ȘCOALA MAMEI-Ce trebuie să facă gravida în primul trimestru de sarcină

În primul trimestru de sarcină apar foarte multe modificări în organismul unei gravide, unele mai mult sau mai puțin evidente. Este esențial ca femeia însărcinată să fie bine informată. Sfaturile vin din toate părțile, este însă important să țineți cont doar de cele oferite de medicii specialiști. 

,,Școala mamei” este un proiect de educație medicală dedicat femeilor însărcinate, derulat alături de medicii specialiști Ginecho prin care ne propunem să răspundem întrebărilor care apar în mintea unei femei pe parcursul celor 9 luni de sarcină. 

Autor: Ana-Maria Predilă

Media10: Din momentul în care o femeie rămâne însărcinată apar tot felul de modificări în organism. Care sunt principalele modificări fiziologice de care se lovește o gravidă și cu care trebuie să se obișnuiască?

Rodica Nagy: Într-adevăr, în primul trimestru de sarcină apar foarte multe modificări, unele mai mult sau mai puțin evidente. Creșterea concentrației de hormoni de sarcină determină apariția oboselii, a tensiunii la nivelul sânilor, a insomniei sau, dimpotrivă, a somnolenței. Greața, vărsăturile, constipația sunt și ele tot o cauză a acestor modificări hormonale. Apar, de asemenea, modificări la nivelul tegumentelor, ele devin mai roz, vasele de sânge sunt mai vizibile, în special la nivelul sânilor, la nivelul abdomenului și la nivelul membrelor inferioare.

Media10: Care sunt pașii pe care trebuie să îi facă o femeie  din momentul în care testul de sarcină a ieșit pozitiv?

 R.N.: În prezența unui test de sarcină pozitiv, femeia gravidă ar trebui să meargă la medicul specialist. Acesta va confirma prezența, dar și localizarea normală în uter a sarcinii. Ulterior, i se vor recomanda analizele uzuale de sarcină, se va discuta planul de monitorizare a sarcinii. În plus, recomandăm gravidei să meargă la medicul de familie să fie luată în evidență și să se întocmească caietul gravidei.

De ce sunt importante vizitele regulate la medic

Media10: Cât de dese trebuie să fie vizitele la medicul ginecolog în primul trimestru de sarcină?

 R.N.: În primul trimestru de sarcină frecvența vizitelor poate varia de la o sarcină la alta în funcție de particularitățile și de evoluția acesteia. Dacă discutăm despre o sarcină normală, pot fi necesare două vizite. Prima vizită cât mai devreme în sarcină la șase, opt săptămâni, când, de fapt, se confirmă prezența și localizarea sarcinii. Cu ocazia acestei vizite sunt recomandate și analizele de sarcină, se discută planul de urmărire, dar se oferă și consiliere în ceea ce privește stilul de viață pe care gravida ar trebui să-l adopte. Cea de-a doua vizită trebuie efectuată în jurul vârstei gestaționale de 11, 13 săptămâni și șase zile, până în 14 săptămâni, când se detectează malformațiile fetale, dar se face și un test screening, care va aprecia riscul de apariție a anomaliilor genetice.

„Viitoarea mămică ar trebui să evite consumul de medicamente fără acordul medicului”

Media10: Ce nu are voie gravida să facă în primul trimestru de sarcină sau la ce ar trebui să fie mai atentă?  

R.N.: Gravidele ar trebui să folosească sarcina ca pe o oportunitate de a-și schimba stilul de viață și de a renunța la obiceiurile greșite pe care le-au avut înaintea sarcinii: consumul de alcool, cafea, fumatul. Viitoarea mămică ar trebui să evite consumul de medicamente fără acordul medicului, contactul cu persoanele bolnave de gripă, varicelă, dar și contactul cu substanțele toxice. În plus, ar trebui să fie atentă la alimentație, să evite consumul de legume și fructe nespălate, consumul de lapte nefiert sau nepasteurizat, precum și consumul de carne sau ouă incomplet gătite.

Analize necesare în primul trimestru de sarcină

Media10: Care sunt analizele pe care trebuie să le facă femeia însărcinată în primul trimestru de sarcină?

R.N.: Rolul acestor analize efectuate la începutul sarcinii poate fi dublu. Pe de-o parte să identifice probleme care pot interfera cu o evoluție normală a sarcinii, cum este incompatibilitatea de RH, anemia, infecțiile sau alte tulburări metabolice, iar, pe de altă parte, să pună în evidență probleme ale organismului, unele neștiute sau nemanifeste, care, însă, se pot agrava din cauza suprasolicitării organismului de către sarcină. În sensul acesta sunt evaluate funcția hepatică, funcția renală, prezența de infecții cronice, HIV, sifilis, hepatite sau prezența de leziuni la nivelul colului uterin. Lista este lungă și sunt necesare atât probe de sânge, cât și probe de urină și probe de la nivelul secreției vaginale și cervicale.

Rolul medicului de familie în monitorizarea gravidei este extrem de important

Media10: Cum ar trebui să fie colaborarea femeii însărcinate cu medicul ginecolog? 

R.N.: Comunicare este importantă, iar pe parcursul celor nouă luni ar trebui ca femeia însărcinată să fie monitorizată constant de către medicul de familie, dar în colaborare cu medicul obstetrician. În această perioadă medicului de familie îi revine, mai degrabă, rolul de a evalua elemente legate de sănătatea generală a gravidei, de igienă, dar și de regimul alimentar. Acesta ar trebui să fie primul cadru medical care intră în contact cu gravida și care să mențină pe tot parcursul sarcinii o legătură activă cu aceasta. Din păcate, în practică, gravidele se adresează, de cele mai multe ori, doar medicului obstetrician și în felul acesta se pot pierde anumite elemente ale unei monitorizări corecte și complete a gravidei.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

90 de biciclete pentru craioveni. GoBike, un proiect al studenților UCV

Next Post

17 elevi de 10 la Evaluarea Națională, în Dolj

Related Posts
Verified by MonsterInsights