Prof.dr. Paul Mitruț:„Pericolul este ca în această perioadă să neglijăm patologia non-COVID19”

Pacienții care suferă de boli cronice sunt cei mai vulnerabili în această perioadă cauzată de pandemia de coronavirus. Celelalte boli nu au luat pauză și foarte mulți pacienți au nevoie de îngrijire. Prof.univ.dr. Paul Mitruț, medic primar medicină internă și gastroenterologie, spune că pericolul este ca în această perioadă să neglijăm patologia non-COVID19.

AUTOR: Ana-Maria Predilă

 

 

În România mor anual aproape 3.000 de oameni din cauza cirozei provocate de hepatită. Suntem pe primul loc în Europa când vine vorba de numărul pacienților care suferă de această boală. Mulți alți pacienți suferă de boli de inimă, diabet sau alte boli cronice, pentru care tratamentul nu poate fi amânat. Pacienții au nevoie de rețete, de un sfat medical, uneori de investigații, dacă boala scapă de sub control. Atenția trebuie să rămână țintită și asupra îngrijirii bolnavilor cronici. 

În cadrul Centrului Medical Renașterea au fost luate o serie de măsuri de protecție, încă de la intrarea în clinică, unde oamenii sunt primiți cu soluții dezinfectante și trec printr-un triaj. Măsurile de protecție sunt menite să protejeze pacienții și în același timp să le ofere acces la serviciile medicale și investigațiile ce nu suportă amânare.

Încercăm să fim alături mai ales de pacienții cei mai vulnerabili: pacienții cu boli infecțioase hepatice, cu patologie malignă, cu boli digestive etc. Pericolul mare este ca în această perioadă să neglijăm patologia non-COVID19, care poate să creeze consecințe mult mai severe decât patologia COVID” , explică Prof.univ.dr. Paul Mitruț.

O altă soluție adoptată pentru a facilita accesul pacienților la consult medical și rețete este cea dată de consultațiile online.

„Recomand tuturor pacienților să ne contacteze inclusiv online, pentru a le da cele mai bune informații referitoare la bolile lor. Consultațiile online facilitează accesul pacienților la servicii medicale în această perioadă și, ceea ce este cel mai important, împiedică oprirea terapiilor obligatorii, în această perioadă. Dau exemplul celor cu patologii virale hepatice care trebuie să ia terapia continuă, iar oprirea tratamentului poate să ducă la eșecul terapiei și la imposibilitatea obținerii rezultatelor, pe care ni le dorim. Chiar și cei care au febră sau simptome suspecte de coronavirus pot fi îndrumați de noi și ajutați să afle care sunt circuitele corecte de urmat. Echipa medicală este alături de pacienți”, adaugă prof.univ.dr. Paul Mitruț, medic primar medicină internă și gastroenterologie.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Sprijin psihologic gratuit, pentru cei afectați de pandemia COVID-19. Psiholog voluntar și în Craiova

Next Post

Școlile rămân închise până în septembrie, în România

Related Posts
Verified by MonsterInsights