În primul trimestru de sarcină apar foarte multe modificări în organismul unei gravide, unele mai mult sau mai puțin evidente. Este esențial ca femeia însărcinată să fie bine informată. Sfaturile vin din toate părțile, este însă important să țineți cont doar de cele oferite de medicii specialiști.
,,Școala mamei” este un proiect de educație medicală dedicat femeilor însărcinate, derulat alături de medicii specialiști Ginecho prin care ne propunem să răspundem întrebărilor care apar în mintea unei femei pe parcursul celor 9 luni de sarcină.
În primul trimestru de sarcină, medicul specialist în obstetrică-gincologie recomandă efectuarea unor analize medicale care au un rol important pentru sănătatea femeii și a bebelușului.
„Rolul acestor analize efectuate la începutul sarcinii poate fi dublu. Pe de-o parte să identifice probleme care pot interfera cu o evoluție normală a sarcinii, cum este, de exemplu: incompatibilitatea de RH, anemia, infecțiile sau alte tulburări metabolice, iar, pe de altă parte, să pună în evidență probleme ale organismului, unele neștiute sau nemanifeste, care, însă, se pot agrava din cauza suprasolicitării organismului de către sarcină”, spune dr. Rodica Nagy, medic rezident obstetrică-gincologie.
Prima vizita la ginecolog în calitate de viitoare mămica ar trebui să aibă loc cât mai curând după aflarea veștii, iar efectuarea următoarelor analize este extrem de importantă:
- identificarea Rh-ului si a grupei de sange;
- testul Papanicolau;
- analizele uzuale de sange (hemoleucograma), precum și analiza biochimica a sangelui, coagulograma si calcemia;
- testarea pentru Listeria, Chlamydia, Gonoree, Sifilis, HIV, virusul herpetic, Mycoplasma, Ureaplasma;
- analizele pentru colesterol și trigliceride;
- serologia hepatitelor B și C;
- dozarea de anticorpi Citomegalovirus, anticorpi rubeola și anticorpi toxoplasmoza;
- analizele de urina.
„În sensul acesta sunt evaluate funcția hepatică, funcția renală, prezența de infecții cronice, HIV, sifilis, hepatite sau prezența de leziuni la nivelul colului uterin. Sunt necesare probe de sânge, dar și probe de urină și probe de la nivelul secreției vaginale și cervicale”, explică dr. Rodica Nagy.