceea, un controlul medical ginecologic anual este salvator. Dr. Lucian Zorilă, medic specialist obstetrică-ginecologie, la Centrul Medical GINECHO ne ajută să înțelegem ce sunt polipii uterini și cum îi putem trata.
Materialul face parte din proiectul de educație medicală „Sănătatea femeii” realizat alături de echipa Centrului Medical GINECHO.
AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ
Statisticile spun că aproximativ 25% dintre femei au polipi uterini. Multiplicarea necontrolată a celulelor mucoasei interioare a uterului, adică a celulelor endometriale, este reponsabilă pentru formarea polipilor uterini.
„Polipii uterini sunt formațiuni tumorale benigne (deci necanceroase) care se dezvoltă în interiorul cavității uterine din mucoasa endometrială. Ei se pot dezvolta și la nivelul endocervixului. Pot avea dimensiuni de câțiva milimetri sau pot ajunge la câțiva centimetri. Se pot extinde pe întreaga cavitate uterină și chiar să coboare la nivelul canalului cervical, chiar până la nivelul exocolului”, explică dr. Lucian Zorilă.
Chiar dacă sunt de natură benignă, polipii uterini pot crea probleme femeii, afectând menstruația și astfel fertilitatea. De aceea, ei trebuie identificați și tratați corespunzător.
De ce apar polipii uternini
Cu toate că nu se știe exact care este cauza apariției polipilor uterini, medicii cred că estrogenul are un rol important în dezvoltarea acestora. Pe durata ciclului menstrual, nivelul de estrogen din sânge se modifică, pregătind endometrul pentru o posibilă sarcină.
Dacă embrionul nu se fixează, atunci apare menstruația. Dacă nivelul de estrogen este mare, mucoasa uterului se poate îngroșa mai mult și apar acești polipi.
„Apar din cauza unui dezechilibru hormonal al hormonilor ovarieni estrogeni și progesteron, care acționează antagonic la nivelul mucoasei endometriale. Estrogenii sunt cei care proliferează această mucoasă, adică o îngroașă. Când estrogenii sunt într-o cantitate mai mare decât progesteronul favorizează dezvoltarea acestor formațiuni de la nivelul endometrului” spune dr. Lucian Zorilă, medic specialist obstetrică-ginecologie GINECHO.
Care sunt simptomele
Este important să recunoaștem simptomele pentru a lua măsuri la timp. Primul simptom în cazul polipilor uterini este sângerarea anormală.
„Vorbim de menstruații prelungite sau menstruații abundente denumite în termeni medicali menoragii, sângerări intermenstruale denumite metroragii sau sângerări după contactul sexual, în cazul polipilor cu localizare joasă. De asemenea, o altă simptomatologie care poate să apară este legată de infertilitate. Pacientele purtătoare de polipi endometriali pot să fie infertile și se adresează medicului pentru infertilitate. Ulterior, la explorările clinice și paraclinice putem descoperi astfel de polipi și, cumva, avem și o probă terapeutică aici, în sensul în care după excizia polipilor cuplurile pot să obțină o sarcină relativ ușor, dacă nu există și alți factori ai infertilității”, explică dr. Lucian Zorilă.
Cum se stabilește corect diagnosticul
Pentru început, medicul ginecolog face o examinare pelvină și anamneză. Apoi poate trece la ecografia transvaginală, histerosonografia.
„Polipii cu localizare joasă, adică polipii care ajung până la nivelul orificiului cervical extern și sunt situați în canalul cervical, pot fi vizualizați la examenul cu valve în timpul consultului ginecologic. Dacă vorbim însă de polipii din cavitatea uterină, aceștia pot fi puși în evidență cu ajutorul ecografiei, cel mai frecvent folosim ecografia transvaginală, pentru că are o rezoluție mult mai bună decât ecografia transabdominală. Putem apela și la o explorare suplimentară și anume histerosonografia, adică instilarea unei soluții saline în cavitatea uterină care poate să pună în evidență foarte bine polipii, dacă ei există. Avantajul este că putem vedea exact baza de implantare a acestora, fie că este la nivelul peretelui anterior, posterior, la fundul uterului sau pe bordurile uterine”, spune dr. Lucian Zorilă.
Tratamentul polipilor uterini
Polipii mici, asimptomatici, vor fi urmăriți periodic de către medicul ginecolog. De multe ori, aceștia pot dispărea de la sine. Există însă și situații în care este recomandat tratamentul medicamentos sau chirurgical. Histeroscopia presupune eliminarea polipilor pe cale chirurgicală, minim-invazivă. Se recomandă în cazul polipilor de dimensiuni mari sau atunci când nu se ajunge la o sarcină planificată. S-a demonstrat că șansele de obținere a sarcinii pe cale naturală, inseminare sau FIV cresc după histeroscopie.
„În cazul polipilor asimptomatici și de mici dimensiuni putem avea o atitudine de expectativă. Putem să urmărim astfel de formațiuni de-a lungul timpului, după câteva luni de zile sau după fiecare menstruație să vedem ce se întâmplă cu dimensiunile lor. Există posibilitatea să dispară pur și simplu, pentru că atunci când se elimină mucoasa endometrială în timpul menstruației pot și ei să fie eliminați. O altă atitudine pe care putem să o avem este cea medicamentoasă, să contrabalansăm acest dezechilibru hormonal prin administrarea progesteronului care are efect antagonic față de hormonii estrogeni și, cumva, echilibrează balanța. Vorbim însă de cazurile cu polipi relativ mici și cu simptomatologie redusă. Excizia chirurgicală reprezintă o altă metodă terapeutică și ea se face cu ajutorul histeroscopiei, o explorare ce presupune introducerea unei camere în cavitatea uterină și vizualizarea directă a întregii cavități, vizualizarea, în cazul acesta, a polipilor. Avem avantajul aici că putem să excizăm polipul în același timp. Orice formațiune de acest gen trebuie să fie urmată și de un examen histopatologic. Un procent relativ mic de cazuri poate avea degenerare malignă. Microscopic putem observa dacă sunt modificări maligne”, explică dr. Lucian Zorilă.
Care sunt complicațiile date de polipii netratați la timp
Având în vedere că dereglează ovulația, polipii uterini pot afecta fertilitatea femeii. Așadar, complicația cea mai des întâlnită în caz de polipi endometriali constă în infertilitatea femeii. Anemia este o altă complicație de luat în seamă.
„Complicațiile țin de sângerările care pot să să anemieze foarte mult pacienta. Hemoglobina poate să scadă foarte mult, uneori pacientele au hemoglobinele sub șapte grame la decilitru, deci cumva forme severe de anemie, dacă, bineînțeles, aceste sângerări sunt neglijate. Infertilitatea este o altă problemă și atunci când o pacientă nu poate să obțină o sarcină acest lucru poate fi explicat prin prezența polipilor. Sunt multe cazuri în care după simpla îndepărtarea polipilor pacientele au putut să obțină o sarcină în scurt timp. Excizia polipilor poate să rezolve în totalitatea problema și sângerările să nu mai apară. Este adevărat că ei pot să recidiveze, având în vedere că atunci când îi excizăm nu îndepărtăm și cauza pentru care se formează, vorbeam despre un dezechilibru hormonal”, spune medicul.
.