SCJU Craiova pregătește un laborator modular de genetică medicală pentru testare COVID-19

Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova face demersuri pentru a crește capacitate de testare pentru infecția cu COVID-19, dar și pentru a fi pregătit în eventualitate apariției unui nou val de infectări în toamna acestui ani. În acest moment se lucrează la realizarea amplasării unui laborator modular de genetică medicală pentru testare COVID-19, în curtea spitalului. Fondurile pentru amenajarea laboratorului vin din accesarea unui program de infrastructură mare derulat de către Ministerul Fondurilor Europene prin care unitățile sanitare pot accesa fonduri necesare în lupta împotriva răspândirii COVID, dar și din sponsorizări oferite de firme locale.  

Autor: Ana-Maria Predilă

 

 

 

Cel mai mare spital din Oltenia pregătește un laborator modular de genetică medicală pentru testarea COVID-19. Peste 1.200 de cadre medicale au fost testate până acum la SCJU Craiova. Totul este posibil datorită colaborării dintre spital, Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova și Centrul Regional de Genetică Medicală Dolj. 

Linia Real Time PCR care permite efectuarea testelor COVID-19 este  montată în laboratorul de genetică medicală (Centrul Regional de Genetică Medicală) al SJU Craiova, unde activează nouă cadre medicale de specialitate, sub coordonarea prof. univ. dr. Mihai Ioana. Spațiile și echipamentele au fost puse la dispoziție de Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova. 

Laboratorul modular va întări capacitatea de testare. 

„Consiliului Județean Dolj a aprobat un proiect de hotărâre prin care au fost alocați 500 de metri,  pentru a amplasa un laborator modular de genetică medicală în curtea spitalului, în spate. În laborator vom aduce un flux de diagnosticare COVID-19. Avem în acest sens avem deja o achiziție finalizată. Urmează să primim echipamentul, un Real-Time PCR în valoare de 2 milioane de lei, achiziție realizată din fondul de la Ministerul Sănătății împotriva răspândirii COVID-19. Tot acest proiect va fi coordonat de profesorul doctor Mihai Ioana, șeful Secției de Genetică Medicală, o persoană foarte implicată privind testarea pentru coronavirus, care s-a derulat la Universitatea de Medicină și Farmacie”, spune Laurențiu Ivanovici, managerul SCJU Craiova. 

Toate utilitățile și branșamentele necesare pentru laborator vor fi realizate prin sponsorizări oferite de mai multe firme din Craiova, iar construcția va fi una de tip modular. Restul de bani necesari pentru o bună funcționare vor veni dintr-un proiect european accesat de conducerea SCJU Craiova. 

„Ne-am propus ca în termen de trei luni să realizăm această investiție, vorbim aici depunerea proiectului, de primirea finanțării, accesând acel program pe infrastructură mare derulat de către Ministerul Fondurilor Europene, prin care unitățile sanitare pot accesa fonduri pentru lupta împotriva răspândirii COVID-10. Acesta este unul din proiectele pe care dorim să le depunem. Mai avem însă încă două proiecte. După cum știți, un alt proiect al Spitalului Județean și anume extinderea Unității de Primiri Urgențe este în derulare. Este un proiect implementat de către Consiliul Județean Dolj, urmează să se finalizeze lucrurile în șase luni, iar  dotările pentru această extindere a Unității Primiri Urgențe, aparatura și echipamentele medicale, vor fi finanțate din același tip de fonduri europene. Totodată vom apela la aceste fonduri și pentru  a ni se rambursa sumele deja cheltuite pentru achiziția de echipamente medicale, aparatură, echipamente de protecție împotriva răspândirii COVID”, explică Laurențiu Ivanovici, managerul SCJU Craiova. 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Bolnavi în situație disperată: „Încetați să încălcați drepturile pacienților”

Next Post

Valentina Grădinaru are nevoie de noi ca să trăiască. Orice donație contează

Related Posts
Verified by MonsterInsights