Haos în învățământ. Ce se întâmplă cu admiterea la Liceul de Arte Craiova

Elevii care își doresc să urmeze un liceu vocațional se lovesc în această perioadă de un adevărat haos, de întrebări la care nimeni nu știe deocamdată să le dea răspuns. Pandemia de coronavirus a dat peste cap programul normal pe care îl urmau elevii și profesorii, care nu știu deocamdată cum vor da probele de admitere la liceu. Este și cazul Liceului de Arte „Marin Sorescu” din Craiova unde își doresc să studieze elevi din toată Oltenia. Nu se știe când va avea loc admiterea, în ce mod și nici dacă elevii vor mai putea beneficia de orele de pregătire gratuită pe care profesorii acestei unități le ofereau. Toată lumea așteaptă precizări de la Ministerul Educației.

AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ

 

 

Liceele vocaționale sunt prinse într-un haos din care deocamdată nu știu cum să scape. Elevi din toată Oltenia își doresc să ajungă să studieze la Liceul de Arte din Craiova, numai că toate planurile le-au fost date peste cap de pandemia de coronavirus. Cel mai mare semn de întrebare este legat de modul în care copiii vor putea să susțină examenele de aptitudini pentru admiterea la liceu.

„Artele plastice au două zile de probe, una de pictură și una de creion. Acestea se dădeau până acum în niște ateliere care sunt specializate pentru că au un mobilier specializat, nu o bancă normală ca în orice clasă. În atelierele de specialitate lumina cade într-un anumit fel, în așa fel încât să permită ochiului copilului să deseneze acele umbre care sunt de specialitate. Problema este că nu avem atâtea spații de acest fel, astfel încât să se dea admiterea doar cu 10 elevi în clasă. Să îi băgăm pe toți în săli de clasă normală nu ar fi în regulă, dar nici în ateliere nu au loc și nici nu pot să dea probele în etape pentru că toți trebuie să primească același subiect, la prima vedere. Nu știu cum vom face. La artele plastice este probă de șase ore pe zi. Nu este floare la ureche admiterea. A făcut solicitare de 10 zile la Ministerul Educației, dar nu am nici un răspuns”, declară prof. Lucia Croitoru, directorul Liceului de Arte „Marin Sorescu” din Craiova.

Elevi și părinți din toate județele Olteniei sună la Liceul se Arte să afle când o să aibă loc examenul de admitere și cum se va desfășura. Răspunsul depinde însă de clarificări pe care directorii de școli le așteaptă de la Ministerul Educației, precizări ce întârzie să apară.

„Aceleași probleme sunt și la colegii din țară. Noi toți așteptăm ca doamna ministru împreună cu un inspector de specialitate de la nivelul Ministerului să ne întrebe ce facem. Ei ar trebui să schimbe regulamentul de funcționare al liceelor vocaționale, care se poate schimba numai printr-un ordin de ministru. Nu știm când se vor da probele de admitere. Pe 15 mai copiii dădeau probele, așteptau proba de scris și în următoarele trei-patru zile, conform calendarului erau admiși sau respinși. Acum pentru că aceste probe nu se mai dau în această perioadă și se dau după, înseamnă că se va decala și repartizarea computerizată. Este extrem de dificil.”, explică prof. Lucia Croitoru.

În perioada 1-12 iunie trebuie să înceapă pregătirea pentru Evaluarea Națională, dar și pentru Bacalaureat. Și aici școlile sunt în dilemă.

„Eu am 90 de copii la clasa a VIII-a și 120 la liceu, sunt 200 de elevi, care înseamnă 20 de clase. De unde am atâția profesori de română, istorie, matematică cât să intre la clasă în același timp? În plus, o clasă care a făcut cu profesorul X în timpul anului, vrea să facă cu profesorul de la clasă nu cu altul și dacă clasa are 30 de elevi, profesorul trebuie să facă trei ore numai la o clasă. Nu știu ce fac celelalte clase între timp.  În același timp profesorul trebuie să facă și ore online cu ceilalți elevi de la alte clase (aV-a, aVI-a etc). Asta înseamnă că între 2 și 12 iunie acel profesor nu mai face nici o oră online. Sunt probleme reale de care ne lovim și pentru care avem nevoie de soluții”, precizează directorul Liceului de Arte Craiova.

Înscrierea online nu este o variantă prea bună pentru un liceu vocațional, unde elevii trebuie să dea probe.

„Cum pot să înscriu un elev pe care nu l-am văzut. La muzică palma copilului trebuie să aibă o anumită conformație, degetele așezate într-un anumit fel. Nu e atât de simplu. Sunt foarte multe lucruri la mijloc. Nu știm cum să procedăm. La noi vin elevi din toată regiunea și nu știu ce să le spun. E normal ca ei să ne ceară informații”. 

Elevii claselor a VIII-a care își doresc să studieze la Liceul de Artă din Craiova beneficia în fiecare an de ore de meditație gratuite înainte de examenul de admitere la liceu. Acum nu se știe exact dacă și cum vor mai putea copiii să beneficieze de această pregătire de specialitate, în funcție de specializarea pe care vor să o urmeze: muzică, arte plastice etc.

„Ne gândim să facem aceste meditații de pe 2 iunie, dar depine de ce ni se spune de la Minister. Problema este că dacă se face pregătire pentru examenele naționale de pe 2 pe 12 iunie nu mai putem face și aceste meditații. Dacă se acceptă să se facă pregătire două sau trei zile pentru examene clasa a VIII-a atunci ne rămâne timp să facem și meditațiile, pentru că nu pot face nici profesorii față acestui program foarte încărcat. Nu știm nimic însă deocamdată. Eu m-am gândit că dacă se va decide să se facă pregătire până în ora 12:00, adică trei ore la a XII-a și două ore la a VIII-a, atunci de la ora 16:00 putem să facem pregătire sau de la 14:00, să nici nu se întâlnească elevii între ei. Așteptăm însă să ne lămurim când Ministerul va da un răspuns”, spune prof. Lucia Croitoru, directorul Liceului de Arte „Marin Sorescu” din Craiova.

Am solicitat un punct de vedere și reprezentanților ISJ Dolj.

„Așteptăm și noi precizările Ministerului Educației, în momentul în care le avem le vom transmite școlilor și elevilor”, a spus prof. Nicoleta Lițoiu, purtător de cuvânt la Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

MaDonna Maria cel mai sigur spital în care poți naște. Nici un caz de infecție nosocomială în 9 ani

Next Post

Asistentă de la clinica Pediatrie a SCJU Craiova confirmată cu COVID-19

Related Posts
Verified by MonsterInsights