Conștiincioasă, Andra Grecu a reușit să încheie anii de liceu cu media10. Și nu e puțin lucru. Tânăra craioveancă nu este de 10 numai prin notele maxime din carnet, ci și prin atitudine și gândire. Vorbește cu drag și respect despre colegii și profesorii de la C.N. „Carol I”, unde a ales să studieze în anii de liceu. Aici a învățat multe și a început să facă pașii de la copilărie la maturitate. Consideră că studiul din timpul anilor de liceu ar trebui să fie baza solidă a culturii generale. Este și principiul care pe ea a determinat-o să trateze cu seriozitate școala. Și-ar dori însă ca sistemul de învățământ românesc să încurajeze mai mult creativitatea și gândirea liberă a elevilor.
Autor: Ana-Maria Predilă
Media10: Andra ești unul dintre elevii de 10 ai Craiovei. Cum ai reușit? Sunt sigură că mulți elevi se întreabă acest lucru și poate se vor inspira din povestea ta de succes.
Andra Grecu: Nu mi-am propus să obțin 10 pe linie. A venit firesc, ca răsplată a orelor dedicate fiecărei materii în parte. Reușita se datorează ambiției de a dobândi cunoștințe din cât mai multe domenii. Liceul ar trebui să constituie o bază solidă a culturii generale. Este important să nu pornești de la premisa ,,Nu învăț la această materie, nu mă va ajuta în viață”.
Media10: Ce înseamnă pentru tine această medie de 10?
Andra Grecu: Ea reflectă aprecierea pentru munca pe care am depus-o constant.
„Părinții mi-au ridicat moralul prin încrederea pe care am resimțit-o din partea lor”
Media10: Performanța ta școlară este și un cumul al celor 12 ani de studiu. Este vreun profesor, învățător, educator care simți că a avut o lăsat o mare amprentă asupra ta ca elev?
Andra Grecu: Perioada cea mai importantă pentru formarea mea a reprezentat-o școala generală. În procesul acesta ne-a sprijinit doamna Eugenia Petcu, mai întâi ca învățătoare și apoi ca profesoară de limba și literatura română. De la doamna dirigintă Luminița Giurcă am învățat să tindem spre performanță, dar să nu uităm de echilibrul dintre efort și relaxare.
Media10: Cât contează în obținerea unei astfel de medii, la final de liceu, susținerea părinților? Foarte mulți copii clachează tocmai pentru că simt o presiune foarte mare din partea familiei.
Andra Grecu: Mai ales în ultimele luni, când situația ne-a determinat să petrecem majoritatea timpului împreună, părinții mi-au ridicat moralul prin încrederea pe care am resimțit-o din partea lor. Nu m-au constrâns niciodată să învăț și nu cred ca aș fi avut aceleași rezultate dacă ar fi făcut-o. Presiunea din partea familiei are un efect nociv asupra elevilor. Stresul și teama permanentă de a nu dezamăgi reduc capacitatea fiecăruia de concentrare.
„Ajutorul în orientarea profesională aproape lipsește”
Media10: Care a fost materia ta preferată în liceu?
Andra Grecu: Limbile străine – engleza și franceza m-au atras cel mai mult. Cred că se datorează profesorilor, care nu s-au limitat la a ne preda elemente de gramatică și vocabular, ci ne-au învățat despre cultura altor țări.
Media10: Ce ai schimba la sistemul de învățământ românesc dacă ai putea?
Andra Grecu: Regret că nu avem un sistem de învățământ care să ne pregătească mai bine pentru realitatea de care ne vom lovi atunci când terminăm școala. Se pune accent pe aprofundarea teoriei, dar creativitatea și gândirea liberă ar trebui să primeze în detrimentul memorării unui lung șir de informații. De asemenea, ajutorul în orientarea profesională aproape lipsește. De aceea, mulți se simt nesiguri în privința planurilor de viitor.
Andra își dorește să urmeze Facultatea de Drept și o carieră în Magistratură
Media10: Cum a fost viața de licean la C.N. „Carol”?
Andra Grecu: Am terminat gimnaziul cu o medie care mi-ar fi permis să studiez în oricare alt liceu din Craiova. Alegerea s-a dovedit a fi una bună datorită implicării profesorilor și a oportunităților ivite (proiecte Erasmus și concursuri europene la care am fost încurajați să participăm).
Media10: Ce planuri de viitor ai?
Andra Grecu: Îmi propun să urmez Facultatea de Drept și o carieră în Magistratură.