Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri care pot provoca la om infecţii respiratorii, de la răceala comună la boli mai severe, cum ar fi Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) şi Sindromul respirator acut sever (SARS). Cel mai recent coronavirus descoperit provoacă boala coronavirus.
COVID-19 este boala infecţioasă cauzată de coronavirusul cel mai recent descoperit. Dr. Monica Anghel, medic specialist ORL în cadrul clinicii Prima Clinic răspunde la cele mai frecvente întrebări la care toți căutăm răspunsuri în această perioadă în care a fost declarată pandemie de coronavirus.
Media10: Infecția COVID-19 este asociată cu o gripă. Ce ar trebui să știm despre modul în care afectează organismul?
Dr. Monica Anghel: Din nefericire, foarte multe persoane încă nu conștientizează pe deplin efectele distrugătoare ale acestui virus asupra organismului. Rată mortalității în rândul persoanelor vârstnice și cu imunitate scăzută fiind mult mai mare. Persoanele infectate cu COVID-19 pot fi asimptomatice, marea majoritate prezentând simptome ușoare, dar acestea pot duce și la complicații, iar în cazuri extreme la deces.
Simptomele pot varia de la cele ușoare precum dureri de gât, tuse ușoară și febră. Tocmai de aceea simptomele pot fi confundate cu cele ale gripei. De asemenea, se poate ajunge la pneumonii grave, pacienții întâmpinând dificultăți de respirație și conducând la insuficientă respiratorie. Pe parcursul epidemiei s-au descoperit și alte simptome precum lipsa mirosului și a gustului, dar și manifestări dermatologice.
„Nu orice pacient cu durere în gât este un pacient infectat cu COVID-19”
Media10: Durerea în gât este unul dintre simptomele de care toți pacienții se tem acum pentru că poate semnala și o infecție COVID-19. Cum o putem preveni și combate?
Dr. Monica Anghel: În primul rând, este important de menționat faptul că nu orice pacient cu durere în gât este un pacient infectat cu COVID-19. Există multe alte afecțiuni care pot avea că simptom această durere. Fumătorii pot prezenta o jenă în gât și senzația de gât uscat. În cazul sinuzitelor cronice, când secrețiile se scurg în spatele nasului, poate apărea o iritare a faringelui. În faringită acută și faringo-amigdalita acută (denumirea populară de „roșu în gât”), amigdalele sunt roșii și inflamate. Aceste simptome pot apărea și în cazul unei viroze respiratorii banale. În astfel de cazuri putem folosi dezinfectantele orale și medicamente pentru a combate inflamația. De asemenea, este recomandată și o hidratare corespunzătoare.
Media10: În această perioadă, mulți pacienți se panichează la cele mai simple simptome de viroză. Ce este corect să facem în momentul în care simțim că ne doare în gât sau tușim?
Dr. Monica Anghel: În cazul în care avem o ușoară durere în gât sau tuse, nu ne prezentăm din prima la unitatea de primiri urgențe. Dacă după ce folosim un tratament simptomatic, precizat deja mai sus, simptomele nu dispar sau se agravează, trebuie să contactăm medicul de familie sau medicul specialist ORL.
„Nu este recomandată gargară cu sare, pentru că gâtul poate fi iritat și mai mult”
Media10: Persoanele cu imunitate scăzută sunt cele mai vulnerabile în această perioada. Cum putem să ne întărim organismul pentru a putea face față luptei cu virusul?
Dr. Monica Anghel: Persoanele cu imunitate scăzută trebuie să înțeleagă faptul că distanțarea socială este cel mai bun mod de a preveni infectarea.
Media10: Multe persoane apelează la remedii naturiste (gargară cu apă cu sare, ceai) cât de recomandate sunt aceste măsuri?
Dr. Monica Anghel: Hidratarea este recomandată în orice afecțiune, dar ceaiurile nu trebuie consumate fierbinți. Inflamația nu răspunde bine la temperaturi ridicate. În niciun caz, nu este recomandată gargară cu sare, pentru că gâtul poate fi iritat și mai mult.
Automedicația poate să facă mai mult rău, decât bine. Solicitați sfatul medicului telefonic!
Ce ar trebui să facă din punct de vedere al măsurilor de protecție persoanele care merg la serviciu și apoi se întorc acasă, la familie?
Dr. Monica Anghel: Igienă mâinilor este foarte importantă în această perioadă. În plus, purtarea măștilor de protecție poate ajută împotriva răspândirii virusului. De asemenea, este recomandată evitarea contactului direct cu alte persoane, pe cât posibil. La serviciu este important să nu vă atingeți nasul, ochii sau gura dacă nu aveți mâinile igienizate. În momentul în care ajungi acasă hainele de stradă trebuie puse separat și mâinile spălate din nou cu săpun.
Media10: Atunci când apar simptome precum durerea în gât, tușe mulți oameni sunt obișnuiți să apeleze la un antibiotic. Cât de corect este și cum ar trebui să procedeze, din punct de vedere al medicației?
Dr. Monica Anghel: Nu este recomandată medicația antivirală sau antibiotică fără prescripția medicului. Aici vorbim despre orice boală nu doar despre coronavirus. Să încercăm să evităm automedicația pentru că putem să ne facem mai mult rău decât bine.
Cabinetele Prima Clinic funcționează cu program normal, iar unele consultații se pot face și online
Media10: Cum pot beneficia pacienții de consultații ORL, în cadrul clinicii Prima Clinic, în această perioada?
Dr. Monica Anghel: Clinică Prima Clinic funcționează cu program normal în această perioadă. Însă, au intervenit o serie de modificări menite să ne protejeze. Pacienții programați telefonic sunt intervievați legat de simptomele pe care aceștia le prezintă. În cazul în care pacientul prezintă febră, dureri de gât, tuse și medicul de familie i-a recomandat consult ORL, am organizat deja măsurile de protecție necesare pentru desfășurarea în condiții de siguranță a consultului medical. Pentru pacienții cronici ai cabinetului ORL și nu numai, rețetele pot fi emise și online, iar consultația poate avea loc prin teleconferință.