Îmbulzeală și confuzie la programările pentru testul COVID-19 necesar celor care pleacă în vacanțe în străinătate. Mii de olteni care au programate și plătite vacanțe în Grecia riscă să piardă tot, pentru că nu au unde să își facă la timp testul pentru COVID-19. Este înghesuială atât la spitalele de stat, cât și le centrele private din regiune, la cele sunt deja ocupate și primele zile din luna august. Reprezentanții agențiilor de turism spun că se lovesc, alături de turiști, de haos și se zbat să găsească soluții.
Autor: Ana-Maria Predilă
Lucian Popescu este unul dintre craiovenii care alături de alți prieteni și-a plătit de câteva luni vacanța în Grecia, iar acum riscă să nu beneficieze de ea, pentru că nu găsește locuri disponibile pentru efectuarea testului COVID-19, care a devenit obligatoriu pentru cei care vor să meargă în Grecia.
„Suntem un grup de cinci familii, 10 adulți și șase copii, avem concediul plătit în Grecia începând cu trei august. De când a fost anunțată măsura guvernului elen că orice cetățean care intra în țară începând cu 15 iulie 2020 trebuie să aibă un test negativ Sars-Cov încercăm să găsim o soluție pentru a efectua testul. Peste tot pe unde am sunat, la spitalele de stat și centrele private acreditate am fost informați ca nu există locuri disponibile decât după 6, respectiv 10 august deoarece nu fac decât 20 de testări pe zi. Am încercat să ne programăm și în orașele apropiate, dar același răspuns l-am primit. Sperăm ca Ministerul Sănătății să crească numărul de testări pe zi”, spune Lucian Popescu.
Ne-am pus și noi în pielea unui om care a plătit de luni bune vacanța în Grecia și are nevoie să efectueze testul COVID, cu 72 de ore înainte de a trece granița. Luăm la rând centrele medicale din Oltenia acreditate de MS pentru efectuarea testelor. Sunăm la Spitalul Județean de Urgență Craiova. Numărul sună mereu ocupat. Aflăm, în final, că nu se mai pot face teste până pe 4 august. Spitalul are o capacitate de efectuarea a aproximativ 30 de teste pe zi, la cerere, cu plată, iar locurile sunt deja ocupate.
Vestea bună este că SCJU Craiova pregătește instalarea a încă un aparat care va crește capacitatea de testare COVID
Teste COVID-19, la cerere, cu plată face și Spitalul de Boli Infecțioase Craiova numai că în câteva ore de la anunțul făcut de conducerea spitalului locurile au fost ocupate, până în luna septembrie. Costul unui test COVID efectuat în cele două spitale publice din Craiova este de 200 de lei, pe când la clinicile private trece de 300 de lei.
Prețul mai mare nu este însă o piedică pentru turiștii care își doresc să ajungă în vacanță, numai că și la centrele private se lovesc de aceeași problemă, locurile au fost deja ocupate pentru luna iulie și în unele cazuri și pentru prima jumătate a lunii august.
„Ne pare rău, dar nu mai este nici un loc liber în luna iunie” ni se spune de la prima mare clinică privată din Oltenia. Continuăm să dăm telefoane, dar primim aceleași răspunsuri. Locuri libere mai găsim abia după 6-7 august.
Turiștii care au deja rezervate vacanțe în Grecia sunt dezorientați și se tem că vor pierde vacanța din cauza faptului că nu pot trece granița fără să aibă testul efectuat.
Decizia Guvernului Elen de a introduce obligativitatea testelor COVID-19 pentru care care intră prin vama Kulata-Promachonas a luat prin surprindere atât turiștii, cât și agențiile de turism, având în vedere că suntem în plin sezon, un sezon atipic din cauza pandemiei, spun reprezentanții agențiilor de turism.
Bogdan Marica,reprezentant al agenției Oltenia Tour Travel Agency, spune că din păcate, există turiști carea aveau programate vacanțe în perioada 15-20 iulie și care, efectiv, nu au avut unde să facă acel test.
„În cazul acestora, putem să le oferim sprijin și să solicităm partenerilor greci și hotelierilor anularea fără penalizări a rezervărilor respective. Pe de altă parte, înțelegem și situația hotelierilor greci, care poate au făcut investiții cu banii încasați, existând chiar o lege care protejează agențiile și hotelurile din Grecia, oferindu-se pentru anulări varianta de voucher garantat de stat, cu o valabilitate de 18 luni. Dar aici vorbim de anulări cu câteva zile înainte de intrarea la cazare. Practic, totul depinde de parteneri și hotelieri greci. Nu este nici vina turistului că s-a introdus obligativitatea testului, dar nici a reprezentaților din industria turismului care nu pot influența deciziile unui Guvern”, explică Bogdan Marica.
Confuzia multor turiști este dată și de centrele acreditate unde pot face teste COVID care să le fie acceptate la trecerea graniței. Pe site-ul Ministerului Sănătății a fost publicată o listă cu centrele acreditate pentru aceste analize. Sunt 113, atât private, cât și de stat. Aici începe confuzia.
„Pentru situația creată, o parte din vină o poartă și autoritățile noastre, care au comunicat o listă eronată cu centrele de testare, pe listă regăsindu-se, de exemplu, Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova care, inițial, a negat că face teste la cerere, ci doar pentru pacienți. A doua zi au revenit asupra deciziei, dar în doar o oră de la deschiderea centrului de testare de acolo erau programări până la data de 6 august. În plus, pe acea listă nu se regăsesc centrele private, ale căror teste sunt recunoscute de autoritățile din Grecia. Grecii cer să fie laborator autorizat de analize, nu laborator autorizat pentru teste COVID-19. Această informație este publică, este chiar pe site-ul Ministerului Turismului de la Atena. Pe de altă parte, înțeleg nevoie grecilor de a se proteja. Acum câteva zile, din 50 de persoane de spitale cu COVID-19 pe teritoriul Greciei, jumătate proveneau din testele aleatorii efectuate la singura vama terestră deschisă. Practic, grecii își doresc să facă turism și au impus acest test pentru a-și proteja cetățenii, dar și pentru a-i proteja pe turiștii care ajung în țara lor”, spune Bogdan Marica.