Bătrâni ținuți în condiții insalubre într-un azil care a funcționat ilegal doi ani, în centrul Craiovei. În plină pandemie de coronavirus, 22 de bătrâni au fost ținuți în condiții inumane într-o clădire din centrul Craiovei, lângă Casa de Pensii, care se voia a fi cămin de bătrâni. O parte dintre ei erau cazați la subsolul casei, în camere fără ferestre și cu pereții nezugrăviți. Toate acestea au fost descoperite, astăzi, de reprezentanții DSP Dolj care au mers la fața locului, în urma unei sesizări.
AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ
Povestea casei ce se pretindea a fi un cămin de bătrâni începe în 2018. De atunci reprezentanții DSP Dolj au fost anunțați de condițiile în care erau ținuți bătrânii. Unitatea a fost verificată în 22.03.2018 ca urmare a unei sesizări depuse la DSP Dolj. La controlul efectuat s-a constatat că nu se respectă normele igienico-sanitare destinate persoanelor vârstnice, nu se respectă structura funcțională necesară referitoare la spațiul de cazare, spațiul alimentar, tot ce ține de asistența medicală, serviciul de spălătorie. La serviciul de primiri nu exista amenajată o sală de așteptare, iar sectorul de cazare nu îndeplinea condițiile igienico-sanitare.
„Unitatea era neigienizată. Nu se asigura la sectorul de asistență medicală camera de consultații, și sală de tratament adecvată și nici camera de gardă necesară pentru medic. În privința sectorului alimentar nu se asigurau condiții minime de funcționare, spațiul era neigienizat, fără dotare necesară, la fel la serviciul de spălătorie nu se asigura un flux necesar și circuite pentru rufele murdare și curate. Nu avea personal medical”, a declarant dr. Valeria Andreescu, directorul DSP Dolj.
Timp de doi ani nimeni nu a mai verificat activitatea din această unitate
Ca urmare a celor constatate în 2018 reprezentanții căminului au fost sancționați cu amendă contravențională și s-a emis decizie de suspendare a activității, începând cu data de 23 martie 2018.
„Competențele noastre sunt până la aplicarea sancțiunilor și suspendare de activitate, ulterior iese din competențele noastre”, explică dr. Valeria Andreescu.
Numai că activitatea azilului a continuat, ilegal, în condiții inumane pentru bătrâni. Acum, reprezentanții DSP Dolj au fost din nou sesizați cu privire la aceeași unitate, ce nu avea autorizație și a cărei activitate fusese suspendată de doi ani.
În urma controlului de astăzi s-a constatat ca în continuare nu se respecta normele sanitare de funcționare și că s-a continuat activitatea timp de doi ani, în mod ilegal, fără ca nimeni să ia măsuri. Curtea căminului este un foc de infecție, plină de table aruncate și covoare murdare. Hainele bătrânilor sunt puse la uscat, pe sârme, printre mizerie.
„Încă din 2018 DSP Dolj a dispus suspendarea activității. Sunt camere cu bătrâni și la subsolul clădirii, unde pereții sunt nezugrăviți, iluminatul nu este corespunzător și nu au nici ferestre. În azil sunt 22 de bătrâni. Azilul nu are medic și nu respectă nici o normă igienico-sanitară. A funcționat deși activitatea era suspendată de 2 ani. Astăzi cand reprezentanții DSP Dolj au descoperit că încă funcționează au aplicat o amendă de 40 de mii de lei și au cerut închiderea unității”, a explicat dr. Valeria Andreescu, directorul DSP Dolj.
Un bătrân plătea în jur de 2.200 de lei lunar, pentru a sta cazat aici
Urmează ca bătrânii să fie relocați în familii sau în alte centre și să fie sesizate restul instituțiilor competente să ia măsuri în acest caz.
.