Interviu

Eleva Bianca Popescu de 10 la Evaluarea Națională: „Este foarte important să ai un obiectiv clar și să știi ce vrei de la tine”

Bianca Mihaela Popescu a obținut media 10 la Evaluarea Națională. Este unul dintre copiii de elită ai Craiovei care a înțeles că prin studiu, perseverență și ambiție poate ajunge unde visează. Este elevă a Școlii Gimnaziale ,,Sfântul Gheorghe” din Craiova și a reușit să obțină media 10 la examenul de Evaluare Națională, prin seriozitate și studiu, dar mai ales pentru că și-a stabilit obiectivul de a obține această medie și de a fi printre cei mai buni. Își dorește să ajungă un medic foarte bun și tratează  cu  seriozitate școala,  pentru că este conștientă că numai așa va reuși prin propriile forțe.

Autor: Marina Andrei

 

 

 

Media10: Cum a fost acest prim examen pentru tine, Evaluarea Națională?

Bianca Mihaela Popescu: A fost o perioadă destul de provocatoare, ca să spun așa, a fost destul de stresant. În același timp, am simțit toată această perioadă ca pe o etapă în dezvoltarea mea pe plan educațional. Totuși a fost destul de greu. Eu sunt o persoană foarte concentrată pe învățat și am făcut din Evaluarea Națională un obiectiv personal. Mi-am dorit să obțin media 10 și pentru asta am învățat foarte serios. Este foarte important să ai un obiectiv. Dacă înveți doar pentru un examen și nu știi ce vrei mai departe, nu ai cum să țintești sus.

Media10: Ai avut un program stabilit sau te-ai organizat cumva pentru a atinge acest obiectiv?

B.M.P.: Eu, de obicei, lucrez noaptea, atunci este momentul meu de inspirație, atunci lucrez cel mai bine, dar programul meu s-a focusat mai tot timpul pe studiu, nu prea făceam altceva într-o zi normală, doar când aveam timp stăteam la birou, ori citeam, ori scriam.

Despre cât de importantă este susținerea familiei

Media10: Te așteptai să obții această medie?

B.M.P.: Toți vecinii mei da, dar eu nu. Mereu am avut aceste insecurități, nu eram sigură de ce corectori vor fi, cum vor aprecia lucrările mele. Pentru mulți colegi părea ceva sigur rezultatul, pentru mine era ca și cum ar fi agățat de un fir de ață și trebuie să îl ating.

Media10: Care a fost cel mai mare sprijin pentru tine în această perioadă?

 B.M.P.: Familia, mai ales că în perioada de carantină nu mi-am putut vedea prietenii sau alte rude. Fratele meu, mama, tata au fost cei mai mari susținători.

Media10: Ai întâmpinat dificultăți la examen?

B.M.P.: Da. A fost regimul mult mai diferit decât mă așteptam. Eu mă pregătisem mental pentru un alt regim, un pic mai relaxat, fără restricții, fără măști, fără tot ce a impus pandemia. În rest, dificultăți la exerciții pot spune că da, dar de fiecare dată când am întâmpinat o dificultate am respirat de mai multe ori și am zis că trecem peste, adică mi-am creat acest scut ca să nu mă panichez pentru că știu că foarte mulți copii se panichează și acolo pierd cel mai mult. N-am vrut să fiu acel tip de copil.

„Simțeam că dacă nu lucrez pierd niște timp prețios. Poate aflam ceva nou, poate vedeam ceva ce nu mai văzusem”

 Media10: Ai avut timp pentru tine și pasiunile tale?

 B.M.P.: Sincer, nu prea. Simțeam că dacă nu lucrez pierd niște timp prețios. Era ca o vină care mă apăsa, adică dacă stăteam în pat și mă uitam la un film aveam un sentiment de vină că în cele două ore puteam să învăț ceva. Poate aflam ceva nou, poate vedeam ceva ce nu mai văzusem, deși era foarte puțin probabil, dar așa îmi juca mie mintea. Dar aveam și momente de pauză. Aveam pauze când mâncam, când mă uitam pe telefon, pe Instagram, pe Facebook, pe social media în general.

 Media10: Cum te-au ajutat profesorii în această perioadă?

B.M.P.: Le mulțumesc doamnelor mele profesoare și de matematică și de limba română de la școala noastră, doamna Barbu Rebeca și doamna Mariana Pătrașcu, pentru că m-au ajutat foarte, foarte mult. La română se vede asta în compunerile mele, adică doamna ne dădea scheletul unui tip de compunere și ne-a ajutat, iar mie îmi plăcea să îmi pun amprenta asupra compunerilor. Niciodată nu am avut un schelet luat de undeva și a rămas așa, l-am adaptat pentru mine ca să-mi fie ușor să mi-l amintesc. La matematică, doamna mi-a insuflat dorința de a rupe, cumva, niște bariere ale mele pentru că am avut un început puțin mai abrupt în clasa a V-a cu un nouă în teză la matematică și atunci am avut un impuls să muncesc mai mult și să aduc acel punct care un știam de ce lipsea din notă. Acum mi-am dat seama și mă bucur foarte mult că a fost acolo pentru mine, cât am fost la școală.

„Relaxarea te ajută să-ți găsești un echilibru în ziua examenului”

Media10: Crezi că te-a schimbat acest examen?

B.M.P.: Pe plan educațional nu a schimbat foarte multe, dar pe plan personal da, pentru că am pus totul deoparte pentru pregătire. E greu să revii la ce era înainte, să ieși afară, să te gândești că ești un om liber fără examen. Copiii de vârsta mea înțeleg chestia asta.

Media10: Ce le recomanzi elevilor care urmează să dea Evaluarea Națională?

B.M.P.: Le urez baftă celor care vin după mine și să nu fie stresați. Eu n-am fost prea conștientă în clasa a V-a că mă așteaptă un examen într-a opta. Am învățat în fiecare zi din greu ca pentru acest examen și ca să-mi păstrez media 10. Învățați zi de zi. Totuși, recomand să se relaxeze mai mult decât mine în perioada asta. Chiar ajută și relaxarea. Am văzut asta în ultimele zile, înainte de examen când este recomandat să nu înveți. Relaxarea te ajută să-ți găsești un echilibru în ziua examenului. Să meargă la școală totuși, chiar dacă unora li se pare mai bine să învețe acasă, să nu se panicheze, foarte important, și să ia totul cu cap și pe rând, să nu se amestece și să nu se piardă.

Își dorește să devină medic

Media10: Ce vrei să faci mai departe? Ce planuri ai?

B.M.P.: Vreau să studiez la Colegiul Național ,,Frații Buzești”, la profilul științe ale naturii. A fost mereu un obiectiv pentru mine. Eu vreau să ajung medic și de asta am fost atrasă de această parte de real, mai ales științe, biologie, fizică, chimie. Știu că ce învăț la aceste materii o să mă ajute și la admiterea la facultate și pe parcursul studiilor universitare. Sunt un om ordonat, care planifica pașii pentru viitor.  

Articole recente

Perseverență și viziune. Mihaela Crușoveanu, eleva de 10 a Liceului de Arte din Craiova

Predila Ana Maria

Elevul de 10 de la Liceul Militar Craiova: ,,Ambiția și încrederea sunt cheile succesului”

Predila Ana Maria

Eleva craioveancă de 10 la BAC, care pleacă să studieze în Anglia, la University College London

Predila Ana Maria

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.