Sănătate Știri din sănătate

Cum se fac consultațiile în Policlinica SCJU Craiova. Important pentru pacienți

Pandemia de coronavirus a schimbat modul în care pacienții pot avea acces la servicii medicale în Policlinica Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova. Pentru a beneficia de o consultație pacienții trebuie să facă o programare telefonic, iar în momentul în care ajung la spital trebuie să treacă printr-un triaj epidemiologic și să aștepte până când sunt preluați de asistenții medicali și duși în cabinet. Conducerea SCJU Craiova spune că pentru a evita răspândirea COVID-19 spitalul menține în continuare regulile din timpul stării de urgență.

Autor: Ana-Maria Predilă

 

 

Mii de pacienți se adresează lunar Policlinicii celui mai mare spital din Oltenia. În această perioadă pacienții trebuie însă să țină cont de noi reguli. Înainte de a ajunge în fața spitalului, trebuie să facă o programare telefonică, să respecte ora stabilită și să treacă prin procedura de triaj.

„Consultațiile în ambulatoriu se vor desfășura așa cum s-au desfășurat și în perioada stării de urgență. Practic, pacienții se programează telefonic, vin în fața ambulatoriului, sunt triați de către personalul medical. În momentul în care pacientului îi vine rândul, așa cum spuneam, în urma programării, este preluat de către personalul medical, în funcție de cabinetul unde are nevoie de consultație. Asistenta medicală vine, îl preia, se face triajul: i se măsoară temperatura, completează acel formularprin care ne spune dacă a intrat în contact sau nu cu alte persoane infectate cu COVID-19 și este dus la cabinet”, spune Laurențiu Ivanovici, managerul SCJU Craiova.

Sunt situații în care în curtea spitalului se face aglomerație, iar pacienții sunt nemulțumiți de timpu de așteptare. Soluția ca această problemă să dispară este ca fiecare pacient să vină la ora la care este programat și nu cu mult timp înainte, spune conducerea unității medicale.  

„Analizăm posibilitatea de a extinde programul. Aglomerația vine de la faptul că mulți dintre pacienții noștri sunt oameni care vin din județ, cu transportul în comun, și deși au programare la ora 10:00 sau 11:00, ei ajung în curtea spitalului și se așează la coadă de la primele ore ale dimineții. Venind din județ, mulți dintre ei nu au acces la internet, la telefonie mobilă. Soluția este prelungirea programului cabinetelor medicale pentru a face față solicitărilor”, conchide spune Laurențiu Ivanovici, managerul SCJU Craiova.

Pentru programare, pacienții trebuie să sune la numerele de telefon 0251-502103/ 0251-502350, de luni până vineri, între orele 7.00 – 20.00

Cine beneficiază de consultații medicale gratuite chiar dacă nu este asigurat medical

În Policlinică au dreptul la îngrijire medicală atât pacienții asigurați, cât și cei neasigurați, numai că cei din urmă sunt nevoiți să plătească tarifele fixate de spital sau clinicile private. Sunt și persoane care nu plătesc contribuție la stat, dar care pot beneficia de servicii medicale decontate de Casa de Asigurări.

Femeile însărcinate care nu au nicio sursă de venit se numără printre categoriile de persoane care beneficiază de asigurări sociale de sănătate, fără a plăti la stat nici un fel de contribuţie. Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii este cea care stabileşte cine sunt beneficiarii serviciilor medicale chiar dacă nu plătesc contribuţii la Fondul Naţional Unic al Asigurărilor de Sănătate (FNAUSS). Potrivit acesteia, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani sunt, de asemenea, scutiţi de la plata contribuţiei, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, dacă nu realizează venituri din muncă. În mod similar, şi studenţii de până la 26 de ani beneficiază de asigurare de sănătate, fără a plăti contribuţii la stat, dacă nu au venituri din muncă.

Tinerii cu vârstă de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului beneficiază de asistenţă medicală fără a cotiza la stat, cu condiţia să nu realizeze venituri din muncă sau să nu fie beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.
Au parte de asistenţă medicală fără a cotiza şi persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, cu excepţia celor obţinute în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 102/1999 privind protecţia specială şi încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap, precum şi bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, până la vindecarea respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse.

Nici soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, nu trebuie să achite contribuţia de sănătate, dar beneficiază de asigurare în sistemul medical.

Articole recente

Maternitatea Spitalului Filantropia se deschide de mâine

Predila Ana Maria

Peste 75 milioane de euro din fonduri europene, accesate de Primăria Craiova pentru îmbunătățirea transportului public

Predila Ana Maria

Spitalul „Filantropia” Craiova se redeschide în câteva zile: „Sper să fie redeschis la începutul săptămânii viitoare, cel târziu”

Predila Ana Maria

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.