Clinicile de Obstetrică Ginecologie din cadrul SCJU Craiova sunt în această perioadă supraaglomerate, având în vedere că Maternitatea Spitalului Filantropia nu mai este deschisă, iar toate nașterile au loc la SCJU. Pentru a crește calitatea serviciilor medicale cadrele medicale au nevoie de o sondă portabilă Lumify de la Philips necesară pentru explorările ecografice atât de importante pentru o gravidă.
AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ
Medicii de la Secţia de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova au nevoie de susținere pentru a putea oferii servicii medicale de calitate. Mii de copii sunt aduși pe lume în fiecare an aici. Un sistem ecografic complet este absolut necesar pentru clinicile celui mai mare spital din Oltenia. Medicii au beneficiat o perioadă de sonda portabilă Lumify de la Philips în sistem de comoda oferit pe o perioadă limitată de timp de o firmă de echipamente medicale.
„Pentru noi, acest sistem ecografic a reprezentat adevărată revelație: o sondă ecografică portabilă, ușoară, care încape cu ușurință într-un buzunar și pe care astfel o putem avea la dispoziție oricând la patul pacientei și care ne oferă imagini de calitate cuplată la o simplă tabletă sau și mai ușor, la telefonul mobil personal. Prin bunăvoința prietenilor de la Medtehnica, am avut ocazia să folosim o bună perioadă de timp sondă portabilă Lumify de la Philips. Acest sistem ne ajută în multe situații unde întâmpinăm obstacole din calea evaluării de urgență a unei paciente, spre exemplu atunci când pacientele nu sunt deplasabile sau nu avem un echipament ecografic la dispoziție în apropiere. În condițiile unei clinici aglomerate, cu ecografe puține și situate departe de zonele “de foc”, adică de urgență ale specialității, precum unitatea de primiri urgențe sau sălile de nașteri, disponibilitatea unui astfel de ecograf portabil este nu doar de ajutor, dar poate chiar salva vieți sau împiedica complicații grave”, explică conf. dr. Dominic Iliescu, șeful clinicii II de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.
Necesitatea de noi echipamente, portabile
Dominic Iliescu este conf. dr. în Obstetrică-Ginecologie și membru al Comitetului executiv al Societății Române de Obstetrică. Este cunoscut la nivel național și internațional pentru lucrările sale de cercetare, fiind autorul a numeroase publicații în Jurnalul UOG, privind diagnosticul prenatal precoce, ecografia intrapartum și anomaliile cardio-vasculare. Este șeful Clinicii II, de Obstetrică și Ginecologie, în cadrul Spitalului Universitar din Craiova. A urmat numeroase cursuri și specializări atât în ţară cât și în străinătate (SUA, Italia, Marea Britanie, Turcia). Deţine competenţă în: ecografie, colposcopie, precum și reanimare neonatalã și tot ce își dorește este ca echipa sa să poată oferi gravidelor servicii medicale de calitate.
„În condițiile de austeritate cu care sistemul nostru medical ne-a obișnuit să funcționăm, nu am avut posibilitatea achiziționării și instalării de echipamente ecografice în toate departamentele clinicii. Nici spațiile din Spitalul Clinic Județean de Urgență, construit în urmă cu 50 de ani, nu sunt suficient de generoase pentru a găzdui un număr semnificativ aparate clasice, voluminoase, de ecografie. Ecografia este însă în prezent nelipsită în toate situațiile clinice normale și patologice din obstetrică și ginecologie”, spune conf. dr. Dominic Iliescu.
Necesitatea explorării ecografice ne însoțește peste tot în departamentele clinicii din spital, situate la distanțe mari: departamentul de primiri urgențe este situat la parter, în cadrul UPU; ambulatoriul prin care evaluăm cazuri clinice și realizam internări este situat la etajul 1; femeile cu probleme ginecologice și patologii asociate sarcinii sunt tratate în etajul 7, iar lehuzele și blocul de nașteri și operații sunt situate la etajul 8. Este un flux impresionant de paciente care sunt evaluate, internate, tratate, născute, operate și externate zilnic în cadrul celor două clinici universitare de obstetrică – ginecologie, flux care este crescut în condițiile epidemiologice actuale, în care acum spitalul deservește toate urgențele din județ, cu excepția cazurilor suspecte sau contaminate cu noul Coronavirus.
„Mai mult, statutul de unitate terțiară ne conferă obligația de a primi și cazurile din regiunea Olteniei care depășesc competența colegilor din teritoriu. Acest statut nu se regăsește însă și în planul dotărilor. Beneficiind de doar două echipamente ecografice funcționale, este imposibil de acoperit eficient toate necesitățile”, adaugă șeful Clinicii II, de Obstetrică și Ginecologie.
Medicii ginecologi de la SCJU Craiova au folosit sistemul Lumify în blocul de săli de naștere, pentru a evalua biometria și greutatea feților în cazurile de pretravaliu sau travaliu, poziția acestora, semnele de bunăstare fetală și modul cum progresează travaliul. Versatilitatea sondei le permite medicilor să o mute cu ușurință între locații, în saloanele de pretravaliu și sălile de naștere.
„În blocul operator am folosit-o pentru a ghida anumite intervenții, precum chiuretajele uterine în cazul unor sarcini patologice, unde există riscul ca instrumentele să perforeze uterul, sau să fie lăsate pe loc fragmente neextrase atunci când această manevră este efectuată “în orb”, adică fără ajutorul ecografiei. În departamentul de lehuze, ginecologie și obstetrică Lumify a fost folosită pentru a evalua paciente dificil de mobilizat datorită situației clinice sau tratamentelor în curs, sau în perioadele în care ecograful ce deservește aceste cazuri era indisponibil sau intens solicitat. În concluzie, ne dorim să lucrăm civilizat, conform standardelor de bună practică și să acordăm cele mai bune îngrijiri pacientelor noastre. Cu siguranță că un echipament ecografic nu este suficient, dar este un important pas înainte și cu o largă aplicabilitate în clinică”, precizează conf.dr. Dominic Iliescu șeful Clinicii II, de Obstetrică și Ginecologie.