Stresul, teama, lipsa activității zilnice pot da peste cap viața fiecărui dintre noi și mai ales somnul de calitate. Trezitul prea devreme sau prea târziu, orele petrecute îndelung în fața televizorului sau telefonului pot duce la tulburarea somnului. Pentru a face față izolării la domiciliu și stării de incertitudine este important să avem un somn odihnitor. Cum putem face asta?
AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ
Este foarte important ca pe perioada izolării la domiciliu să păstrăm un program cât se poate de regulat de somn.
Aceasta înseamnă menținerea aceleiași ore la care adormiți și vă treziți. Dacă simțiți nevoia de odihnă suplimentară este bine să dormiți la prânz și nu să prelungiți somnul de dimineață.
Somnul odihnitor depinde și de modul în care folosim gadgeturile.
Lumina albastră care provine de la laptop, tabletă sau smartphone opreşte producerea hormonului de somn numit melatonină, iar experţii recomandă ca în orele dinaintea somnului să micşorăm luminozitatea ecranului, să folosim ochelari portocalii pentru a bloca lumina albastră sau să citim o carte.
Muzica relaxantă este special concepută pentru a te ajuta să te destinzi şi să ai un somn liniştit.
De aceea, ascultarea unor astfel de melodii poate ajuta la un somn liniștit. Foarte important este și mediul în care dormim, în camera de somn trebuie sa fie liniște, aerisit și un mediu cât mai plăcut.
Alimentația joacă un rol important în asigurarea unui somn odihnitor.
Este important ca cina să fie seara devreme. Trebuie evitat consumul de alimente grele, cu grăsimi și condimente, cu minim doua ore înainte de culcare. De asemenea, trebuie să evităm să consumăm băuturi alcoolice cu două ore înainte de somn pentru că nu vom avea parte de un somn adânc, ci din contră, ne trezim obosiţi şi bulversaţi.