Ca drept răspuns al problemelor impuse de pandemia COVID-19, Parlamentul European al Tinerilor găzduiește primul eveniment în totalitate digital, focusându-se pe un nivel ridicat de schimb cultural pentru prima dată în cei peste 30 de ani de existență. Participanții sesiunii vor discuta câteva dintre cele mai importante probleme cu care Uniunea Europeană se confruntă. În ultima zi de sesiune, delegații vor avea oportunitatea de a dezbate propunerile în cadrul unei Adunări Generale online, ținută într-un mod parlamentar.
Prima sesiune digitală a Parlamentului European al Tinerilor va aduna tineri europeni prin resurse digitale, pentru a rămâne conectați la temele de interes european, având totuși parte de o experiență educațională inovativă și de durată. Evenimentul va aduna 100 participanți din aproximativ 40 de state europene, incluziunea fiind unul dintre pilonii de baza ai Parlamentului Tinerilor Europeni.
Printre temele dezbătute se regăsesc: implicațiile financiare și fiscale ale Coronavirus, strategia “European Green Deal”, drepturile refugiaților și discriminarea, răspunsul Uniunii Europene la bolile infecțioase, dar și digitalizarea și votul online.
Adițional, un punct de focus reprezintă crearea unei oportunități sigure pentru a cunoaște diversitatea europeană și de a schimba impresii în timp ce stăm acasă.
„Într-o perioadă de distanțare socială, vrem să oferim un mediu de conectare, pentru a păstra legături strânse de-a lungul continentului. Acum, mai mult decât niciodată, este remarcabilă necesitatea de a aborda problemele Uniunii Europene, într-un spirit de colaborare și încredere mutuală. Pe asta se bazează Parlamentul European Al Tinerilor.” declară Lukas Fendel, Director Executiv al Parlamentului European al Tinerilor.
Toate activitățile se vor desfășura exclusiv online, prin intermediul platformelor precum Zoom, Google Hangouts, etc., având astfel o abordare experimentală. De aceea, prima sesiune digitală reprezintă o oportunitate pentru toată lumea, mai ales pentru cei ce nu ar putea să participe la evenimentele Parlamentului European al Tinerilor în mod normal.
La sesiunea digitală, tinerii vor avea oportunitatea de a interacționa cu politicieni europeni și experți, unul dintre invitați fiind Eva Kaili, membru al Parlamentului European, care declară: „Această sesiune digital este un exemplu minunat de a folosi tehnologia pentru a facilita distanțarea socială, și o oportunitate pentru tinerii europeni să dezbată subiecte de actualitate în ciuda limitărilor fizice. Este promițător pentru viitorul Europei să știm că europenii tineri, determinați, și digital native au răspuns schimbării cu initiative precum acest eveniment digital”
„Este extrem de important faptul că încă putem să oferim tinerilor europeni șansa de a își dezvolta și exprima opiniile într-un mediu sigur și digital. Mai mult decât atât, am oferit șanse tutoror celor interesați să participe la sesiune, mai ales celor cărora în mod normal nu li s-ar o asemenea oportunitate. Cu acest eveniment, ne dorim să fim cât de inclusivi se poate. Este pentru prima data cand un eveniment EYP se desfășoară în totalitate online, având participanți din 38 țări. Obiectivele noastre principale reprezintă astfel educația, soluționarea de probleme și facilitarea digitală.” – Christopher Nolte (Germania), Head-Organiser, voluntar EYP
Parlamentul European al Tinerilor (EYP) este una dintre cele mai largi și dinamice organizații de tineret din Europa, fiind reprezentată în acest moment în 40 de state europene. Din 1987, Parlamentul European al Tinerilor a inspirat sute de mii de tineri europeni să fie mai open-minded, mai toleranți și, nu în ultimul rând, cetățeni activi ai comunităților din care fac parte. Ca un program educațional bazat pe schimb de păreri, EYP este mai mult decat suma evenimentelor organizate: este un ecosistem care le oferă membrilor și voluntarilor un mediu de învățare, de creștere, și de asumare a responsabilității prin intermediul unor poziții variate. De asemenea, membrii schițează viitorul organizației temeinic, EYP reprezentând o comunitate vibrantă ce cuprinde câteva mii de membri.
România va avea de asemenea 4 participanți: 3 delegați: Catalin Pantiru, Teodora Stereciu și Miruna Barbuș, noi membri EYP Romania, și un organizator, unul dintre Coordonatorii Naționali ai proiectului, Andra Radu.
Prima sesiune digitală a fost inițiată de Parlamentul European al Tinerilor și fundația Scwarzkopf.